JOBSTACK.IT (JOBSTACK.IT)
Práce  |  18.12.2017 16:02:38

Kyberobrana hýbe světem, jak vychovat odborníky?

Pro začátek je vhodné si vysvětlit pár pojmů a rozdílů, zejména to, že útočník není „hacker“. Tím může být každý počítačový specialista, který se v systémech dokonale vyzná. Pro člověka, který svých znalostí zneužívá k pronikání skrze bezpečnostní systémy do cizích softwarů, se užívá slovo „cracker“. Ale i zde panují rozdíly.

„Všechny crackery nelze házet do jednoho pytle, protože způsoby, jakými útočí, a také jejich úmysly bývají odlišné. Rozlišovat můžeme například špionské útoky prováděné za účelem získání informací, nebo pokusy získat finance skrze nabourání se do internetbankingových aplikací,“ upozorňuje Jan Silber, jeden ze zakladatelů projektu Jobstack.it

Výjimkou nejsou ani aktivisté, kteří organizují útoky z ideologického, politického či filozofického přesvědčení. Tyto útoky mohou mít podobu napadení a pozměnění vzhledu webových stránek různých institucí nebo třeba zahlcení emailových schránek za účelem zajištění jejich nefunkčnosti.

Vzhledem k tomu, že internet dnes ke svému fungování využívají všechny firmy a často zde manipulují ve velkých objemech s citlivými daty, zvyšují se také požadavky na zabezpečení těchto toků. S tím se pojí nároky na IT zdroje, kterých je obecně v současnosti nedostatek. „Vyžadováno je od nich odborné vzdělání v oboru IT, v mnoha případech vysokoškolské, na některých pozicích je však dostačující vhodně zaměřený středoškolský obor, v této oblasti se názory zaměstnavatelů značně různí. Předpokládá se špičková znalost IT systémů, ideálně praktické zkušenosti a orientace v oboru,“ uvádí Jan Silber z Jobstack.it.

Podle odborníků by měl mít bezpečnostní IT pracovník přehled v bezpečnostních normách, umět rozpoznat riziko a včas jej minimalizovat. Mělo by se jednat o pečlivého člověka s převážně analytickým myšlením a dostatečnou zodpovědností. Požadavky na IT bezpečnostní pracovníky bývají vysoké, odměnou jsou však velmi zajímavé platy v této sféře, které se pohybují od 40 tisíc korun až do stovek tisíc hrubého měsíčně.

Náplň práce pracovníka IT bezpečnosti pak spočívá v soustavném sledování příchozích i odchozích dat, analýze a správě bezpečnosti firemního informačního systému, přičemž důležitá je rychlá identifikace všech možných rizik a důraz na jejich odstranění.

Oříškem pro IT bezpečnostního specialistu bývají právě sami zaměstnanci firmy, kteří mohou svým neuváženým chováním na síti způsobit potíže celé firmě. Problémem mohou být například obyčejné emaily s podvodnými odkazy nebo přílohami, které zaměstnanci otevřou, aniž by věděli, že se za nimi skrývají viry.

„Klíčovým bodem kyberobrany je tedy prevence, která může IT bezpečnostnímu specialistovi zásadně ulehčit práci. Firmy by se ve věci kyberbezpečnosti neměli spoléhat jen na IT pracovníky, ale také dbát na důkladné proškolování všech zaměstnanců a investovat do něj dostatek času i prostředků,“ doplňuje Jan Silber z Jobstack.it

Mnoho firem řeší tento problém dodávání psaných bezpečnostních manuálů, kterým ale ne vždy zaměstnanci rozumí. Lépe funguje důkladné školení, které zaměstnancům pomůže pochopit, proč je kyberobrana tak důležitá a jaké problémy mohou nastat při jejím nedodržování.

Jobstack.it

Jobstack.it je nový projekt, který si klade za cíl vytvořit jednotné místo pro střetávání nabídek a poptávek práce v oblasti IT. Na webu Jobstack.it, který vznikl v červenci 2017, je možné inzerovat pracovní nabídky a podle vlastních preferencí v nich vyhledávat. Zájemce o práci si tak může vyhledat nabídku například podle platového ohodnocení, typu vykonávané práce, velikosti firmy, možného termínu nástupu či svých dovedností. Kromě toho je součástí služby také poradenská činnost pro firmy i uchazeče o zaměstnání. Tvůrci projektu Jobstack.it jsou Jan Silber, specialista na IT a management, David Salač, CEO ve společnosti APSAZ Consulting a Kateřina Prášilová, odbornice v oblasti HR, talent sourcing manager.

Více informací na: www.jobstack.it

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

02.03.2022Sankce hýbou trhy. Jaké jsou dopady ve světě? Anna Kortusová (Portu)
31.01.2021Kauza Wallstreetbets hýbe světem kryptoměn cryptokingdom.tech (Crypto Kingdom)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688