Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  20.12.2017 13:14:02

EY: Firmy letos upisovaly akcie nejvíce za 10 let


Letošní rok je co do počtu primárních emisí akcií nejúspěšnější za poslední desetiletí. Všechny regiony zaznamenaly dvojciferný růst, světovou jedničkou zůstává Asie, ukazuje studie EY. Aktivní bude pro trh IPO i nadcházející rok, ve kterém se čeká i několik obřích transakcí přesahujících 1 miliardu USD. Primární úpisy zvažuje v příštích dvou letech i několik českých firem, říká EY. 

Od ledna se uskutečnilo zatím 1 624 primárních úpisů v celkové hodnotě 188,8 miliard USD. Ve srovnání s předchozím rokem to představuje nárůst o 49 % co do počtu emisí a nárůst o 40 %, pokud jde o získaný kapitál. Letošní výsledky nicméně zaostávají za rekordním rokem 2007. Tehdy se uskutečnily necelé dvě tisícovky IPO, které emitentům vynesly celkem 338,4 miliardy USD.

Pražská burza letos zatím nezaznamenala žádné primární úpisy. Představila ale platformu pro malé a střední podniky, kde se letos uskutečnily dvě emise dluhopisů, a to ze strany společnosti EUC (zdravotnictví) a těžební společnosti MND. Právě emise dluhopisů bývají prvním krokem k primárnímu úpisu, podotýká EY.

„Pozorujeme trend mezi českými firmami, které vážně zvažují primární úpis na burze buď jako způsob, jak vybrat další kapitál, nebo jako možnost nabídnout stávajícím akcionářům – především finančním sponzorům – jak z investice vystoupit,“ říká Peter Wells, vedoucí partner oddělení transakčního poradenství společnosti EY v České republice. „Několik našich klientů plánuje IPO v roce 2018 nebo 2019, aby využili příležitosti rostoucích valuací na mezinárodních burzách.“

České firmy hledají tu nejvhodnější

„Londýnská burza je pro české firmy stále atraktivní destinací pro IPO, a to díky široké mezinárodní investorské základně a očekávané stabilitě trhu v období před brexitem v roce 2019. I varšavská burza zaznamenala v poslední době mírné oživení. Mezi tamějšími investory ale stále panuje nejistota kvůli plánům polské vlády směrem k důchodovým fondům, které se řadí mezi hlavní investory pro mnoho firem obchodovaných ve Varšavě,“ dodává Peter Wells.

Brexit, tedy odchod Británie z Evropské unie, a jeho případné dopady na postavení londýnské burzy jsou jednou z klíčových otázek v souvislosti s budoucností evropského trhu IPO. Bude záležet především na tom, jak dopadnou vyjednávání mezi Británie a EU, říká Wells z EY. „Prospekty cenných papírů schválené v Evropské unii pravděpodobně nebudou nadále pasportovány do Spojeného království a naopak. Společnosti uvažující o IPO na londýnské burze by měly pozorně sledovat vývoj okolo brexitu a připravit se na možné změny týkající se úpisů,“ říká také Wells.

I v nadcházejícím roce by nicméně měly zůstat výrazným trendem zahraniční IPO. Čeká se primární úpis největší ropné společnosti na světě a IPO několika státní společností na Blízkém východě a v severní Africe.

Zdroje: EY, Patria.cz

 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Čt 11:38  Pilulka: Prodej aktivit v Rakousku společnosti Vamida Research (J&T BANKA)
Čt   8:18  AVAST dostal pokutu oprávněně, a mohla být i vyšší ROWAN LEGAL (ROWAN LEGAL)
St 16:39  Akciové trhy: Praha na zelené nule - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688