Daniel Kozel (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  26.07.2002 09:32:09

Akcie: Evropské akciové trhy a stejně tak i pražská burza se nechaly inspirovat včerejším obratem.

Ranní zpráva
Investiční bankovnictví KB

Datum : 26.7.2002

      Komentář k trhům

       Komentář k zahraničním trhům

      
  • Technologické tituly včera silně propadly po varování jednoho z největších světových výrobců čipů, thajvanské společnosti TSMC. Ta překvapila investory horšími výsledky a také oznámením, že další čtvrtletí bude také špatné. Index Nasdaq včera propadl o 3,9% a zatímco DJIA pouze mírně poklesl o 0,1%. Zprávy od TSMC poslaly níže velké výrobce čipů, ale i podniky z navazujících odvětví. Nedařilo se Intelu, AMD, Motorole, Dell Computer a Microsoftu. Výrazně se propadly i akcie AOL Time Warner v reakci na zprávy, že Komise pro cenné papíry zkoumá její účetní praktiky. Dow Jones podpořily akcie Procter&Gamble, Merck a Citigroup. Naproti tomu, ztrácely akcie JP Morgan Chace v reakci na snížení výhledu od ratingové agentury Moody's na negativní kvůli obavám o kvalitu jejích aktiv. Výrazně propadly akcie Tyco International tažen spekulacemi, že společnost se chystá požádat o ochranu před věřiteli. Dnes budou důležitá data U.S. Michigan Sentiment Index, výsledky společností by již neměly být tak důležité. Futures zatím indikují mírné oslabení po otevření.
  • Evropské akciové trhy včera přerušily sestupný trend, který trval čtyři dny v řadě. Poptávány byly hlavně akcie telekomunikací a pojišťoven. Index Eurotop300 včera získal 3,9% a užší index Eurostoxx50 posílil o 3,2%. Pojišťovny posilovaly po prohlášení, že by jim neměl uškodit propad akciových trhů. Dařilo se společnostem AXA, Aegon, ING a Credit Suisse Group. Španělská Telefonica výrazně vzrostla poté co oznámila, že opouští konsorcia na služby UMTS v Itálii, Německu, Švýcarsku a Rakousku. To podpořilo i akcie jejích konkurentů, kterým ubyl silný hráč na trhu. Zvláště KPN Telecom posiloval. Dařilo se i France Telecom a Orange v reakci na výsledky jejich hospodaření. Pouze akcie BT Group se pohybovaly proti trendu v reakci na horší obrat v prvním pololetí. Technologie srazily horší výsledky a výhled TSMC. Nedařilo se ASML, Philips, Infineon a STMicroelectronics. Alcatel poslal níže akcie Nokie a Ericssonu poté co oznámil horší výhled pro odvětví. Dnes se očekává, že akcie budou pokračovat v sestupu. Sledovány budou výsledky společností.
Komentář ke společnostem

      
  • České radiokomunikace
  • České radiokomunikace a Deutsche Telecom se shodly na dividendové politice jejich společného podniku, mobilního operátora RadioMobil. Podle aktualizované akcionářské dohody by měl RadioMobil vyplácet akcionářům 85% čistého zisku, pokud mu to jeho finanční situace dovolí. Společnost však ve svém prohlášení uvedla, že neočekává výplatu dividend v příštích dvou letech.
  • Záměr, aby RadioMobil v příštích dvou letech nevyplácel dividendy je v souladu s našimi očekáváními. RadioMobil bude potřebovat finanční zdroje pro investice do technologie UMTS, které dosáhnou řádu miliard . RadioMobil bude muset k získání prostředků na tyto investice využít i dluhového financování. Z tohoto pohledu hodnotíme rozhodnutí nevyplácet dividendy v příštích dvou letech jako správné.
  • Český Telecom
  • Premiér Vladimír Špidla stanovil datum 6. srpen jako termín projednání privatizace Českého Telecomu. Podle zdrojů blízkých privatizaci je premiér nakloněn prodeji, zatímco jeho poradci navrhují privatizaci odložit o tři roky a provést změny v managementu Českého Telecomu. Proti prodeji je údajně i IT ministr Vladimír Mlynář a generální ředitel Českého Telecomu Přemysl Klíma. Management Českého Telecomu údajně vláda navrhuje místo privatizace výplatu super dividendy ve výši až 35mld (108 na akcii). Bessel Kok, zástupce TelSource uvedl, že pokud nedojde k prodeji Českého Telecomu, tak bude požadovat vrácení své investice.


      Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Čt   6:09  Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity Patria (Patria Finance)
St 17:47  Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie? Patria (Patria Finance)
St 16:46  Akciové trhy: Evropa slabší, za mořem táhnou akcie technologie - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688