Jan Vejmělek (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  02.08.2002 17:32:05

Akciový trh: Pražská burza zaznamenala v tomto týdnu zajímané zisky, hlavně v první polovině týdne.

Týdenní zpráva
Investiční bankovnictví KB

Datum : 2.8.2002

      Akcie v tomto týdnu posilovaly
    
       Pražská burza zaznamenala v tomto týdnu zajímané zisky, hlavně v první polovině týdne. Index PX-D vzrostl o velice silných 9,0% na 1.164,5 bodu což se pozitivně odrazilo i na jeho přírůstku od začátku roku. Ten se vyhoupl na 9,3%. Růst trhu nejvíce podpořilo trio nejaktivněji obchodovaných titulů Komerční banka, ČEZ a Český Telecom. Kromě ČEZu se oběma podařilo v uplynulém týdnu překonat trh. Nejlépe se vedlo Komerční bance, která si připsala 12,1% a dostala se i nad 1.700 . Důvodem byly lepší než očekávané výsledky banky za první pololetí 2002. Český Telecom posílil o 9,1% a ČEZ si připsal 8,8%. Také ostatní domácí akcie si připsaly zisky. Kromě pozitivních domácích informací podpořil růst na pražské burze i vývoj na okolních trzích. Akcie v USA i v Evropě se odrazily od pětiletých minim a hlavně v první polovině týdne pozitivně ovlivňovaly náladu na domácím trhu.


     Ve srovnání s uplynulým týdnem bude příští týden chudý na domácí informace. Vláda má na programu pouze rutinní zprávu o dostavbě druhého bloku jaderné elektrárny Temelín. Trh mohou pouze oživit spekulace, jestli bude vláda jednat o privatizaci Českého Telecomu. Podle neoficiálních informací by vláda mohla jednat na toto téma v první polovině týdne. Ve zbytku týdne bude tedy opět důležitý vývoj na zahraničních trzích. Sledovány budou výsledky společností, například Cisco Systems, Procter&Gamble, Qwest Communications v USA a dalších společností z Evropy (ABN AMRO, Aegon a další). Očekáváme, že trh by měl zůstat volatilní při nízké aktivitě investorů. Po růstu v tomto týdnu by domácí akcie mohly projít korekcí.

      
       Český Telecom

      

       Společnost oznámila výsledky hospodaření za první pololetí roku 2002 podle IAS. Výsledky byly negativně ovlivněny především rostoucí konkurencí v oboru způsobenou liberalizací českého telekomunikačního trhu. Celkové výnosy společnosti poklesly o 7% na 28,2mld . Hlavní podíl na tom měly výnosy z hovorného (-35%) a výnosy z propojovacích poplatků (-42%). Obě položky negativně ovlivnila jak rostoucí konkurence, tak i cenové změny. Naopak, změna struktury tarifů zvedla tržby za měsíční poplatky o 40% na 5,2mld . Zároveň si drží slušnou dynamiku tržby za datové služby, které vzrostly o 33% na 3,4mld . Společnosti se podařilo udržet provozní výkonnost na vysoké úrovni, hlavně díky důsledné kontrole provozních nákladů. Provozní náklady poklesly o 14% na 12,8mld , zejména díky razantnímu propadu plateb ostatním operátorům (propojovací poplatky) o 31%. Díky tomu zůstala EBITDA na nezměněné úrovni 13,3mld a EBITDA marže si udržela na vysokých 51%. Čistý zisk společnosti se v porovnání se stejným obdobím loňského roku zhoršil o 10% na 2,6mld .


       
       Komerční banka

       

       Pololetní výsledky Komerční banky výrazně překonaly očekávání trhu. Čistý zisk banky dosáhl 4,2mld , což představuje nárůst o 56% z 2,7mld ve stejném období minulého roku. Hospodaření společnosti se zlepšilo díky nižší potřebě tvorby rezerv a opravných položek. Ve skutečnosti banka rezervy netvořila, ale čerpala ve výši 373m , zatímco v pololetí roku 2001 vytvořila rezervy ve výši 1,1mld . Provozní výnosy mírně vzrostly o 4% na 11,6mld , hlavně díky poklesu nákladových úroků reflektující situaci na trhu. Provozní náklady se podařilo bance udržet na stejné úrovni jako v loňském roce, i když zahrnují restrukturalizační náklady ve výši 0,9mld .


     

       ČEZ

       

       Výsledky hospodaření společnosti ČEZ splnily naše i tržní očekávání. Podle našich předpokladů došlo k poklesu tržeb o 6,6% na 27,7mld vlivem nižších cen, ale i nižší prodejů na domácím trhu. Tento fakt způsobilo plné otevření velkoobchodního trhu s elektřinou konkurenci od začátku roku 2002. Pokles prodejů na domácím trhu se téměř podařilo vykompenzovat nárůstem exportů společnosti. Provozní zisk společnost se zhoršil z 9,4mld na 7,4mld jednak díky poklesu tržeb, ale i díky nárůstu některých nákladových položek. Nejvýrazněji vzrostly náklady na nákup elektrické energie spojené s legislativními změnami (podpora kogeneračních zdrojů) a také nárůstem odpisů. Odpisy byly negativně ovlivněny spuštěním prvního bloku jaderné elektrárny do komerčního provozu, který se tímto začal odepisovat. Již tradičně pomohly ČEZ kurzové zisky, které za první pololetí dosáhly 4,2mld a výrazným způsobem pomohly společnosti udržet zisk na 6,7mld , což je mírně níže než v minulém roce.


       
       Unipetrol

       

       Ministr průmyslu Jiří Rusnok včera dal Agrofertu čas do 30. září, aby se písemně vyjádřil, jestli je ochoten koupit Unipetrol za podmínek, které schválila předchozí vláda. Minstr Rusnok také uvedl, že nepodpoří změnu podmínek, aby se privatizace mohla zúčastnit společnost PKN Orlen, kvůli možným protestům investorů, kteří v privatizaci neuspěli.


       Rozhodnutí privatizovat Unipetrol do rukou méně průhledného Agrofertu vyvolalo silný výprodej akcií společnosti. Očekáváme, že pokud dojde ke zrušení předchozího privatizačního rozhodnutí vlády, vrátí se Unipetrol zpět do zájmu investorů s pozitivním dopadem na cenu jeho akcií.

      Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688