Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  14.09.2018 13:48:10

Pět akcií za pár dolarů

Nejzajímavější akcie nemusejí stát stovky dolarů a mít za sebou roky růstu. Někdy je to právě naopak, pro růstové investory mohou být nominálně levné cenné papíry menších firem mnohem atraktivnější. I akcie Amazonu stály někdy méně než dva dolary a dnes atakují dvoutisícovou hranici. Zároveň ale platí, že ne každá levná akcie je dobrá.

Každý by chtěl nakupovat levně a prodávat draze. Někdy může být dobrou investicí nákup akcie za 100 nebo 500 dolarů, když akcie posílí na 1 000 dolarůAni velice levné tituly ale nemusejí být špatnou investicí. Akcie AMD se v roce 2016 prodávaly za 2 dolary, ale nové úspěšné procesory jí zajistily růst až na současných zhruba 30 dolarů. Bank of America klesla po finanční krizi pod 4 dolary, nyní je také na 30 dolarech.

I nyní se najdou firmy, jejichž cenné papíry jsou levné, ale mají růstový potenciál. Podívejte se na pět titulů, které nakoupíte (až na jednu výjimku) do pěti dolarů za kus. Jde přitom o firmy s tržní kapitalizací přes 300 milionů dolarů, od kterých trh čeká růst výnosů v letošním i příštím roce.

1. Chesapeake Energy

Společnost působí v odvětví nákupu, průzkumu a projektování území pro těžbu ropy a zemního plynu a má tržní kapitalizaci 3,6 miliardy dolarůMá problém s velkým zadlužením, ale snaží se získávat hotovost prodejem některých svých aktiv. Zatím posledním takovým velkým obchodem by měl být prodej břidlicového naleziště Utica za 2 miliardy dolarů. Zároveň by podle firmy mělo dojít ke snížení nákladů o více než 400 milionů dolarů.

Pokud by se firmě dařilo nadále snižovat dluh, mohly by mít její akcie zajímavou budoucnost. Firma se v roce 2017 poprvé po dvou letech dostala do zisku a v posledních kvartálech se jí daří překonávat očekávání analytiků. Hodně bude záležet na vývoji cen ropy. Na ceně kolem 4 dolarů je titul poměrně daleko od svého červencového maxima 5,4 dolaru za akcii.

2. AK Steel

Akcie ocelářské firmy s tržní kapitalizací 1,3 miliardy dolarů se obchodují lehce nad 4 dolary, což je daleko od lednového maxima na 6,65 dolaru, takže potenciál růstu titul nabízí. Akcie ocelářských firem, jako jsou AK Steel, Nucor a US Steel, jsou ale poměrně volatilní.Obchodní válka a časté změny cel vytvářejí nejisté prostředí, zároveň ale znamenají omezení vlivu Číny na trh s ocelí a růst cen v USA, které jsou na sedmiletém maximu.

Problémem může být sezónně slabší poslední čtvrtletí, ale pokud bude ekonomika pokračovat v růstu a automobilky nebudou omezovat výrobu, nemuselo by to být špatné. Výsledky AK Steel sice v posledním čtvrtletí nenaplnily očekávání trhu, to ale bylo způsobeno i jednorázovým výpadkem energie způsobeným bleskem, což je událost, která se zpravidla neopakuje.

3. Zynga

S cenou na 4 dolarech (maximum z června je 4,47 dolaru) a tržní kapitalizací 3,4 miliardy dolarů nemusí být společnost, která vyvíjí hry pro mobily a sociální sítě, pro investory zajímavá, natož při P/E bezmála 100 (na základě zisků za uplynulý rok).

Jenže při pohledu z druhé stranyfirma 635 milionů dolarů v hotovosti a krátkodobých investicích a žádný dluh. To vypadá lépe. Analytici navíc očekávají růst tržeb o 14,4 % letos a o dalších 13,4 % příští rok, na úrovni zisků by letošní růst měl činit 66 % a příští rok by to mělo být dalších 33 %. To posouvá forwardové P/E na 20. Dvouciferný růst a žádné dluhy mohou být pro investory atraktivní, zejména když firma udrží náklady na uzdě. A když dojde k rychlejšímu legalizování hazardních her, může být firma zajímavým cílem převzetí ze strany větší konkurence.

4. Groupon

Akcie firmy s tržní kapitalizací 2,2 miliardy dolarů měla v létě dobře našlápnuto, ale prohra v patentovém sporu s IBM poslala její akcie níže. Je tedy společnost s dluhem 192 milionů dolarů a s hotovostí 725 milionů za méně než 4 dolary za akcii dobrou investicí? Možná ano.

Groupon se loni dostal do mírného zisku, protože se mu navzdory poklesu tržeb daří zvyšovat marže. Analytici letos očekávají růst zisku na více než dvojnásobek a v roce 2019 o dalších 12,5 %, což znamená zajímavé forwardové P/E okolo 15. V příštím roce by mohlo dojít také k opětovnému růstu tržeb o 6,7 %. Pokud se firma vyvaruje zadlužování, bude se jí dařit zvyšovat tržby a udrží si vysoké marže, má šanci být opět zajímavým titulem.

5. Fitbit

Technologická společnost s tržní kapitalizací 1,4 miliardy dolarů je známá především díky svým fitness náramkům. Na oblibu Apple Watch sice nemá, ale dominuje segmentu levnějších zařízení. V květnu jí pomohlo oznámení o spolupráci s Googlem, která by ji mohla posunout do segmentu zdravotnických zařízení, od poloviny června ovšem akcie spíše ztrácejí (vrchol na 7,59 dolaru za akcii). Tržní podíl totiž vytrvale klesá na úkor výrobků firem Apple a Xiaomi.

 

Trh s náramky ale celkem rychle roste a tempo poklesu tržeb společnosti klesá, takže firma může být z nejhoršího venku. Mnoho společností poskytuje svým zaměstnancům fitness produkty v rámci podpory zdravého životního stylu, často s příspěvkem zdravotních pojišťoven. Firma by i díky tomu v příštím roce měla zaznamenat růst tržeb a společně se zvyšováním marží směřuje k tomu, aby se po několika letech dostala do zisku.

Další článek: Jak zbohatnout na globálním oteplování

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688