Akcie v ČR  |  18.11.2002 09:55:41

Dow Jones uzavřel již 6-tý týden nárůstem.

BBG Finance a.s.

Zprávy z finančních a kapitálových trhů

Pondělí 18. listopadu 2002

Spojené státy



Americké trhy posilovaly, Dow Jones uzavřel již 6-tý týden nárůstem. Finanční sektor posiloval, naopak IT v čele s INTC a DELL trh stahovaly.

Podle informační agentury Bloomberg pravděpodobně zaplatí Citigroup /C/ (+2,10 % na 36,90 USD) a CSFB /CSR/ (+3,11 % na 20,87 USD) pokutu v hodnotě až 200 mil USD, aby urovnaly spor ohledně investičních doporučení. Ostatní firmy budou nuceny platit podle získaných důkazů od 25 až do 150 mil USD. Představitelé firem a SECu odmítli tuto dohodu komentovat, ovšem vidina ukončení tohoto sporu posiluje optimismus investorů.

Trh v US ožil po zprávě o zatčení několika členů vyššího vedení teroristické skupiny al Qaeda. V současné době jsou ve vyšetřovací vazbě státních orgánů. Index Dow Jones se vyhoupl do pozitivního teritoria.

Investiční společnost AG Edwards zvýšila doporučení na farmaceutickou firmu Baxter /BAX/ na „buy“ s cílovou cenou 35 USD. Akcie této firmy posílily o 0,28 % na 30,06 USD.

Tento týden se můžeme těšit na výsledky firem HPQ, HD, LOW, MDT, DE, ADI, BRCD a KKD. Firmy CSCO a GE pořádají setkání analytiků a akcionářů.

Investiční společnost JP Morgan downgradovala firmu General Electric /GE/ z „neutral“ na „underweight“. Analytici společnosti také snížili ziskové předpoklady pro rok 2003 z 1,70 na 1,60 USD, což je značně pod 1,71 USD konsensus. Tyto kroky odůvodňují předpokládanými neprůhlednými 4Q výsledky (možnost srovnání je velmi omezená, díky značným neopakujícím se příjmům). Otázky ohledně růstu, kredibility výsledků a předpokladů zůstanou nezodpovězeny i během příštích několika měsíců. Akcie GE oslabily o 2,61 % na uzavírací cenu 23,86 USD.

Hodnocení akcií doručovatelské služby FedEx /FDX/ bylo sníženo z „outperform“ na „neutral“ společností CSFB. Hodnota akcií se v současné době pohybuje v rozmezí 2 % od předpokládané cílové ceny, ekonomické předpoklady nejsou pozitivní, možné zvýšené penzijní náklady v FY04. Tyto důvody byly za rozhodnutím analytiků CSFB. Trh zareagoval a akcie FDX poklesly o 4,76 % na 53,45 USD.

Čínské téma je opět aktuální, čínské internetové portály zažívají viditelný nárůst hodnoty akcií, SINA.com /SINA/ (+9%), Netease.com /NTES/ (+6.5%), Sohu.com /SOHU/ (+24%) a China.com /CHINA/ (+6.8%). Investoři začínají hledat výhodné pozice na asijském trhu. Mezi oblíbené tituly patří AsiaInfo /ASIA/ (+29%), Qiao Xing Universal Telephone /XING/ (+50%), a tchajwanský poskytovatel širokopásmového připojení GigaMedia /GIGM/ (+27%) a China Unicom /CHU/ (+4%).

Spotřebitelská důvěra univerzity Michigan překonala předpoklad trhu o 3 body, index posílil z 80,6 na 85 bodů. Na druhou stranu průmyslová produkce byla slabší, oslabila o 0,8 % namísto o předpokládaných 0,3 %. Hodnoty zásob jsou na minimální úrovni, proto se dá předpokládat, že tento trend nebude nadále pokračovat.

Snížení doporučení společností Merill Lynch na firmu Intel /INTC/ (-2,13 % na 18,80 USD) na „sell“ a zveřejnění předpokladů vedení firmy Dell (-3,62 % na 29,82 USD, zisk 0,23 USD na akcii při prodejích 9,7 mld USD, což je inline s předpoklady), že poptávka se toto čtvrtletí nezlepší, značně oslabilo index Nasdaq Composite.

Česká republika

Pražská burza otevřela pozitivně, po celou dobu obchodování se hodnota indexu PX 50 pohybovala nad předešlou uzavírací hodnotou. Index PX 50 nakonec uzavřel nárůstem o 0,65 %, především díky titulům Českého telecomu (+4,51 % na 242,25 , reakce na pozitivní zprávy ohledně privatizace) a Komerční banky (+0,85 % na 2 078,52 ). Tím výčet akcií zařazených ve SPADu s pozitivním pohybem končí. Nejvíce oslabil ČEZ (-1,33 % na 93,50 ) následovaný Erste Bank (-0,93 % na 1 805,02 ), Unipetrolem (-0,41 % na 33,45 ) a firmou Philp Morris (-0,18 % na 11 350,25 ). Celkový dosažený objem byl 626 mil .

Evropa

Evropský index Dow Jones Stoxx 50 posílil o 3,1 % během minulého týdne, ukončil tak 3 týdenní oslabování. Snižování nákladů má krátkodobý pozitivní efekt na hodnotě akcií. Z toho pravděpodobně budou těžit Air France, MAN, ING Group, Wella AG, EMI Group a KarstadtQuelle (oznamují výsledky tento týden) podobně jako firmy Vodafone Group (+16 % za poslední týden), Bayer (+13 % od úterý, zvýšil předpoklady na 2003) a Credit Suisse Group (+11 % za týden díky oznámení, že se společnost dostane zpět do černých čísel v průběhu 2003), které posilovaly z těchto důvodů minulý týden. Pohyb tento týden ovlivní oznamování HDP států Německa a Francie, předpokládá se stagnace růstu na 0,3 a 0,4 % respektive. Z důvodu ekonomické situace existují obavy, zda samotné snižování nákladů bude stačit k eliminaci poklesu příjmů.

Podrobný přehled investičního zpravodajství

Ing. Miroslav Dohnal

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688