Akcie ve světě  |  07.11.2002 10:27:05

Úrokové sazby v USA sníženy o 0,5 %

BBG Finance a.s.

Zprávy z finančních a kapitálových trhů

Čtvrtek 7. listopadu 2002

Spojené státy



Úrokové sazby v USA sníženy o 0,5 %, republikáni mají většinu v senátu.

Federální rezervní systém (Fed) na svém včerejším zasedání překvapivě snížil úrokové sazby o 50 bazických bodů. Klíčová úroková sazba se tak v tuto chvíli nachází na 1,25 %, což je nejnižší úroveň za posledních 40 let.. Snížení sazeb se obecně očekávalo, překvapivým se však stala jeho výše, neboť obecný konsensus předpokládal snížení o 25 bazických bodů (0,25 %). Akciové trhy v okamžité reakci na snížení rostly, poté klesly, aby v závěru opět rostly. Hlavní indexy uzavřely den s přibližně 1% nárůstem.

Republikáni ovládli americký Kongres. Ve volbách získali zpět senátní většinu, kterou ztratili v červnu 2001 poté, co zahynul vermontský senátor James Jeffords. Podařilo se jim také obhájit majoritu ve Sněmovně reprezentantů. Úspěch republikánů znamená vzpruhu pro politiku prezidenta George Bushe. Podle zahraničních komentátorů znamená vítězství republikánských senátorů především posílení názorové jednoty mezi Bílým domem a Kongresem. Z této skutečnosti profitovaly především akcie zbrojařských a farmaceutických firem. Po příklad uvádíme akcie společnosti Boeing, které posílily o 6 %. Více než 10% nárůst si pak připsal Halliburton, Honeywell posílil o 5 %.

Po ukončení obchodování oznamoval výsledky technologický gigant Cisco. V účetním období končícím letošním říjnem hospodařilo Cisco se ziskem 618 mil. USD, což představuje zisk 8 centů na akcii. Tržby v uvedeném období dosáhly 4,84 mld. USD (management očekával tržby mírně vyšší než 4,8 mld. USD). Bez odpisu finančních investic ve výši 412 mil. USD činil celkový zisk na akcii 14 centů, tj. o jeden cent více než činil analytický předpoklad. Ve stejném období loňského roku hospodařilo Cisco se ziskem 4 centů na akcii při tržbách 4,45 mld. USD. Podle managementu je společnost připravena na obrácení trendu ve svém odvětví a pro další období zůstává vedení společnosti velmi optimistické. Akcie v reakci na zveřejněné údaje posílily při obchodech po zavření trhu o cca 4 %.

Investiční banka UBS Warburg snížila hodnocení akcií největší biotechnologické firmy Amgen z „buy“ na „hold“ z důvodu obavy ohledně klíčových produktů Amgenu, jehož akcie reagovaly více než 7% poklesem.

Akcie Brocade Communications poklesly o více než 13 % poté, co došlo ke snížení investičního doporučení ze strany Deutsche Bank, a to z „buy“ na „hold“. Vedení Brocade Com. oznámilo v úterý akvizici privátní společnosti Phapsody Networks. Podle analytiků DB bude začlenění nové akvizice do stávající struktury Brocade velmi problematické. V závěru dne se ke snížení doporučení ze strany Deutsche Bank přidal i Bear Stearns.

Velkou ztrátu zaznamenaly rovněž akcie společnosti Priceline.com (online cestovní kancelář), které odepsaly téměř 27 %. Výsledky za třetí účetní čtvrtletí totiž zaostaly silně za očekáváním a rovněž výhled na další období není příliš optimistický. Vedení společnosti rovněž oznámilo 15 % redukci pracovních míst.

Nejlépe performujícím sektorem byla včera letecká doprava, když index odvětví posílil o 12 %. Akcie United Airlines posílily o 7 % po zveřejnění zvýšení počtu zákazníky nalétaných mil o 17 % v meziročním srovnání.

Více než 8% nárůst zaznamenaly akcie televizní společnosti Fox Entertainment Group v reakci na v úterý oznámené hospodářské výsledky za první účetní období, které silně překonaly tržní očekávání. V uvedeném období totiž došlo k zvýšení objemu tržeb z prodeje reklamního času, který se tak významně podepsal na zvýšení profitu.

UBS Wartburg nepředpokládá v dohledné době zlepšení prodejních výsledků největších amerických retailerů a považuje tak jejich akcie za nadhodnocené. UBS rovněž snížil investiční doporučení na akcie Federated Dept. Stores, a sice z „buy“ na „hold“.

Česká republika

Obchodování na pražské burze proběhlo v poklidném duchu. Aktivní byli především domácí investoři, objednávek ze zahraničí bylo poskrovnu.

Jaderná elektrárna Temelín včera obnovila štěpnou reakci ve druhém bloku. Stalo se tak po více než dvouměsíční odstávce, která byla způsobena opakovanou závadou rotoru generátoru. Druhý blok teď čekají zkoušky na výkonové hladině 55 %.

Podrobný přehled investičního zpravodajství

Ing. Roma Hajda

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688