Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  12.03.2019 17:58:44

Bizarní akciový případ

Možná jste si také všimli trochu bizarního vývoje kolem akcií společnosti National Beverage, která má v portfoliu i značku LaCroix. Firma minulý týden zveřejnila výsledky za poslední čtvrtletí a trhy nemile překvapila třeba tím, že ziskovost se snížila o téměř 40 %. To se někdy stává, ale ona bizarnost přišla ve chvíli, kdy vedení firmy výsledky komentovalo s tím, že jsou výsledkem „nespravedlnosti“. To vše přineslo prudký propad ceny akcie a my se na ni dnes podíváme trochu detailněji.

Když si přečteme ono prohlášení, najdeme v něm trochu ulítlá přirovnání, marketingové vychvalování značky LaCroix a ukazování prstem na ony různé „nespravedlnosti“, které jí škodí. Za poslední půl rok přitom akcie National Beverage ztrácí asi 50 %, za posledních 5 dní asi 15 %. Z následující tabulky přitom vidíme, že firma zatím nepatřila mezi ty, které by čelily propadu tržeb, ziskovosti, či toku hotovosti. Ten naopak za posledních pět let utěšeně rostl.



Na této akcii se dá dobře demonstrovat efekt, o kterém jsem tu hovořil nedávno: Změny rizikovosti a jejich dopad na hodnotu a následně cenu akcie. National Beverage si totiž až do počátku roku 2018 mohla „užívat“ dosti nízkou betu (ukazatel systematického rizika). Ta se pohybovala kolem 0,5 a s takovou hodnotou by se nyní náklad vlastního jmění pohyboval mezi 5 – 6 %. Pokud bychom pak předpokládali, že firma by na volném toku hotovosti neustále vydělávala 114 milionů (tedy to, co za posledních 12 měsíců), hodnota tohoto cash flow by se pohybovala kolem 2 miliard dolarů.

Jenže za poslední rok se beta vyšplhala na hodnotu 1,34. To znamená, že předtím byla akcie asi tak na polovině rizikovosti trhu, nyní je její rizikovost asi o 34 % vyšší. A náklad vlastního jmění se pohybuje ne na 5 – 6 %, ale na více než 10 %. Onen scénář se 114 miliony dolarů pak generuje současnou hodnotu ve výši pouhé 1,1 miliardy dolarů. Současná kapitalizace je přitom na 2,7 miliardách dolarů. Na její ospravedlnění by volný tok hotovosti musel dlouhodobě růst o téměř o 10 % (po roce 2027 klesá tempo růstu na 5 %).

Podle historie by podobná tempa růstu (viz tabulka) neměly být nejmenším problémem a investoři to se současnými výprodeji přehnali. Pokud ovšem poslední čtvrtletní výsledky ukazují na systematickou „nespravedlnost“, bude to něco jiného. Třeba takový Guggenheim se domnívá, že správně je „b“, protože akcii nově doporučuje prodávat. Důvodem má být ostřejší konkurence v oblasti ochucených nápojů (třeba od Pepsi), „pokles mediálního šumu kolem LaCroix“.

Guggenheim také tvrdí, že značka pravděpodobně nebude schopna znovu získat ztracený podíl na trhu. A je nutno zmínit, že firmu znatelně poškodily i několik měsíců staré informace/spekulace o tom, že v jejích produktech jsou stopy chemikálií. Kritizována je pak za to, že nereagoval dostatečně rychle a tudíž za to zaplatila svou ziskovostí.




Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Čt 17:45  Růst cen akcií a cena za riziko Patria (Patria Finance)
Čt 16:44  Akciové trhy: Evropské trhy většinou rostly - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Čt 11:38  Pilulka: Prodej aktivit v Rakousku společnosti Vamida Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688