Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Podnikání  |  05.01.2018 15:17:25

Průzkum Randstad: téměř polovina zaměstnanců věří, že v roce 2018 dostane přidáno


Z posledního globálního průzkumu Workmonitor personálně poradenské společnosti Randstad vyplynulo, že nálada mezi zaměstnanci se na přelomu roku vylepšuje. S ohledem na dobré finanční výsledky zaměstnavatelů téměř polovina zaměstnanců očekává, že dostane v roce 2018 přidáno.

Celkově se nálada zaměstnanců s ohledem na ekonomickou situaci v zemi a finanční výkonnost zaměstnavatele oproti loňskému roku zlepšuje. Zlepšení ekonomické situace očekává 64 % dotazovaných. Téměř tři čtvrtiny respondentů průzkumu uvádí, že si jejich zaměstnavatel v roce 2017 počínal ekonomicky lépe než v roce 2016 a celých 80 % očekává, že finanční výkonnost jejich zaměstnavatele bude v roce 2018 ještě lepší než v roce 2017.

To je mimo jiné důvod, proč se oproti loňskému roku zvýšilo i očekávání zaměstnanců, že se v letošním roce dočkají nárůstu mzdy nebo bonusů. Zvýšení mzdy v letošním roce očekává celkem 46 % zaměstnanců a 50 % předpokládá, že na konci fiskálního roku svého zaměstnavatele obdrží jednorázovou finanční odměnu.

Růst mezd stále není zdaleka u konce. Mzdy loni rostly v některých odvětvích i v desítkách procent, zejména tam, kde byly platy velmi nízké, zároveň ale rostly ceny zboží a služeb. Z našeho posledního průzkumu o atraktivitě zaměstnavatelů Randstad Employer Brand Research jednoznačně vyplývá, že na prvním místě je pro zaměstnance platčím více se pohybuje pod celostátním průměrem, tím více. Navíc lidé příliš neslyší na dorovnávání mzdy prostřednictvím různých výkonových a bonusových složek, což bylo dosud ze strany zaměstnavatelů preferované řešení,“ upozorňuje Alžběta Honsová, marketingová manažerka české pobočky společnosti Randstad.

Průzkum se zaměřil i na schopnost respondentů udržet si dobrou pozici na trhu práce. „Velká většina zaměstnanců cítí vlastní zodpovědnost za udržení své zaměstnatelnosti. Celkově to v průzkumu tvrdí 83 % dotazovaných Čechů,“ komentuje Alžběta Honsová. „Vzhledem k rychlosti rozvoje prakticky všech oborů trhu jde o velmi důležitou otázku. S nástupem nových technologií se inovují procesy, některé profese zanikají a jiné zase vznikají. Pokud lidé chtějí udržet krok, musí investovat do svého průběžného vzdělávání. A to často sami – 87 % respondentů průzkumu totiž chápe, že zaměstnavatel bude podporovat jejich osobní rozvoj, pouze pokud to bude odpovídat jeho vlastním podnikatelským cílům,“ dodává Alžběta Honsová.

O průzkumu Workmonitor společnosti Randstad:

Průzkum Workmonitor společnosti Randstad byl poprvé publikován v Nizozemsku v roce 2003, následovalo jeho uvedení v Německu a nyní již zahrnuje 33 zemí po celém světě. Pokrývá Evropu, Asii i Ameriku. Randstad Workmonitor vychází čtyřikrát do roka a jeho výsledky odráží lokální i globální trendy v oblasti mobility. Ty je možné díky pravidelnosti průzkumu sledovat v průběhu času. Workmonitor Mobility Index měří postoj a očekávání zaměstnanců z hlediska změny zaměstnavatele nebo práce v průběhu následujících šesti měsíců. Kromě mobility sleduje spokojenost zaměstnanců a jejich osobní motivaci. Součástí každého průzkumu je i sada tematických otázek, které zkoumají současné trendy. Výsledná data tak poskytují komplexní vhled do aktuální situace na trhu práce. Kvantitativní studie je prováděna prostřednictvím on-line dotazníku u populace ve věku 18-65 let, pracující minimálně 24 hodin týdně v placeném zaměstnání (nezahrnuje osoby samostatně výdělečně činné). Minimální velikost zkoumaného vzorku je 400 respondentů za každou zemi, pro průzkum je využíván Survey Sampling International (SSI) panel.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688