Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  26.08.2002 10:32:06

Souhrn ekonomických událostí 34.týdne


PRAHA (ČIA) - V týdnu od 18.do 25. srpna informovala ČIA o těchto významných ekonomických událostech

úterý 20. srpna

PRAHA - Vláda premiéra Vladimíra Špidly odhaduje, že nejničivější živelní pohroma v historii České republiky, která postihla v minulých dnech zejména jižních, střední a severní Čechy, zatím napáchala škody za 60 až 90 miliard korun. Kompletní "účet" bude znám, až voda zcela a všude opadne. Ještě totiž není definitivní konec celé pohromy - do svých domovů se stále nesmí vrátit tisíce evakuovaných lidí.

PRAHA - Státní úředníci hledají cesty, jak pomoci z tíživé situace lidem, které povodně připravily o střechu nad hlavou. Jednou z možností je i nenávratný státní příspěvek. Na obnovu škod, které napáchala ničivá povodeň, má ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) a Státní fond rozvoje bydlení okamžitě uvolnit jednu miliardu korun. Pokud vláda schválí návrh ministra pro místní rozvoj Pavla Němce, bude fond bydlení nově poskytovat zvýhodněný úvěr ve výši 850 tisíc korun s úrokem dvě procenta a dobou splatnosti 20 let. Půjčka bude určena na výstavbu nové nemovitosti pro fyzické osoby, jejichž dům či byt byl zasažen nebo zničen záplavami.

PLZEŇ - Prodej pozemků v Městském industriálním parku Plzeň Borská pole společnostem GHP Direct Mail a Orange - prostorová řešení předběžně odsouhlasila a doporučila zastupitelstvu ke schválení Rada města Plzně. Společnost GHP Direct Mail zamýšlí investovat sto milionů korun do výstavby nových prostor. Společnost Orange hodlá vybudovat na pozemku zámečnickou provozovnu produkující výrobky pro ubytovací a rekreační objekty a pro dopravní prostředky (obytné kontejnery a buňky).

středa 21. srpna

PRAHA - Nejvíce peněz na odstranění škod půjde ze soukromých zdrojů. Stát a pojišťovny uhradí podle dosavadních odhadů zhruba polovinu napáchaných škod. Ze státního rozpočtu půjde na obnovu postižených území minimálně 25 miliard, z toho pět miliard by mělo být k dispozici letos. K tomu je třeba přičíst další miliardy, které půjdou z fondu dopravy a bydlení, a které jsou financovány především z příjmů z privatizace. Česká asociace pojišťoven odhadla celkové škody na 18,3 miliardy korun. O zbylé náklady se budou muset zřejmě rozdělit podniky a města.

PRAHA - Mimořádné výdaje města Prahy na povodňová opatření přesáhly 400 milionů korun. Kolik získá město na jejich pokrytí ze státního rozpočtu zatím není jasné. Odhad škod, které v Praze napáchala povodeň zatím není znám. Po jeho vyčíslení porovnají radní potřeby města s investičním plánem a podle nutnosti jej přehodnotí.

LIBEREC - Správce konkurzní podstaty již podruhé zrušil veřejnou soutěž na prodej životaschopné části liberecké textilky Textilana. Učinil tak po otevření pěti obálek s nabídkami a to se souhlasem věřitelského výboru. Nejvyšší nabídka činila 66 milionů korun a cílem odloženého prodeje je cenu maximalizovat.

PRAHA - Další tři miliardy korun na likvidaci škod způsobených povodněmi chce ještě letos použít kabinet Vladimíra Špidly. Navýšením výdajů se ale nezvýší letošní deficit státního rozpočtu. Zmíněné tři miliardy korun přibyly do státního rozpočtu jako neplánovaný příjem za prodej střednědobých a krátkodobých dluhopisů.

čtvrtek 22. srpna

PRAHA - Schodek obchodní bilance dosáhl v červenci 16,3 miliardy korun. Trh přitom očekával schodek 10,2 miliardy. Červnový deficit pak dosáhl po revizi 1,1 miliardy oproti původně zveřejněným 3,2 miliardy korun. Za prvních sedm měsíců letošního roku dosáhl deficit obchodní bilance 37,0 miliardy korun. Ve stejném období roku 2001 schodek činil 69,2 miliardy korun.

