Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Z domova  |  03.02.2003 10:04:23

Stávka tramvajáků se příliš NEDAŘÍ !


PRAHA (ČIA) - Vyhlášené stávky řidičů tramvají, která začala dnes ve čtyři hodiny ráno, se zřejmě účastní výrazně méně řidičů než její organizátoři z Federace řidičů tramvají (FŘT) očekávali. Podle mluvčí Dopravního podniku hlavního města Prahy Michaely Kuchařové vyjelo ráno z 391 tramvají 241. Jeden z hlavních organizátorů stávky předseda FŘT Antonín Dub přitom ještě v neděli počítal s tím, že vyjede méně než polovina tramvají.

Úplně všechny tramvaje vyjely z vozoven Pankrác, Kobylisy, Žižkov a Vokovice, většina pak z vozoven Hloubětín, Strašnice a Motol. V těchto třech vozovnách se odboráři snaží blokovat výjezd. Právě blokování tramvají, jejichž řidiči se rozhodli nepodpořit stávku, bylo důvodem, proč například ve strašnické vozovně zasáhli proti stávkujícím policisté a členové soukromé bezpečnostní služby. "Tyto kolize se obešly bez násilností," tvrdí Kuchařová.

To však odmítá šéf FŘT Antonín Dub, podle kterého naopak policie i bezpečnostní agentura vůči stávkujícím řidičům použila fyzické násilí. Proto prý také federace chystá trestní oznámení na konkrétní policisty.

Kuchařová ČIA dále řekla, že chybějící tramvaje v pražských ulicích nahradilo přibližně 200 autobusů, jejichž zásluhou by prý cestující neměli výpadek tramvají příliš pocítit. Podle Duba se počítá s tím, že stávka skončí dříve než se původně plánovalo. Konkrétní hodinu ale zatím neřekl.

-joh-,-kaj-

PRAHA (ČIA) - V pondělí 3. února ve 4:00 hodin vstoupí do výstražné jednodenní stávky řidiči pražských tramvají sdružení ve Federaci řidičů tramvají. Na dnešní tiskové konferenci této federace to oznámil její předseda Antonín Dub. Důvodem stávky je požadavek na odstoupení ředitele Dopravního podniku hlavního města Prahy Milana Houfka z funkce. "Pokud ředitel neodstoupí, vyhlásíme stávku znovu a tentokrát časově neomezenou," upozornil Dub.

Podle Duba Houfek o řidičích tramvají v pátek 31. ledna prohlásil, že nemají řidičské oprávnění. "Protože tedy jsme bez řidičského oprávnění, nevidíme jinou možnost než začít stávkovat," zdůraznil Dub. Od čtvrté hodiny ranní v pondělí nevyjedou podle Duba tramvaje ze čtyř pražských vozoven – Hloubětína, Strašnic, Motola a Žižkova. "V současné době jednáme s dalšími řidiči tramvají, kteří nejsou sdruženi v naší federaci. Počet těch tramvajáků, kteří se k nám připojí, se hodinu od hodiny zvyšuje," dodal Dub.

Federace řidičů tramvají tak reaguje na závěry studie úrovně mezd v souvislosti s pracovní náročností profese řidiče tramvaje, autobusu MHD a strojvedoucí metra, kterou předala ve čtvrtek 30. ledna Dopravnímu podniku hlavního města Prahy (DPHMP) firma Trexima Zlín. Nejvyšší mzdy si podle studie zaslouží strojvedoucí metra, a to v rozmezí 121 až 129 procent výdělku řidiče tramvají. U řidičů autobusů MHD to vychází na 104 až 106 procent téhož výdělku.

Dub výsledky studie zpochybnil s tvrzením, že nejsou založeny na objektivním šetření a detailním zkoumání náročnosti profesí. Podle něj je studie založena na délce praxe, přestože zákon o mzdě a vnitřní řád DPHMP o praxi nic neříkají. Houfek pak v pátek 31. ledna zpochybnil náročnost profese řidiče tramvaje.

-vp-,-joh-
-jh-



! Akcionáři Agrobanky mohou žalovat její prodej GE Capital !

! Přehled a vývoj cen rodinných domů v ČR v roce 2002 !

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688