Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Investice  |  11.01.2018 09:42:38

Jižní Korea zvažuje zákaz obchodování s kryptoměnami přes burzy. Vymazáno bylo přes 100 mld. USD kapitalizace


Ceny kryptoměny včetně těch největších výrazně oslabují v reakci na zprávy o zvažovaném zákazu obchodování s virtuálními měnami v Jižní Koreji napříč tamními burzami.

Oznámení jihokorejského ministra spravedlnosti Park Sang-kiho vymazalo z celkové tržní kapitalizace cca 106 mld. USD. Ceny virtuálních měn jsou vzhledem k nebývalé popularitě v této zemi většinou o něco vyšší než v jiných zemích.

Ministr uvedl, že kolem kryptoměn panují vážné obavy a proto ministerstvo spravedlnosti připravuje legislativu, jež by zakázala obchodování s nimi v zemi prostřednictvím burz. Na implementaci zákazu by se následně podílelo vícero vládních agentur. Podle komentářů by přijetí příslušné legislativy mohlo trvat měsíce možná dokonce roky.

Bitcoin z pozice světové jedničky v prvotní reakci oslabil až o 12%, ethereum z druhé pozice ztrácelo 11% a ripple ze své bronzové pozice pak cca 9%. Mnoho měn později částečně koriguje silné propady do umírněnější podoby.

Odhaduje se, že Jižní Korea obstarává cca 6-12% veškerých objemů obchodů s bitcoinem, cca 14% v rámci etherea a dokonce cca 33% v případě ripple. Mnohé komentáře přirovnávají jihokorejský přístup k virtuálním měnám ke gamblerství. Dosahované ceny jsou mnohdy diametrálně odlišné od zbytku světa. Například cena bitcoinů v rámci jihokorejské burzy Bithumb se pohybovala kolem 17 170 USD, což bylo o 31% nad cenou "západní" CoinDesk.


Na začátku týdne CoinMarketCap vyřadila jihokorejské burzy z finálních výpočtů s odůvodněním extrémně odlišných cen dosahovaných na tamních burzách virtuálních měn. Objevila se také zpráva o tom, že jihokorejské úřady prošetřují největší burzy virtuálních měn kvůli podezření z obcházení daňových zákonů.

Na začátku měsíce jihokorejský regulátor zakázal burzám otevírat nové anonymní účty pod hrozbou ukončení činnosti. Jihokorejská vláda také uvedla, že bude pozorně monitorovat bankovní aktivitu kolem virtuálních měn s tím, že by mohla přistoupit k regulaci financování pro transakce s nimi.  
 

Online graf vývoje ceny komodity Bitcoin Online graf vývoje ceny komodity Ethereum Online graf vývoje ceny komodity Ripple
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688