Antonín Foller
(Kurzy.cz)
Internet a telefony  |  15.02.2003 23:16:07

FujiFilm FinePix S304 / 3800 - vlastnosti, názory, zkušenosti z provozu, výhody a nedostatky

      Většina recenzí na digitální fotoaparáty je psána po velmi krátké zkušenosti, často s vděčností za zapůjčení daného modelu. S digitálním fotoaparátem FinePix S304 pracuji už třetí měsíc a vyfotil jsem okolo 2000 snímků a tak na této stránce najdete více dobré a špatné zkušenosti, radosti a strasti z praktického provozu, než profesionální recenzi. Svoje zkušenosti můžete připojit i do diskuze pod článkem.

       V základu dostanete kompaktní třímegový (2048x1536) přístroj, který má objektiv s 6x optickým zoomem (38-228mm / 35) a světelností 2.8-3.0, elektronickým hledáčkem a LCD displejem s 62 tisíci body. V dodávce je také 16MB xD karta, mezikroužek pro předsádky, řemínek, CD se software a 4AA alkalické baterie.
       Mezi další příjemné vlastnosti patří možnost záznamu videa se zvukem (1 minuta 320x240, bez opt. zoomu), zvukových poznámek ke snímkům (30s), možnost použít širokoúhlou (0.79x) nebo tele (1.5x) předsádku, samozřejmostí je režim makro (od 10cm, opět bez zoomu), "kreativní" režimy a poloautomatický režim (clona, ostření, intenzita blesku, expozice -2.1 + 1.5, a vyvážení bílé). Na cenové hladině S304 asi nenajdete jiný třímegový model se slušným objektivem s větším než třínásobným zoomem a plnou podporou zvuku (video i poznámky).

       Více ke specifikaci můžete nalézt na české domovské stránce FujiFilm, přikládám i odkaz na recenzi na serveru Digineff (i když tu berte v některých bodech s rezervou), asi nejlepší popis vlastností najdete na skyflyPřehled o přibližné aktuální cenové hladině můžete získat v internetových obchodech.
       Pokud chcete najít více zkušeností uživatelů s tímto modelem, podívejte se do zahraniční. Trošku matoucí je to, že S304 má pro jiné trhy označení Finepix 3800.

       Zkušenosti, první seznámení
       Velmi příjemný je na přístroji jeho "bobečkový" tvar - padne přesně do ruky a ani při delším držení nepůsobí únavu. Přístroj je koncipován převážně jako automat, bez detailní možnosti zásahu do expozice či ostření. Na "rychlé foto" je ale tento tvar poněkud větší - a tak k ceně připočítejte rovnou cenu nějaké solidní brašny, bez které se neobejdete. Další výdaj představuje alespoň jedna, nebo lépe dvě sady NiMH AA baterií (S304 má ale výbornou spotřebu vše od 1600mAh nahoru je plně dostačující) a trošku větší xD pro začátek také neškodí (64 nebo 128MB).

       První fotografie pořízené venku v přírodě mě nadchly - objektiv je opravdu precizní jak se píše v dokumentaci. Začínal jsem fotit vlastně v zimě na sněhu a snímky s příbleskem (slow synchro) byly opravdu dobré, precizně prokreslené s výbornou expozicí.

       Nepříjemnosti - špatný autofocus
       Pak přišlo první zklamání - začal jsem fotografovat uvnitř, za umělého světla. Zapoměl jsem na jednu charakteristiku - S304 má pevné ISO 100, neumožňuje nastavit jinou citlivost. Jak už bylo uvedeno na Digineff, přístroj nemilosrdně nastaví delší čas. V tom by nebyl až takový problém, větší problém byl a je s ostřením. 
       Co se týká ostření, je S304 plný automat - neexistuje možnost ručního ostření, možnost doostření či alespoň zaostření na nekonečno (což mají aparáty se čtvrtinovou cenou). Zjistil jsem, že za určité úrovně osvětlení není možné s S304 zaostřit - pokud máte v bílé místnosti méně než 500W výbojkového světla, je ostření spíše otázkou náhody - občas aparát zaostří, občas ne, vždy však problikává ikonka AF!, znamení, že není zaostřeno. 

       Postupně jsem zjistil, že autofocus této řady je naprosto nefunkční v horších světelných podmínkách - a za horší světelné podmínky považuje přístroj jakékoliv umělé osvětlení menší než výše uvedená úroveň a těžko se s ním fotí i pod zimní podmračenou oblohou. Trochu mi to zkazilo náladu z levného digitálního focení.

       Co to znamená nefunkční? Pokud se pokoušíte zaostřit, foťák často označí "zaostřeno" i v případech, kdy zaostřeno není. Za umělého osvětlení 500W výbojky v bílé obytné místnosti tak 50-80% případů. Při menší úrovni osvětlení vůbec nezaostří.

       Fotoaparát má i noční režim, ale tam jsem při problémech s ostřením jaksi nepochopil na co vlastně slouží. Noční režim prodlouží dobu závěrky až na 3s (v ostatních režimech je max 0.5s). Ale v noci s S304 prostě nejde z pricipu zaostřit, ostří náhodně. Není schopen zaostřit ani na světelné body (např výbojky v nočním světle) - sice ohlásí, že má zaostřeno, ale ve skutečnosti ostří někam úplně jinam. Ani nezobrazuje, na jakou vzdálenost je vlastně zaostřen! (v elektronickém hledáčku ani na displeji není samozřejmě přesně možné poznat, KAM je vlasně zaostřeno). Neostří ani na super kontrastní motivy (ohňostroj, liniové osvětlení). Vzhledem k tomu, že není k dispozici ani možnost zaostření na nekonečno, rozloučil jsem se se snímky nočního města ... 

