Akcie v ČR  |  06.11.2002 14:39:41

Klid před bouří?

BBG Finance a.s.

Zprávy z finančních a kapitálových trhů

Středa 6. listopadu 2002

Spojené státy



Klid před bouří?

Po otevření trhu akcie nepatrně oslabily a investoři vyčkávali na zveřejnění indexu nákupních manažerů. Po jeho zveřejnění, kdy uvedená hodnota 53,1 překonala očekávání trhu 52, pokračoval již mírným tempem včerejší růst Dow Jonesu. Nejvýrazněji rostly akcie automobilek (F +3,97%, GM +3,04%) a odvětví leteckého a obranného průmyslu, které korigovaly včerejší propad (BA +6,24%, LMT +6,81%). Mluvčí Boeingu kurz navíc podpořil prohlášením, že doufá v uzavření dohody s U.S. Air Force o pronájmu 100 tankovacích letadel v hodnotě 17 mld. USD.

Hůře se vedlo technologiím. Ty byly negativně ovlivněny zveřejněním nového propouštění výrobce čipů Applied Materials (-3,89%) a zisky Circuit City.

Circuit City Stores varoval před čtvrtletními výsledky v důsledku pomalého prodeje digitálních satelitních systémů a bezdrátových telefonů. Očekávaná ztráta je v rozmezí 5-8 centů na akcii, přičemž předchozí odhad byl mírný zisk. Analytici v souladu s Thomson First Call očekávali ztrátu 1 cent. Příčinou ztráty je snížení marží především u PC, DVD přehrávačů a softwaru. Akcie se propadají o 13,24 %.

UBS Warburg snížil rating několika regionálním bankám, jejichž kurzy překročily cílové ceny. Poměr rizika a výnosu již není zajímavý pro ukládání nových peněz do jejich akcií. Wells Fargo (-0,22%) a Western Bank (-4,66%) na "buy" ze "strong buy", BB&T ( +0,43%) a Marshall&Ilsley Corp. (-1,34%) na "hold" z "buy", Suntrust Inc. ( +1,23%) na "reduce" z "buy". V pohledu UBS budou zisky bank v roce 2003 čelit nepříznivým okolnostem - snížení marží, pomalý růst úvěrů a pokračující vysoké náklady úvěrů.

BJ Services, který dodává čerpadla a jiné zařízení pro plynařské a ropné společnosti, oznámil výrazné snížení zisku za 4Q z důvodu snížené aktivity sektoru. Zisk se propadl na 32,9 mil. USD (21 centů na akcii) oproti 100,2 mil. USD (61 centů) před rokem. Propad nebyl překvapením a akcie posílily o 2,51 %.

Akcie třetího největšího výrobce léků, společnosti Merck, posílily po rozhodnutí soudu o patentové ochraně jeho léku Fosamax.

Po uzavření trhu zveřejnila svoje čtvrtletní výsledky Computer Science Corp. počítačová servisní společnost. Oznámila zvýšení zisku za 2Q, ale současně byl snížen ziskový odhad na celý rok z rozmezí 2,73 až 2,88 USD na 2,60 USD na akcii.

Předseda americké komise pro cenné papíry Harvey Pitt rezignoval na svoji funkci. Pitt se zodpovídá z toho, že neinformoval ostatní komisaře SEC a Bílý dům, že nový šéf komise pro dohled nad účetnictvím Wiliam Webster vedl auditorské komise ve společnostech, které jsou nyní obviněny z podvodů.

Česká republika

Agentura Standard & Poors snížila rating dlouhodobých závazků České republiky v domácí měně na "A+" z "AA-" a krátkodobých závazků na "A1" z "A1+". Snížení ratingu mělo vliv především na domácí měnu, která v reakci na tuto zprávu oslabila vůči EUR o cca 20 haléřů. Český kapitálový trh na tuto zprávu nijak nereagoval. O nepatrný zlomek procenta poklesl index PX 50, zejména zásluhou bankovního sektoru a akcií Philip Morris. Ty korigoval předcházející, zhruba stejný velký vzestup. Za nízkých objemů posílily nečekaně akcie Unipetrolu o 1,89 %, drobných korekcí se dočkal i ČEZ a Český telecom, jemuž neprospívají spekulace v souvislosti s jeho privatizací. Tradičně nejobchodovanější emisí byla Komerční banka.

Podrobný přehled investičního zpravodajství

Radek Dračka

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

07.11.2012GBP/USD - klid před bouří? Martin Bělohradský (Kurzy.cz)
19.03.2012Klid před bouří? (19.3.2012) Cyrrus (Cyrrus)
13.01.2010Zažila koruna klid před bouří? Dealingové oddělení (Citfin - Finanční trhy a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688