Jan Vejmělek (Komerční banka)
Měny-forex  |  30.07.2002 10:02:06

Kurzy měn: Vazba mezi vývojem kurzu amerického dolaru a amerických akciových indexů se včera obnovila.

Ranní zpráva
Investiční bankovnictví KB

Datum : 30.7.2002

      Kurz USD/EUR

      
  • Vazba mezi vývojem kurzu amerického dolaru a amerických akciových indexů se včera obnovila. Především v důsledku toho si americká měna proti euru výrazným způsobem polepšila. Index DJIA si totiž připsal neuvěřitelných 447 bodů (+5,41%) a skončil na 8 711 bodů. To představuje třetí největší mezidenní zisk tohoto indexu v historii. Technologický index Nasdaq si polepšil ještě více, a to o +5,79%.
  • Dolar však nezačal proti euru posilovat až v průběhu amerického obchodování, euro začalo padat již s ranním vstupem evropských obchodníků na trh. Kurz se tak z ranních kotací kolem 0,9870 dostal krátce po poledni k 0,9810, v průběhu amerického obchodování se pak již pod tlak dostala hladina 0,9770. Díky mírné korekci v samotném závěru obchodování včera euro skončilo na 0,9812.
  • V průběhu dne získával dolar podporu zejména díky svému úspěšnému tažení na trhu s japonským jenem. Japonskou měnu srazila především zpráva o agresivním poklesu průmyslové výroby v Japonsku. Zatímco ještě v květnu byl zaznamenán růst o 4,1%, červen již znamenal pokles o 0,7%, což byl první pokles po pěti měsících.
  • Klíčové pro další vývoj na tomto trhu bude, jak se v nejbližších dnech povede americkému akciovému trhu. Právě nadcházející dny totiž ukáží, zda je současný růst pouze korekcí předchozího agresivního pádu, či zda se může jednat o zlomení klesajícího trendu. Z fundamentálního pohledu bude zajímavý odpoledne zveřejňovaný výsledek americké spotřebitelské důvěry za červenec. V souladu s indexem University of Michigan se očekává meziměsíční snížení tohoto indikátoru. Důležité bude, jak moc agresivní propad zaznamenáme. Z Evropy se dnes dočkáme italských a francouzských PPI za červen a francouzské červencové podnikatelské důvěry.
Kurz CZK/EUR

      
  • Situace na trhu české koruny proti euru se včera ve srovnání se závěrem minulého týdne zklidnila a stabilizovala. V průběhu dne se prosadil nepatrně posilující trend české měny. Během první hodiny obchodování však měla koruna tendenci ještě ztrácet. Po otevření na 30,50 se totiž kurz vyšplhal až k 30,57. Během dopoledne se však trend otočil a koruna zamířila k odpoledním 30,40. Koruna nakonec skončila těsně pod touto úrovní, když zavírací kurz činil 30,39.
  • Předpokládáme, že současná nálada se na trhu udrží i v následujících dnech. Trh bude postupně a lehce testovat silnější úrovně a monitorovat aktivity ze strany ČNB. Kurz bude citlivý na jakékoliv negativní signály ze strany centrální banky. Riziko oslabení české měny tak zůstává aktuální. Žádná makroekonomická data, která by kurz koruny mohla ovlivnit, dnes zveřejněna nebudou. Kurz by se tak měl udržet mezi 30,10 a 30,50.
Kurz CZK/USD

      
  • Navzdory posilování proti euru proti americkému dolaru včera česká koruna ztrácela. Po otevření na 30,94 se kurz v průběhu odpoledne dostal nad úroveň 31,00, krátce dokonce až k 31,10, kde koruna své včerejší obchodování i zakončila. Koruna doplatila především na oslabování eura na trhu s dolarem. Padající euro s sebou stáhlo i českou měnu.
  • Z pohledu domácích determinant dnešek příliš zajímavý nebude. Žádná nová makroekonomická data dnes v ČR zveřejněna nebudou. O to více budou zraky investorů směřovat k vývoji kurzu eura proti dolaru. Aktuální otázkou nyní zůstává další vývoj na americkém akciovém trhu. Pokud bude zotavení pokračovat, bude to dobrá zpráva i pro americký dolar. Méně už pro českou korunu, která by v tomto případě oslabila výrazněji nad 31,00.
  • Pokud jde o dnes zveřejňovaná data, trh bude čekat především na odpoledne, kdy bude ve Spojených státech oznámen červencový indikátor spotřebitelské důvěry. V souladu s indexem University of Michigan se očekává meziměsíční snížení tohoto indikátoru. Důležité bude, jak moc agresivní propad zaznamenáme. Evropská data italských a francouzských PPI a francouzské podnikatelské důvěry by kurz koruny ovlivnit neměla.
Kurz JPY/USD

