Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Investice  |  08.01.2018 11:21:19

5 odhadů pro virtuální měny v r. 2018 - zájem institucí, více regulace, pokles bitcoinu, divoká volatilní jízda, růst dalších měn


Analytici odpovídají na otázky výhledu pro virtuální měny v roce 2018.

1. Podle Michaela Grahama z Canaccord Genuity bude jednou z hlavních letošních událostí respektive hybných sil zapojení většího množství institucionálních investorů do celé hry. Vysoké zhodnocení a potenciál dalšího růstu láká stále více klasických investorů včetně těch větších "institucionálních".
Výrazným posunem v tomto ohledu byl podle Grahama start futures kontraktů v rámci burz Cboe a CME, který dává prostor pro investice v alespoň částečně regulovaném rámci, který institucionální investoři vyžadují.

Cboe v tomto ohledu posouvá celou problematiku ještě dále, protože již požádala o možnost uvedení hned několika ETF navázaných na virtuální měny. Pokud dostane zelenou bude to znamenat další prostor pro "tradiční" investory.

2. Druhým veledůležitým motivem bude v roce 2018 podle Grahama růst tlaku na regulaci virtuálních měn s cílem snížit jejich enormní volatilitu a rizikovost. Podle Grahama by větší regulace mohla ovšem vést ke ztrátě zájmu části investorů/spekulantů, jež by se následně mohl projevit silným propadem, který by z trhu "vymetl" část fondů zaměřujících se výlučně na virtuální měny. Ty pak mohou mít velké problémy.

V roce 2017 přibylo do evidence cca 120 hedgeových fondů zaměřujících se výhradně na virtuální měny, což zvýšilo celkový počet takových fondů na cca 175. Podle některých odhadů jejich počet rychle poroste směrem k 500 subjektů spravujících celkově prostředky ve výši cca 20 mld. USD.

3. Většina analytiků od roku 2018 očekává divokou a volatilní jízdu. Ari Paul z BlockTower Capital vidí cenové rozpětí pro bitcoin někde mezi 4 000 - 30 000 USD za kus.
Jedním z velkých lákadel například u bitcoinu je podle některých hlasů především štěpení, při kterém se původní řetězec štěpí a k původním mincím majitelé získávají také mince vzniklé odnože ve stejném počtu ovšem s jinou cenou. Celková hodnota se z pohledu majitele tímto krokem může zvyšovat, jak ukazuje příklad bitcoinu a z něj odštěpeného bitcoin cash.

4. Podle Erika Voorheese z burzy virtuálních měn ShapeShift je v celkovém portfoliu sledovaných kryptoměn zřejmá slábnoucí role bitcoinu ve prospěch jeho souputníků. Podíl bitcoinu na celkové tržní kapitalizaci během roku 2017 poklesl ze 2/3 na 1/3 a zájem o jeho následovníky se přitom výrazně zvýšil.
Tento vývoj má i stinné stránky a podle některých odhadů letos dojde k tomu, že některá měna z TOP 10 letos zcela zkolabuje.

5. Výše zmíněný Graham odhaduje, že v tomto roce budeme svědky prvních IPO firem operujících s virtuálními měnami případně s produkty využívajícími blockchainovou technologii. Vzhledem k silné míře regulace IPO na amerických burzách přijdou takové úpisy nejdříve mimo území USA.

Blockcainovou technologii mnozí díky jejím převratným možnostem přirovnávají potenciálem k boomu "dot.com" z přelomu tisíciletí.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688