Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  20.12.2017 13:04:21

Těsná většina v ČNB rozhodne, že sazby zůstanou beze změny (Speciální analýzy)

Listopadové zasedání bankovní rady proběhlo překvapivě klidně, když centrální bankéři jednohlasně zvedli ruku pro zvýšení sazeb o  25 bb, přestože se někteří nechali před zasedáním slyšet, že uvažují o zvýšení sazeb o 50 bb. V listopadu nás překvapil také velmi konzervativní výhled centrální banky pro sazby. Vzhledem k tomu, že se ekonomika vyvíjela téměř plně v souladu s touto prognózou, očekáváme, že i bankovní rada rozhodne v souladu s jejím vyzněním a ponechá sazby zítra beze změny. Nicméně někteří členové bankovní rady by díky slabší koruně mohli považovat celkové měnové podmínky za příliš uvolněné a nakonec hlasovat pro zvýšení sazeb. Proto se domníváme, že prosincové hlasování nakonec bude těsné a vyšle jasný signál, že sazby v příštím roce půjdou nahoru.     

Data v souladu s aktuální prognózou

Prosincové zasedání bankovní radě neposkytne novou makroekonomickou prognózu a ta tak bude vyhodnocovat rizika listopadového výhledu. Ten již pro prosinec nepočítá s dalším zvýšením úrokových sazeb. Nicméně bankovní rada pro něj identifikovala dvě velká proinflační rizika. První plyne z extrémně napjaté situace na trhu práce, která vytváří velký tlak na růst mezd. V příloze k poslední Zprávě o inflaci ČNB zveřejnila citlivostní scénář, který předpokládá silnější růst mezd. V tomto scénáři je pak očekávaná trajektorie růstu sazeb mnohem strmější a posilování koruny výraznější. Druhé riziko bankovní rada vidí ve vývoji devizového kurzu, který by nemusel posilovat tak rychle, jak ČNB předpokládala ve své prognóze. Důvodem jsou velké korunové pozice, které nastřádali zahraniční investoři v průběhu kurzového závazku. Pokud by se investoři rozhodli tyto pozice zavřít, znamenalo by to oslabení koruny a tím i uvolnění celkových měnových podmínek.

Poslední statistika mzdového vývoje ukázala růst průměrné reálné mzdy ve třetím čtvrtletí o 4,2 %, což je výrazně pod odhadem ČNB ve výši 5 %. Ukazuje se tedy, že citlivostní scénář se zatím nenaplňuje. Domníváme se tedy, že většina v bankovní radě se bude držet základního scénáře, který nepředpokládá zvyšování sazeb v prosinci.  

Slabší koruna bude pro některé důvod zvednout ruku pro vyšší sazby

Prosincové hlasování bude pravděpodobně velmi těsné. To, že koruna od posledního zasedání neposílila, může být záminka pro jestřáby v bankovní radě, aby zítra hlasovali pro vyšší sazby. Nicméně většina centrálních bankéřů by se podle nás měla držet stávající prognózy a další utahování měnových podmínek nechat na příští rok. Dost možná se dočkáme podobného vývoje jako na zářijovém zasedání, kde tři členové bankovní rady hlasovali pro zvýšení sazeb a pouze nejtěsnější možná většina zajistila, že sazby zůstaly beze změny. I když se tedy sazby podle nás tentokrát nepohnou, ČNB na svém zasedání 21. prosince vyšle jasnou zprávu, že je připravena měnové podmínky brzy zase utahovat.

Normalizace sazeb bude pokračovat příští rok

I když současný výhled centrální banky předpokládá zvýšení sazeb v příštím roce o cca 30 bb, my předpokládáme, že ČNB bude pokračovat v normalizaci měnové politiky. Prognózu centrální banky musíme brát s rezervou. Na jedné straně věříme, že ČNB chce mít na začátku roku 2019 sazby mnohem výše než nyní, ale čekáme mnohem rovnoměrnější trajektorii než centrální banka. Předpokládáme, že bankovní rada bude zvedat sazby po 25 bb každé čtvrtletí a repo sazba tak bude podle našeho názoru na začátku roku 2019 na úrovni 1,75 %. 
Autor: Viktor Zeisel

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688