Václav Horák (AliaWeb)
Z domova  |  12.11.2002 14:55:34

Jednání Žantovského ministra Tvrdíka překvapilo...


PRAHA (ČIA) - Nátlak na poslance či senátory v souvislosti s prosazováním nákupu bojových letounů Gripen pro Armádu ČR odmítá ministr obrany Jaroslav Tvrdík. "Nevím, s jakými tlaky se setkávali poslanci či senátoři, to musejí vědět oni. Ode mne však rozhodně žádný takový tlak nevycházel a ani jsem žádný tlak nezaznamenal," uvedl ministr.

Korupční aféru spustil před několika dny senátor za ODA Michael Žantovský, když podal podnět k prošetření podezření z korupce při vládním tendru na nákup bojových letounů. Policisté z protikorupčního útvaru se následně dotazovali některých senátorů, zda na ně v souvislosti s tímto výběrovým řízením nebyl vyvíjen nátlak. "Stanovisko senátora Žantovského mne velmi překvapilo," řekl ČIA Tvrdík.

Argumentace ministra obrany byla podle jeho slov čistě odborného a technického charakteru. "V Senátu jsme se rozhodovali podle principů odborných a ekonomických," konstatoval rovněž lidovecký senátor Miloslav Holáň. Osobně žádný tlak údajně nezažil.

"Podle mne je to nesmysl," říká poslanec za ODS Jan Vidím. "Korupce je možná jak taková, tak maková. To bychom také mohli tvrdit, že byli korumpováni i výrobci Gripenů svými konkurenty. Budeme–li uvažovat v takovýchto relacích, pak lze jakoukoliv soutěž, jakýkoliv tendr či výběr vždycky napadnout a vyslovit podezření z korupce," upozornil Vidím.

Když se vláda na jaře vyslovila pro nákup letounů JAS-Gripen, britsko-švédského konzorcia BAE Systems, začal Žantovský mluvit o možné korupci. Poté, co Policie ČR začala šetřit tento případ mezi senátory, ukázalo se, že podnět k šetření podal právě Žantovský. I když policie tvrdí, že se celým případem zabývá už delší dobu, podnět odcházejícího senátora rozvířil vody kolem této kauzy.

Původní nabídka britsko-švédského konsorcia BAE Systems-SAAB pro nákup letounů Jas-Gripen platila do konce září. Výrobce letounů ji prodloužil poté, co Parlament ČR zamítl udělit bývalé vládě premiéra Miloše Zemana (ČSSD) souhlas k nákupu letounů a způsobu jeho financování. Srpnové povodně pak značně omezily finanční možnosti vlády pro nákup nových stíhaček.

Kabinet Vladimíra Špidly proto v této souvislosti upustil od záměru gripeny nakoupit. Vzhledem k tomu, že úvodní výběrové řízení zatím zrušeno nebylo, mohou zahraniční zbrojovky do 15. listopadu předkládat své návrhy. Rozhodnutí vlády o zachování platnosti již vyhlášeného tendru či vyhlášení tendru nového by mělo padnout v nejbližších dnech.

-rzk-

-ak-


Ceny ojetých vozů v ČR - zářijový UPDATE !

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688