Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  18.12.2017 15:44:33

EU si posvítí na daňové záležitosti IKEA. Aféra na dohled?


Evropská komise zahájila hloubkovou prověrku přístupu nizozemských daňových úřadů ke společnosti Inter IKEA. Komise se domnívá, že dvě daňová rozhodnutí z minulých let, která společnosti patřící do koncernu IKEA umožňovala platit na daních méně, mohla představovat neoprávněnou výhodu vůči jiným firmám. To by bylo porušením unijních pravidel o státní pomoci. IKEA je soukromou společností a nemá akcie upsané na burze

Vyšetřování známé nábytkářské firmy se nejspíš stane dalším ostře sledovaným případem v sérii vyšetřování, kterou komise zahájila kvůli daňovým únikům velkých společností. Patří k nim například Amazon, Apple či Starbucks.

"Všechny společnosti, ať už malé či velké, nadnárodní, nebo jiné, by měly na daních platit to, co mají. Členské země nemohou nechat vybrané firmy platit menší daně, nebo jim umožňovat umělý přesun zisků jinam," prohlásila komisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová.

Nizozemská společnost Inter IKEA Systems, dceřiná firma Inter IKEA, je místem, kde se soustředí tříprocentní franšízové poplatky, které obchody po celém světě platí za možnost využívat ochrannou známku i celý koncept prodeje známé švédské nábytkářské firmyKomise nyní došla k předběžnému závěru, že dvě daňová rozhodnutí nizozemských úřadů z let 2006 a 2011 výrazně snížila zdanitelné příjmy této firmy v Nizozemsku.

Rozhodnutí z 2006...

Rozhodnutí z roku 2006 se týkalo výpočtu výše každoročního poplatku, který Inter IKEA Systems platila další firmě z koncernu IKEA, tentokrát lucemburské I.I. Holding. Té patřila práva duševního vlastnictví související s nábytkářskou franšízou IKEA. Poplatek přitom představoval výraznou část celkových příjmů nizozemské Inter IKEA Systems. Peníze po přesunu do Lucemburska ale podle komise zůstaly nezdaněny, protože I.I. Holding podléhala v zemi zvláštnímu daňovému režimu a byla vyňata z povinnost platit firemní daně.

V roce 2006 tuto lucemburskou praxi komise označila za neslučitelnou s unijními pravidly o státní podpoře a žádala její plné ukončení do konce roku 2010.Společnost Inter IKEA System následně od lucemburské firmy dotyčná práva odkoupila s využitím vnitrokorporátní půjčky od mateřské firmy z Lichtenštejnska.

...a verdikt o pět let mladší

V roce 2011 podle Evropské komise nizozemské daňové orgány potvrdily cenu i úroky této půjčky jako položku, kterou si Inter IKEA Systems může odečíst z daní. Výsledkem je, že úroky, které odpovídají výrazné části zisku firmy, jsou nezdaněné přesouvány do Lichtenštejnska.

Evropská komise si k případu od nizozemské strany poprvé vyžádala informace v dubnu 2016 na základě zprávy členů Evropského parlamentu.

 

Zdroje: ČTK, Evropská komise

 
 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Daně a daňová přiznání - informace, termíny, formuláře



Více zpráv k tématu Daně






?

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688