      
  • Jen zahájil své pondělní obchodování na úrovni 118,84. Trend oslabování japonská měna nastartovala již v noční části obchodování a vydržela tento trend sledovat až do večerních hodin. Dostala se tak až k hladině 119,90. V závěru dne ale své oslabení nepatrně korigovala. Své obchodování zakončila na úrovni 119,63.
  • Jen pokračoval ve svém pátečním oslabování. V neprospěch japonského jenu působily včerejší horší data o propadu průmyslové produkce. Dále to pak byl pozitivní vývoj v USA, kde si akciové indexy připisovaly velké zisky. Index Dow Jones si připsal třetí největší zisk za svou historii, 5,41%, index Nasdaq si polepšil ještě více, o 5,79%.
  • Dnes ráno byl z japonské ekonomiky zveřejněn report z trhu práce. V červnu míra nezaměstnanosti činila 5,4% a oproti květnu tak stagnovala. Dále byl zveřejněn index důvěry v menším podnikání. Index zaznamenal v červenci nárůst z hodnoty 44,2 na 45,4.
Kurz GBP/USD

      
  • V pondělí libra proti dolaru mírně oslabila. Své obchodování zahájila libra na hladině cca 1,5651. Po zahájení obchodování libra pouze oscilovala okolo zahajovací úrovně. Teprve dopoledne začala libra postupně oslabovat. Nejdříve se propadla na hladinu cca 1,5630, odpoledne pak ještě dále, na hladinu 1,5580. Odpolední pohyb ale libra ve večerních hodinách korigovala. Své obchodování libra ukončila na úrovni 1,5629.
  • Libra včera opět sledovala trh euro-dolar. Americký dolar opět reaguje na vývoj domácích akcií, které si včera připsaly velice zajímavé zisky. Index Dow Jones vzrostl o 5,41%, což představuje třetí největší zisk v historii indexu. Index Nasdaq si polepšil ještě více, o 5,79%.
  • Proti euru si libra mírně polepšila, posílila k hladině 0,6280. Ve prospěch posílení libry stál výsledek průzkumu mezi podniky zpracovatelského průmyslu. Průzkum ukázal, že si podniky myslí, že současná úroveň libry vůči euru je jen nepatrně vzdálená od „správné“ úrovně pro zafixování libry při vstupu Velké Británie do Evropské měnové unie.
  • Včera byly zveřejněny data o měnovém vývoji. Podle finálních čísel vzrostl měnový agregát M4 o 6,4% y/y a svůj růst tak mírně zrychlil. Zajímavější ale byl vývoj spotřebitelských úvěrů. V červnu vzrostly čisté úvěry o 1,3mld Ł. Růst úvěrů nejen, že nedosáhl očekávání, ale oproti květnu zaznamenal i snížení růstové dynamiky. Data tak jsou další podporou pro hypotézu stagnace úrokových sazeb centrální banky. Ty jsou nyní na úrovni 38letého minima, na úrovni 4,00%.
  • Bankovní rada Bank of England zasedá tento týden. Výsledek zasedání bude znám ve čtvrtek odpoledne.
Kurz PLN/USD

      
  • V pondělí zlotý proti dolaru opět oslabil. Své obchodování zahájil zlotý na úrovni cca 4,1080. Po zahájení obchodování nejdříve zlotý oslaboval velice mírně, později dopoledne ale svůj pohyb urychlil. Zlotý se tak dostal nad hladinu 4,1300. Odpoledne se své oslabení snažil zkorigovat, nakonec ale na slabších úrovních zůstal. Své obchodování zlotý ukončil na úrovni cca 4,1310.
  • Zlotý včera proti dolaru mírně oslabil, proti euru byl stabilní. Na zlotém působily proti sobě dva faktory. Na jedné straně to byla nervozita trhu způsobená projevem ministra financí. Grzegorz Kolodko řekl, že by úroveň zlotého mohla být pro exportéry na konci roku příznivější. Na druhé straně ve prospěch posílení působil větší zájem o pokladniční poukázky. Větší zájem dokumentoval pokles průměrného výnosu, 8,242% oproti 8,395% v minulém týdnu. Za poklesem výnosů stojí v pátek zveřejněný příznivý vývoj cen potravin, který ještě dále pomůže inflaci. Na trhu se tak opět objevují spekulace o dalším snižování úrokových sazeb.


      Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688