Údaje o firmách  |  08.11.2002 11:10:28

Čtvrteční obchodování ve znamení silné korekce na US trzích

BBG Finance a.s.

Zprávy z finančních a kapitálových trhů

Pátek 8. listopadu 2002

Spojené státy



Čtvrteční obchodování ve znamení silné korekce na US trzích

Nedostatek pozitivních zpráv a zejména zveřejněný negativní výhled společnosti Cisco Systems /CSCO/ poslaly americké trhy směrem dolů. Trhy zareagovaly negativně i na spekulace kolem J.P.Morgan /JPM/, která údajně utrpěla značné ztráty na derivátových obchodech. Akcie JPM oslabily na 20,60 USD, - 6,62 %.

Hodnota produktivity v USA za 2Q byla revidována na 1,7% růst. Za posledních 12 měsíců tak produktivita vzrostla o 5,3 %, což je nejvíce od roku 1973. Analytici očekávali růst o 4,2 %. Náklady na jednotku práce vzrostly o 0,8 % mezičtvrtletně, meziročně se jedná o pokles 2,2 %. Analytici předpokládali pokles o 0,6 %.

Počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti v týdnu do 2. listopadu 2002 opět klesnul pod hranici 400 tisíc, když poklesl na 390 tisíc. Zdá se, že tempo propouštění zaměstnanců by se mohlo stabilizovat. Ekonomové očekávali pokles na 400 tisíc.

Největší maloobchodní společnost Wal-Mart Stores Inc. /WMT/ oznámila, že se tržby z obchodů, které jsou otevřené více než jeden rok za měsíc říjen zvýšily o 3,7 %. Společnost původně předpokládala, že za říjen vykáže nárůst srovnatelných tržeb v rozmezí 2-4 %. Akcie WMT končily obchodování na 54 USD a ztratily mírných 0,63 %.

Finanční společnost Citigroup Inc. /C/ dokončila převzetí společnosti Golden State Bancorp /GSB/ za 5,3 mld USD. Tímto převzetím Citigroup rozšíří svoji regionální působnost do strategicky významné Kalifornie. Společnost uvedla, že akcionáři Golden State získají okolo 2,3 mld USD v hotovosti a 79,5 milionů kusů akcií Citigroup za zhruba 3 mld USD.

Druhý největší světový výrobce mikroprocesorů Advanced Micro Device /AMD/ potvrdil odhady pro čtvrté čtvrtletí roku 2002. Společnost predikuje 20% růst svých příjmů a dále oznámila, že už začala s aktivitami, které by měly výrazně snížit její čtvrtletní nulový bod v roce 2003. Akcie AMD ztratily 5,67 % na zavírací cenu 6,82 USD.

Třetí největší provozovatel restaurací s rychlým občerstvením Wendy's International Inc. /WEN/ oznámil, že v říjnu zaznamenal 2,6% nárůst srovnatelných tržeb z restaurací, které jsou otevřeny déle než jeden rok. Zároveň snížil projekci zisku pro celý rok 2002. Firma předpokládá, že za rok 2002 vykáže 15 až 16% nárůst zisku, ve srovnání s původně očekávaným nárůstem o 15 až 18 %. Na základě těchto zpráv Lehman Brothers snížil odhady WEN pro rok 2002 z 1,93 USD na 1,89 USD a pro rok 2003 z 2,22 USD na 2,17 USD.

Investiční společnost Prudential snížila investiční rating pro akcie internetové společnosti Yahoo! Inc. /YHOO/ ze stupně „buy“ na stupeň "hold" a stanovila cílovou cenu na 14 USD. Investoři zareagovali na toto snížení negativně a akcie společnosti YHOO oslabily o silných 10,24 % na konečných 15,60 USD.

Česká republika

Akcie na pražské burze začaly napravovat pokles ze dvou předchozích seancí. Burzovní index PX 50 posílil o 0,74 procenta na 438,1 bodu. Celkový objem obchodů s akciemi se zvýšil na 652 mil. CZK z předchozích 513 mil. CZK. Největší aktivita investorů byla u akcií Komerční banky, která posílila o 2,14 procenta na 1930,52 CZK. Největší nárůst si připsaly akcie Philip Morris ČR, které posílily o 3,38 procenta na 11 474,62 CZK. Český Telecom si polepšil o 2,37 procenta na 237,80 koruny a nadále těží z nejistoty kolem dalšího pokračování privatizace. Akcie Unipetrolu po včerejších oznámených výsledcích oslabily o 2,13 procenta na 33,95 koruny .

České radiokomunikace oznámily, že získaly licenci k provozování hlasových služeb. Společnost tak bude od roku 2003 nabízet v jednom balíčku s názvem „Modrý hlas“ datové, internetové i hlasové služby.

Evropa

Evropská centrální banka /ECB/ oznámila, že ponechává své úrokové sazby beze změny. Klíčová sazba tak zůstává na 3,25 procenta. Většina ekonomů tento krok očekávala. Evropská centrální banka naposledy změnila úrokové sazby loni v listopadu, kdy přistoupila ke snížení o 50 bazických bodů.

Stejně jako ECB, tak i Britská centrální banka /BOE/ oznámila ponechání klíčových sazeb na hodnotě 4,0 procent, což je nejnižší úroveň za 38 let. Většina ekonomů očekávala, že BOE přistoupí k uvolnění britské měnové politiky o 25 basických bodů poté, co americká centrální banka snížila ve středu sazby o půl procentního bodu na 1,25 procenta.

Nezaměstnanost v Německu za měsíc říjen vzrostla na nejvyšší úroveň za uplynulé čtyři roky. Počet nezaměstnaných Němců se v říjnu po sezónním očištění zvýšil o 22 000 osob, což vrhá na největší evropskou ekonomiku ještě temnější stín.

Podrobný přehled investičního zpravodajství

Roman Liška

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688