Jan Vejmělek (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  01.07.2002 10:02:56

Akcie: Pražská burza se v závěru týdne vrátila na svojí sestupnou dráhu. Index PX-D se v pátek..

Ranní zpráva
Investiční bankovnictví KB

Datum : 1.7.2002

      Komentář k trhům

      
  • Pražská burza se v závěru týdne vrátila na svojí sestupnou dráhu. Index PX-D se v pátek propadl o 3,3% a opět ignoroval vývoj na zahraničních trzích. Podobně jako v předchozích dnech, i tentokrát způsobil největší ztráty Český Telecom. Pražská burza tak úplně vymazala svoje zisky od začátku roku v propadla se do ztráty 1,7%. I přesto patří výkonnost pražské burzy v tomto roce k jedné z nejlepších ve srovnání s ostatními akciovými trhy. Český Telecom se vinnou odpoledního výprodeje propadl o 6,7% blízko k 240 za akcii. Nedařilo se ani Philip Morris ČR a ČEZu, které poklesly o 2,7% respektive o 2,3%. Komerční banka také směřovala k hranici 1.500 za akcii, když poklesla o 1,0%. Pouze Unipetrol v pátek posílil. Jeho akcie si připsaly 1,4% a jeho akcie se dostaly zpět nad 40 .
  • Dnes by měl být mezi investory zájem o akcie ČEZu.
Komentář k zahraničním trhům

      
  • Americké akcie se v pátek velice rychle vzpamatovaly z dalšího účetního skandálu, který investorům přichystala společnost Xerox. Oba hlavní akciové indexy uzavřely v pátek smíšeně. Index Nasdaq vzrostl o 0,4% zatímco Dow Jones poklesl o 0,3%. Vzhledem k tomu, že se zároveň jednalo o konec čtvrtletí byl trh volatilnější než jindy. Důvodem je tradičně vyšší aktivita portfolio manažerů, přeskupení akciových indexů a také zprávy o evakuaci Capitolu. Mezi nejaktivněji obchodované akcie patřily Xerox, Tyco International a také Nike. Nike podpořilo zlepšení investičního doporučení. Tyco International zase podpořilo očekávání úspěšného úpisu akcií finanční divize společnosti. Dnes by měly americké akcie opět oslabit, futures jsou opět v mínusu.
  • Evropské akcie v pátek velice silně vzrostly i přes další případ kreativního účetnictví v USA, kterým je společnost Xerox. Index Eurotop300 si připsal 3,3%. Trh podpořily hlavně akcie Vivendi Universal, pojišťovny a také technologické tituly. Svůj vliv měl i konec čtvrtletí. Britské pojišťovny CGNU a Prudential posílily poté co regulační úřady uvolnily pravidla solventnosti. Dařilo se i kontinentálním rivalům AXA a ING Groep. Vivendi Universal vyrazily výše v reakci na pokračující snahy snížit zadlužení společnosti. Tím posledním bylo prodej podílu ve stavební společnosti Vinci za EUR 353m. Proti trhu se opět pohybovaly akcie Alcatelu. Evropské akcie by dnes měly zahájit níže.
Komentář ke společnostem

       Český Telecom

      
  • Český Telecom uvedl, že emitoval první tranši z plánovaného dluhopisového programu. První emise činí 3mld a nese kupón 4,55%. Emisní cena byla stanovena na 99,91% a splatnost je v roce 2005.
  • ČEZ
  • ČEZ a FNM v pátek podepsaly smlouvy o prodeji podílů v regionálních distribučních společnostech a ČEPS. ČEZ by měl za distribuční společnosti zaplatit 32mld a prodat 66% podíl v ČEPS za 15mld. Podíl v ČEPS by se měl znova přecenit, což může zahýbat cenou oběma směry. Rozdíl 16,9mld by měl být splacen ve čtyřech splátkách do roku 2006. Celá transakce musí být schválena Úřadem na ochranu hospodářské soutěže.
  • Názor ÚOHS je jediným zbývajícím rizikem pro celou transakci, která dává ČEZu kontrolu nad českým trhem s elektřinou. Měla by být pozitivním impulsem pro akcie společnosti, ale obavy by mohly přetrvat ohledně posudku ÚOHS a nového ocenění ČEPS.


      Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688