Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  18.12.2017 06:04:11

Teva zruší 14 tisíc pracovních míst. Odbory hrozí stávkou

Výkonný ředitel Kare Schultz ujišťuje, že rušení pracovních míst a propouštění bude probíhat citlivě a nikoli plošně.

Izraelský výrobce léků Teva se chystá zrušit až čtrnáct tisíc pracovních míst. Proti záměru se okamžitě zvedla vlna odporu. Odbory totiž hrozí „totální válkou“ v podobě zahájení generální stávky. Jen v Izraeli má být propuštěno na sedm tisíc lidí. Nedávno jmenovaný výkonný ředitel Tevy Kare Schultz listu Financial Times ale odmítl sdělit, kde a v jaké míře se bude propouštět, ani jak velký dopad se dá očekávat na domácí výrobu.

Přesto se plán dotkne i „signifikantního počtu“ výrobních provozů a výzkumných center. Kromě toho Teva nevyplatí za letošní rok žádnou dividendu a hodlá prodat určitý objem aktiv. Do roku 2019 chce ušetřit na svých nákladech tři miliardy dolarů ročně (přes 65 miliard korun). První série propouštění se plánuje už na příští rok.

Obří dluhy a konec patentu

„Rozhodně nepůjde o plošné propouštění a zavírání fabrik,“ řekl Kare Schultz listu Financial Times. „Budeme podrobně analyzovat každou naši pobočku a až pak provedeme finální rozhodnutí,“ dodal. Schultz však ujistil, že sídlo Tevy v Izraeli zůstane.

Farmaceutická skupina Teva zápasí se svými obřími dluhy, které dosahují zhruba 35 miliard dolarů (přes 760 miliard korun). Většina z nich vznikla v důsledku půjček, které si Teva vzala kvůli nákupu výroby generických léků od irského Allerganu. Jenže krátce poté ceny generik začaly padat a plány Tevy na rozvoj generického byznysu vzaly za své.

Potíže Tevy se odrazily minulý měsíc na jejím ratingu. Agentura Fitch jej totiž snížila do takzvaného spekulativního pásma, což je pro investory signál, že nákup majetkového podílu případně dluhopisu takové společnosti je spojen s vysokým rizikem. Pro samotnou Tevu je to pak varování, že musí přijít s efektivním řešením svých dluhů.

Aby toho nebylo málo, Tevě nedávno vypršela patentová ochrana jejího nejprodávanějšího produktu, jímž je Copaxone, který slouží k léčbě roztroušené sklerózy.  Tento přípravek v roce 2014 získal titul „Lék roku“ časopisu Pharmaceutical Executive, Obsahuje účinnou látku glatiramer acetát (GA), jenž byl objeven náhodou. Původně měl být využíván k vyvolání experimentálního zánětu CNS, jenže působil zcela opačně. Mechanismus účinku GA je imunomodulační, tlumí zánět, současně chrání nervové buňky – neurony – a účastní se na jejich reparaci v případě poškození.

Léku Copaxone vděčila Teva za polovinu svého loňského provozního zisku. Za uplynulý rok se to projevilo na tržní hodnotě společnosti, když její akcie ztratily 42 procent. Po oznámení restrukturalizačního plánu však koncem minulého týdne desetinu přidaly.

Totální válka na spadnutí

Někteří analytici před přílišným optimismem varují. Není prý totiž vůbec jisté, zda se Tevě její ambiciózní záměr podaří naplnit. Čeká ji totiž nelítostný souboj s izraelskými odbory, politiky, ale i médii. Největší odborová centrála v Izraeli – Histadrut – hrozí generální stávkou. „Vyhlásíme totální válku. Celá země se bude třást. Nenecháme vládu, aby seděla se založenýma rukama. Nikdy to nedovolíme,“ řekl jeden z odborových předáků Meir Babayov.

Vamil Divan, analytik Creditu Suisse rovněž potvrdil, že pozitivní reakce trhu na oznámené rušení pracovních míst může být předčasná. Velmi prý bude záležet na tom, jak se napjatá situace mezi Tevou, odbory a vládou nakonec vyvine. Je tak prý dost dobře možné, že ke klíčovému snížení nákladů nakonec nemusí dojít nebo bude menší, než by si Teva představovala.

Situace je prý tak vypjatá, že Kare Schultz byl dokonce tázán, zda se neobává o svou osobu. Žádná zvláštní bezpečnostní opatření prý ale Schultz neplánuje. „V Izraeli sice žiji poměrně krátkou dobu, ale necítím se být v ohrožení. Nemám soukromé letadlo ani bodyguardy,“ řekl listu Financial Times.

Sedmnáct tisíc rodin v ohrožení

Předchozí plán Tevy a snižování provozních nákladů skrze zrušení velkého počtu pracovních míst byl zrušen poté, co politici přesvědčili její vedení. Po náhlé rezignaci tehdejšího šéfa Tevy Yitzhaka Peterberga přišel do čela právě Kare Schultz. Analytici jeho nástup interpretují jako to, že restrukturalizace má přece jen nějakou naději.

Ačkoli je v izraelské centrále Tevy ohroženo zhruba sedm tisíc lidí, kteří zde pracují na plný úvazek, případné propouštění by bylo pro tamní ekonomiku devastující. Na byznys farmaceutické skupiny jsou totiž navázány další subdodavatelské společnosti. Podle odhadů by na pád Tevy doplatilo až 17 tisíc rodin. „Pro Izrael je to velmi ožehavé politické téma,“ řekl listu Financial Times bývalý šéf Tevy.

-usi-

Vyšlo na Zdravotnickýdeník.cz

Příspěvek Teva zruší 14 tisíc pracovních míst. Odbory hrozí stávkou pochází z Ekonomický deník


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688