Jan Vejmělek (Komerční banka)
Měny-forex  |  29.08.2002 10:02:04

Kurzy měn: Včerejší kurzový vývoj na trhu eura proti dolaru byl hodně klidný. Kurz se držel víceméně...

Ranní zpráva
Investiční bankovnictví KB

Datum : 29.8.2002

      Kurz USD/EUR

      
  • Včerejší kurzový vývoj na trhu eura proti dolaru byl hodně klidný. Kurz se držel víceméně bez trendu v relativně úzkém pásmu mezi 0,9790 a 0,9830. Obchodovalo se převážně technicky, když trh fundamenty ignoroval. Žádnou reakci tak nepřinesl ani horší než očekávaný výsledek německého Ifo indexu, dolaru tentokrát neublížil ani další pokles amerického akciového trhu (DJIA -1,48%, Nasdaq -2,48%). K opuštění uvedeného pásma došlo až v samotném závěru amerického obchodování, kdy euro oslabila na zavíracích 0,9783.
  • I když německý Ifo index zaznamenal již třetí měsíc v řadě pokles a potvrdil snižující se podnikatelskou aktivitu, devizový trh na data nijak nereagoval. Zhoršení tohoto ukazatele totiž trh zase až tak zásadně nepřekvapilo. Oproti červencové hodnotě 89,9 byl celkový Ifo index v srpnu nižší, 88,8. Pokles zaznamenaly obě složky indexu. Komponenta současných podmínek klesla na 77,3 z 77,9 v předchozím měsíci, složka očekávání poklesla z červencových 102,4 na 100,8 v srpnu.
  • Bez výraznější odezvy včera zůstal i fakt, že Evropská komise přiklepla Německu balík ve výši 5 až 6mld EUR na úhradu škod způsobených povodněmi. Celkové škody se v současné době odhadují na cca 15mld EUR. Německá vláda zároveň odložila plán na snížení daňové zátěže na rok 2004. Německý ministr financí H.Eichel pak uvedl, že veškeré případné volné fondy budou použity na snížení německého státního dluhu.
  • Dnešní den na nové fundamentální impulsy příliš bohatý nebude. Z Itálie se dočkáme červencových maloobchodních tržeb, ze Spojených států pak první revize odhadu HDP za druhé čtvrtletí. Tržní očekávání jsou nastavena na úrovni prvního odhadu. Revize tak může překvapit oběma směry. Roli v kurzovém vývoji však budou hrát i jiné faktory, jako vývoj na americkém akciovém trhu a další informace o situaci ohledně potenciálního úroku Spojených států na Irák.
Kurz CZK/EUR

      
  • Den před zasedáním bankovní rady ČNB byl korunový trh velmi klidný. Domácí měna zahájila včerejší obchodní den na trhu s eurem na úrovni 30,67 a po celý den se udržela v úzkém pásmu 12 haléřů mezi 30,58 až 30,70. Závěr obchodování kurz zastihl na 30,63.
  • Případnou změnu v sentimentu na trhu má pro nejbližší dny v rukou ČNB. Snížení úrokových sazeb stejně jako přímou intervenci proti české koruně nepředpokládáme. Pokud se nic zvláštního nepřihodí, koruna zřejmě pásmo mezi 30,50 až 30,80 neopustí. Pouze výrazné ohrazení se proti silné domácí měně by mohlo korunu z uvedeného pásma dostat.
Kurz CZK/USD

      
  • Velmi klidný kurzový vývoj včera zažívala česká koruna i na trhu s americkým dolarem. Po otevření na 31,17 se kurz po celý den udržel v pásmu mezi 31,14 a 31,28. Zavírací kurz činil 31,24. Korunu, respektive euro proti dolaru, nijak neovlivnilo ani zveřejnění horšího než očekávaného výsledku německého Ifo indexu. Ten potvrdil obavy o hospodářský vývoj evropské ekonomiky ve zbytku letošního roku.
  • Z domácího pohledu by měl být vývoj na trhu koruny proti dolaru i nadále klidný, jediné překvapení dnes může přichystat ČNB. Trh ani my totiž žádnou akci ze strany centrální banky neočekává. Pokud jde o zahraniční vlivy, zajímavá může být revize odhadu amerického HDP za druhé čtvrtletí. Očekávání jsou nastavena na úrovni prvního odhadu.
Kurz JPY/USD

      
  • Jen ve středu proti dolaru mírně oslabil. Své obchodování zahájil jen na úrovni cca 118,27. Jen zahájil den oslabováním, postupně se dostal k hladině 118,60. Dopoledne ale své oslabení korigoval zpět směrem k úrovni 118,00. Ve zbytku dne se ale opět prosadil oslabující trend a jen se tak vyšplhal až k na hladinu 118,90. Své obchodování na této úrovni i zakončil.
  • Jen v průběhu včerejšího dne mírně korigoval své úterní posílení. Oslabení bylo mírně podpořeno zájmem o aukci amerických vládních dluhopisů a také komentářem ze strany japonského ministra financí. Masajuro Shiokawa řekl, že japonská měna v určitém období vzrostla příliš a že si vláda přeje vidět měnu mírně slabší. V současné chvíli je jen zhruba o 5% silnější než ve chvíli, kdy naposled proti jenu intervenovala Bank of Japan.
  • Dnes ráno ale japonská měna opět posílila. Vyšplhala se k hladině 118,00. Za posílením jenu stál oslabující americký dolar. Na trhu se projevily obavy z možného horšího výsledku revize amerického HDP za druhý kvartál.
  • Dnes ráno byly také zveřejněny údaje z domácí ekonomiky. Důvěra malých podniků se v srpnu naproti očekávání nepatrně zvýšila, a to z hodnoty 45,4 na 45,5. Zároveň byly revidovány červencové průmyslové objednávky, jejich meziroční propad činil 11,7%. V minulém měsíci to bylo -17,1% y/y. Situace se tak lepší již 8 měsíců po sobě.
Kurz GBP/USD

       Kurz PLN/USD

      

      Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688