Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Z domova  |  23.08.2002 11:53:33

Národní muzeum vyčíslilo škody na 200 mil.Kč


PRAHA (ČIA) - Národní muzeum, které spravuje sbírky a expozice na mnoha místech České republiky, v těchto dnech sčítá následky právě uplynulých povodní. V Praze se povodňové nebezpečí týkalo zejména Smetanova muzea na Novotného lávce, Velkopřevorského paláce na Malé Straně a Náprstkova muzea na Starém Městě. Díky včasnému vyhlášení evakuací sbírkových předmětů poškodila voda jen jejich malý zlomek. ČIA o tom dnes informovala Lenka Edrová z lektorského oddělení Národního muzea.

Ve zmíněných lokalitách začala evakuace cenných exponátů již ve čtvrtek 8. srpna, v nadcházejících dnech bylo vyhlášeno povodňové nebezpečí rovněž pro Tyršovo muzeum tělesné výchovy a sportu, etnografické oddělení a Archiv Národního muzea. Ze Smetanova muzea, které se spolu s ostatními objekty na Novotného lávce ocitlo pod vodou, byly všechny sbírkové předměty včas evakuovány, takže na nich nedošlo k žádným škodám. Podobně naštěstí dopadly i sbírky ostatních ohrožených institucí, pouze ve Velkopřevorském paláci byly vodou poškozeny části notového archivu.

Mnohé mimopražské objekty Národního muzea byly také postiženy záplavovou vlnou. Na zámku Liběchov na Mělnicku, v němž je instalována část expozice Náprstkova muzea, dosáhla voda do úrovně prvního patra a poškodila několik kusů těžkého nábytku. Centrální depozitáře Terezín ležící daleko od břehu řeky byly zaplaveny až do výše dvou metrů, voda zde způsobila škody na zhruba 16 tisících svazků ze sbírek Knihovny Národního muzea. Konečné údaje o souhrnném poškození sbírek Národního muzea však budou známy teprve po pečlivém restaurátorském posouzení.

Velké škody doznala tato kulturní instituce na objektech, zařízení a jiném materiálu. Zámek Liběchov je spolu s okolním parkem prakticky zdevastován, stejný osud stihl i oba terezínské objekty, které mají kromě jiných vážných poškození zcela zničenou infrastrukturu. Celková výše škod podle prozatímních odhadů přesáhne částku 200 milionů korun.

-fle-
-jh-


Fotogalerie - Povodeň 2002 - celkový souhrn

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688