PRAHA - Celkem 4,9 milionu motorových vozidel, tedy o přibližně 58 tisíc více než na konci roku 2001, registroval ke konci letošního června český Centrální registr vozidel (CRV). Průměrný věk uvedeného počtu motorových vozidel činil 16,38 roku, což je o 0,05 roku (0,6 měsíce) více než v závěru roku 2001. Největší podíl z toho počtu patří osobním automobilům, kterých je téměř 3,6 milionu (72,76 procenta), a to v průměrném věku 13,65 roku.

PRAHA - Více než 500 milionů korun hodlá vláda vložit do Programu rekonstrukce. Ten je určen na pomoc těm podnikatelským subjektům, které byly poškozeny při nedávných povodních. Program začne fungovat od 16. září a bude nabízet dva druhy podpory. Jednak může stát zaplatit za podnik část úroků z bankovních úvěrů, nebo poskytne bance záruku za úvěr podniku až do 90 procent jistiny.

PRAHA - Na vládním povodňovém kontě je zatím přibližně 43 milionů korun. Převážnou část prostředků z tohoto konta vláda použije na výstavbu obydlí pro občany postižené povodněmi. Ministr financí Bohumil Sobotka uvedl, že prostředky nashromážděné na povodňovém kontu "nezmizí" ve státním rozpočtu a vláda podá konkrétní informace o jejich použití.

PLZEŇ - Do dvou týdnů bude známá částka, o kterou se v souvislosti se záplavami zvýší náklady na stavbu dálničního obchvatu Plzně. Podle původních předpokladů měla investice dosáhnout 8,3 miliardy korun. Povodeň zpozdila výstavbu obchvatu o čtyři až šest týdnů, stavební firmy jsou po opadnutí vody a vyschnutí terénu připraveny pracovat 24 hodin denně. Navýšení nákladů si vyžádá jak zavedení nepřetržitého provozu, tak materiální škody způsobené povodní.

pátek 23. srpna

PRAHA - Společnost Železniční stavitelství se v nejbližší době přejmenuje na Skanska ŽS a. s. Rozhodli o tom akcionáři obchodní Železničního stavitelství Praha na mimořádné valné hromadě. Společnost Železniční stavitelství Praha bude zrušena bez likvidace. Hlavní akcionář, společnost Skanska ŽS převezme její obchodní jmění, včetně práv a povinností z pracovněprávních vztahů.

PRAHA - Na vytvoření vládního povodňového konta by podle představ Občanské demokratické strany mělo jít 50 miliard korun z výnosu prodeje Českého Telecomu. Podle občanských demokratů by Fond národního majetku měl zřídit specifický účet, na který by měl převést peníze z prodeje Českého Telecomu. ODS dále navrhuje, že pět miliard by bylo možné použít okamžitě, tedy ještě letos.

PRAHA - Prodloužení lhůty na předložení návrhu státního rozpočtu na rok 2003 o jeden měsíc schválila Poslanecká sněmovna. Vláda požádala o prodloužení lhůty v souvislosti s povodněmi. Podle zákonné úpravy měla vláda podat návrh státního rozpočtu na rok 2003 do konce srpna.

PRAHA - Vláda může použít tři miliardy korun z rezervy státního rozpočtu na obnovu území zničených záplavami. Rozhodli o tom poslanci. Celkem 3,068 miliardy korun, které má kabinet k dispozici, přibylo letos do státního rozpočtu jako mimořádná prémie emisí střednědobých a dlouhodobých státních dluhopisů. Vláda hledá zdroje na financování obnovy území zasažených povodněmi v dalších letech.

sobota 24. srpna

PRAHA - Nedávné záplavy se v příštím roce mohou citelně dotknout i platů učitelů, lékařů a dalších zaměstnanců ve veřejném sektoru. Ministr financí Bohuslav Sobotka totiž prohlásil, že jejich platy možná neporostou tak rychle, jak vláda původně slibovala. S tím ovšem nesouhlasí odboráři. Mnohem dříve než státní zaměstnanci však následky povodní pocítí motoristé a milovníci cigaret a alkoholu. Vláda totiž hodlá již na příští mimořádné schůzi navrhnout, aby se zvýšila spotřební daň na tyto výrobky.

-joh-
-jh-


Fotogalerie - Povodeň 2002 - celkový souhrn

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688