Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie ve světě  |  22.10.2002 15:06:39

Operátoři bojují proti rozhodnutí ČTÚ


PRAHA (ČIA) – Rozklad proti rozhodnutí Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) o úhradě ztráty z poskytování univerzální služby podala společnost RadioMobil. Zatím se rozhodla určenou částku nezaplatit. "Přístup ČTÚ v oblasti výpočtu ztráty a výpočtu příspěvku jednotlivých operátorů není transparentní," uvedl dnes ředitel telekomunikačních vztahů a strategie RadioMobilu Martin Klocperk. Jak ČIA potvrdili jejich mluvčí, opravný prostředek podaly také společnosti Český Mobil a Aliatel.

"Metodika výpočtu ztráty nebere v úvahu výhody, plynoucí Českému Telecomu z poskytování univerzální služby," domnívá se Klocperk. Mezi ně patří například lepší pozice při budování značky firmy, výhoda přítomnosti na celém území republiky, možnost umístění reklamy na veřejných telefonních automatech či naděje na budoucí přeměnu neprofitabilních zákazníků v profitabilní. "V Evropské unii mají s financováním univerzální služby negativní zkušenosti," dodal Klocperk. Kromě současného modelu sdílení nákladů mezi operátory je podle něj řešením také úhrada univerzální služby prostřednictvím veřejných fondů ze státního rozpočtu.

Český Mobil podle svého mluvčího Igora Přerovského s obecnými principy univerzální služby souhlasí. "Její rozsah, způsob výpočtu, stanovené výše příspěvku a stanovení okruhu přispěvatelů však musí být transparentní a přezkoumatelné," shrnul mluvčí výhrady Českého Mobilu. O odvolání proti rozhodnutí ČTÚ uvažuje také společnost GTS. "Ani nám není zcela jasná metodika výpočtu," uvedl její marketingový ředitel David Duroň.

Eurotel zatím své stanovisko nezveřejnil. .

ČTÚ na konci srpna vydal rozhodnutí, kterým Českému Telecomu uznal za rok 2001 ztrátu z poskytování univerzální služby ve výši téměř 265 milionů korun. Na její úhradě se podle ČTÚ mají jednotliví operátoři podílet především podle výše celkových výnosů z poskytovaných telekomunikačních služeb (po odečtení nákladů na propojení). Největší částkou tak má přispět samotný Český Telecom (téměř 129 milionů korun), následují Eurotel (62 milionů), RadioMobil (58,5 milionu), Český Mobil (devět milionů), GTS (3,5 milionu), Aliatel (787 tisíc) a další.

Telekomunikační zákon definuje univerzální službu jako minimální soubor služeb, které jsou dostupné ve stanovené kvalitě všem uživatelům na celém území státu za dostupnou cenu. Operátora s povinností poskytovat univerzální službu určuje ČTÚ. Operátor pak může nárokovat takzvanou prokazatelnou ztrátu jako rozdíl mezi náklady, které by mu nevznikly, kdyby povinnost poskytovat univerzální službu neměl - tj. kdyby nebyl nucen obsluhovat takové zákazníky a provozovat takové služby, které jsou pro něj ztrátové, například zavádění telefonních přípojek do odlehlých obcí.

-pk-,-ak-


Ceny ojetých vozů v ČR - zářijový UPDATE !

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688