      Zajímavý je i přístup českého zatoupení Fuji - v podstatě z něj vyplynulo, že je to vlastnost fotoaparátu. Cituji odpověď na moje připomínky (ptal jsem se na možnost upgrade firmware, ručního doostření nebo nějaké opravy). Zde je odpověď, kterou jsem obdržel (celá :-):
      "tento aparat je koncepcne navrzen jako automat bez moznosti nastaveni rucniho ostreni ci plne manualni nastaveni expozice. Aparat ovsem amaterovi poskytuje vysoce svetelny objektiv, ktery v teto tride zatim tezko naleznete. "

      Celý problém ostření je tedy zřejmě problémem systémovým, už v návrhu (stačí se podívat na google a zadat "finepix 3800 autofocus problem" případně v google groups). Kvůli tomuhle problému radím: Pokud chcete alespoň občas fotit v místnosti (nebo s bleskem) a chcete si zachovat klidné nervy, případně chcete jenom mít radost z focení VYHNĚTE SE CELÉ TÉTO ŘADĚ (2800/3800/S304) ZDALEKA.
      Problém ostření jsem rozepsal více dopodrobna, protože v podstatě znemožňuje použití fotoaparátu v některých (mnoha) situacích. Znovu tu uvádím odkaz na Digineff, kde najdete více podrobností z jiných oblastí práce s S304.

      Drobnosti, které vám asi budou scházet.
      S problémem "nemá možnost ručního nastavení" souvisí některé další drobnosti - rozlučte se s panorámou. Neexistuje způsob, jak nastavit stejnou expozici/ostření pro několik po sobě následujících snímků - neexistuje zámek expozice či ostření přes více snímků.
      S tím souvisí i zámek pro jeden snímek AF i AE se zamykají najednou. Jednou z možností, jak někdy zaostřit je to, že nastavíte aparát na světlejší kontrastní bod (stínítko lampy) zamknete AF a je to! JENŽE! s AF (autofocus, zaostření) se zamyká i AE(automatické expozice) - není možno vypnout a zapnout průběžné AE. Takže snímek má expozici odpovídající tomu světlému bodu - což se dá použít vyjímečně nebo v případě focení s bleskem.
      Ještě nějaké nepříjemné drobnosti - to pevné ISO 100. To asi souvisí i s nemožností ostřit. Je dost těžké fotit za umělého osvětlení bez blesku nebo s jen přísvitem - a teď nemyslím ostření, o kterém už byla řeč ale expozici. V "kreativním manuálním režimu" se dá nastavit možnost expozice (+1.5, -2.1). Pokud nastavíte -2.1, foťák trochu zkrátí čas a výsledné fotky se dají v počítači upravit na správnou expozici - ztráta informace je však obrovská, tohle by mohl foťák dělat sám bez té ztráty. Kolik ale dal vlastně foťák času a clony, se dovíte stejně až ve windows - čas a clona je vidět pouze pokud nastavíte prioritu clony.
      Video má sice zoom, ale jen digitální, optický zoom je nastaven na wide - v telezoom tak vidíte jen barevné velké kostičky (no, aspoň není slyšet motorek zoomu ve zvuku ;-).
      Nepříjemnou drobností je i to, že S304 neumí autoconnect přes USB a nemá ani video konektor - pokud budete někde chtít předvést svoje kreace, přineste si i CD se software, který se musí nejdříve nainstalovat, abyste svoje foto do počítače dostali. 

      Lepší stránky S304
      Teď k těm lepším stránkám - to už jsou snad všechny ostatní v dané cenové kategorii. jak už jsem psal o objektivu - objektiv je opravdu příjemný, šestinásobný zoom s precizní kresbou a 2.8 světelností je tak akorát na splění téměř všech zoomovacích potřeb. Možnost předsádek a filtrů.
      Příjemně menší tvar než jiné digitální  aparáty s větším (8x, 10x) zoomem a menší hmotnost. Velmi dobrý blesk, který má sice psán dosah 3-5m ale pokud fotíte s přísvitem, poznáte jeho účinnost až skoro na 10m! Pokud foťák zaostří ;-) Fotky s přísvitem (slow synchro) na sněhu jsou moc hezké, jsem nadšen. Nepochopil jsem, proč má foťák s 5% schopností ostření v místnosti tak dobrý blesk...

      Video 320x200 AVI se zvukem (1 minuta, 10MB) je taky moc příjemné (nevím o jiném foťáku v ceně S304 co by ho měl). Stejně tak zvukové poznámky. Rychlost reakce v rámci obvyklých hodnot v dané třídě.

      Noční fotky - pokud už se vůbec podaří zaostřit a je dostatek světla na 3s expozice (maximum S304) je fotka nádherná, bez známek šumu (za tři vteřiny se asi na ISO 100 tolik šumu nedá nasbírat).

      Shrnutí
      Precizní hardware (objektiv a snímač), odpadní firmware (myslím, že je téměř stejný jako ve 2MP verzi 2800 - předchozí model). Jen těžko použitelný v zimě, večer a za umělého osvětlení, o noci ani nemluvě.

18.04. 22:44  Fotoaparáat (Petule Fakule)
24.10. 23:02  FInePix2600 (bielický)
24.02. 22:10  FinePix S304 versus S602Z (Vaněk)
16.02. 13:43  FinePix S304 versus S602Z (Stopa)







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688