Václav Horák (AliaWeb)
Z domova  |  13.12.2002 13:16:10

Tipujte předsedu ODS-13.kongres 13.12.začíná...


Kongres ODS začíná dnes ve Františkových Lázních

PRAHA (ČIA) - Ve Společenském domě západočeských Františkových Lázní (BAAFRLAZ) začne dnes odpoledne převratný 13. mimořádně volební kongres Občanské demokratické strany (ODS). Po 12ti letech totiž hodlá funkci předsedy strany opustit její dosavadní šéf Václav Klaus a nehodlá na ni znovu kandidovat. K tomuto rozhodnutí ho donutila kritika vedení ODS po prohraných červnových parlamentních volbách, po kterých se tato strana poprvé ocitla v roli skutečně opoziční strany, a volání po nutnosti změny v jejím vedení.

Klaus stál v čele ODS od jejího vzniku v roce 1991. Z většinové účasti v koaličních vládách v průběhu 90. let ji přes smluvní opozici v minulém volebním období dovedl až do polohy skutečné opoziční strany. Jako šéf ODS byl nejprve ministrem financí v tehdejší československé vládě, poté se stal předsedou české vlády a v roce 1998 byl zvolen do čela Poslanecké sněmovny.

Po letošních parlamentních volbách je pouhým řadovým poslancem. Hlavním úkolem kongresu tedy bude vybrat Klausova nástupce. Zatím se o tuto funkci ucházejí čtyři kandidáti - místopředsedové strany Jan Zahradil a Petr Nečas, bývalý předseda senátorské klubu ODS Mirek Topolánek a také jedna žena - místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová. Další politici ODS však svou kandidaturu ještě zvažují, takže není vyloučeno, že se nakonec rozhodnou na funkci šéfa ODS kandidovat například předseda poslaneckého klubu ODS Vlastimil Tlustý či poslanec Martin Říman, o jejichž kandidatuře se také dlouho spekulovalo.

Kandidátů na čtyři místopředsedy strany je o poznání více než zájemců o post nejvyšší. Kromě výše uvedených politiků hodlají usilovat u místopředsednictví v ODS pražský primátor Pavel Bém, středočeský hejtman Petr Bendl, senátorka Dagmar Lastovecká, současný místopředseda Ivan Langer, poslankyně Věra Nedvědová, místopředseda Senátu Přemysl Sobotka, pardubický primátor Jiří Stříteský a poslanci Oldřich Vojíř a Jaroslav Zvěřina.

Kongres ODS začíná dnes ve 14 hodin. Na programu prvního dne jednání jsou změny stranických stanov a zprávy o činnosti Výkonné rady, poslaneckého klubu, senátního klubu, o hospodaření strany a některé další zprávy. Druhý den jednání začne hlavním projevem odstupujícího šéfa ODS Klause, po kterém bude následovat politická diskuse. Nové vedení strany se pak bude volit v neděli.

-joh-,-jh-

Tak kdo bude předseda ODS, nejsilnější opoziční strany? Čeká nás překvapení?


 



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688