Daniel Kozel (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  29.08.2002 10:02:04

Akcie: Pražská burza ve středu přerušila svojí růstovou sérii a v souladu s vývojem na...

Ranní zpráva
Investiční bankovnictví KB

Datum : 29.8.2002

      Komentář k trhům

      
  • Pražská burza ve středu přerušila svojí růstovou sérii a v souladu s vývojem na zahraničních trzích silně propadla. Index PX-D si pohoršil o 2,8% na 1.161,8 bodu. Světové akciové trhy reagovaly na úterní propad na Wall Street a také na oznámení horších čísel německého Ifo indexu. Nejaktivněji se obchodovaly akcie Komerční banky, které se postaraly o více než polovinu celkových objemů obchodů. Její akcie se dostaly pod 1.700 , když oslabily o 3,5%. Těsně v závěsu následoval Český Telecom, který si pohoršil o 3,1%. Nejhůře se vedlo akciím Unipetrolu, které se propadly o 8,6% a jeho akcie se nezadržitelně blíži hranici 30 . Investoři reagovaly na zvýšené odhady povodňových škod, které se negativně projeví na výsledcích celé skupiny. Zároveň je vystrašila zpráva, že vedení Unipetrolu požádalo o státní pomoc. Nezvykle aktivně se obchodovalo i s akciemi Philip Morris ČR, které oslabily o 2,1%. Nedařilo se ani Českým radiokomunikacím a ČEZu, jejichž akcie oslabily o 1,9%, respektive o 1,5%.
  • Dnešek opět nepřinesl nové podnikové informace, takže domácí trh bude záviset na vývoji v zahraničí.
Komentář k zahraničním trhům

      
  • Americké akcie si včera vybraly oddechový čas. Oba hlavní indexy Dow Jones i Nasdaq včera propadly. Dow Jones si pohoršil o 1,5% a Nasdaq se propadl o 2,5%. Výrazně se propadl technologický sektor poté co Nortel snížil svoje odhady oznámil propuštění dalších 7.000 zaměstnanců. V reakci na tyto zprávy se propadly i akcie rivalských společností Lucent Technologies a Alcatel. Zároveň trh srazilo několik snížení investičního doporučení na akcie Sun Microsystems a brokerských společností Goldman Sachs a Lehman Brothers. Proti trhu se pohybovaly akcie Qwest Communications jelikož po trhu kolovaly zprávy, že společnost dosáhla dohody s bankami o změně úvěrových podmínek. Mírně vzrostly akcie Hewlett-Packard v reakci na výsledky společnosti, které byly v souladu s tržením očekáváním. V poklesu pokračovaly akcie Intelu. Dnes bude oznámena druhá revize HDP za 2Q a také počty nově nezaměstnaných. Podle vývoje futures by trhy mohly korigovat včerejší ztráty.
  • Evropské akcie včera zažily největší propad za poslední měsíc. Index Eurostoxx50 se včera propadl o 4,7% a širší index Eurotop300 si pohoršil o 3,8%. Investoři reagovaly jak na horší zprávy z podnikové sféry, tak i na horší makroekonomická data (německý Ifo index). Technologické akcie propadly poté co Nortel oznámil další propouštění a opět snížil svoje odhady výsledků. Na sestupnou dráhu se vrátily akcie pojišťovacích společností, jelikož trh opět opanovaly obavy z dopadu propadu akciových trhů na aktiva těchto firem. Zároveň zkorigovaly akcie ropných společností, poté co se na trhu objevily zprávy, že OPEC od příštího měsíce zvýší těžbu ropy. Dnes budou sledovány výsledky společností, hlavně pojišťovny Swiss Re a Munich Re. Další sledované společnosti jsou T-Online a MobilCom.


      Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688