Patria (Patria Finance)
Investice  |  14.12.2017 18:03:56

Summary: Prodej větrníků, nákup filmů a internetová neutralita

V dnešním souhrnu se analytik Ján Hladký podívá na evropského výrobce větrných turbín Vestas Wind Systems, který získal svou největší zakázku v Indii. Projde také dohodu společností Walt Disney a Twenty-First Century Fox na převzetí velké části aktiv Foxu a okomentuje americké hlasování o osudu internetové neutrality. 

EVROPA:

Vestas Wind Systems


Titul za evropského skokana dne si odnáší výrobce větrných turbín. Vestas totiž získal zakázku na výstavbu 250MW větrného parku v Indii – doposud největší zakázka pro Vestas v této zemi. Dánský výrobce zde až doteď nainstaloval turbíny o celkovém výkonu 3 000 MW, současná zakázka tedy není zanedbatelná. Součástí je navíc kontrakt na údržbu v délce 10 let. Tyto kontrakty na služby tvoří 15 % celkových tržeb Vestas, jsou stabilním příjmem a v podstatě pokrývají dividendové náklady. K dodání by mělo dojít ve třetím čtvrtletí příštího roku.

Akcie reagují 7% růstem.

USA

Walt Disney / Twenty-First Century Fox

Tito dva giganti zábavního průmyslu dnes finalizovali dohodu o převzetí většiny aktiv Twenty-First Century Fox. Dle ní by pod Walt Disney měly přejít filmová a televizní studia, kabelové televize a mezinárodní operace (například rostoucí indický kanál Star). Tyto aktivity byly oceněny na 29 USD/akcii. Zbytek společnosti, neboli zpravodajství Fox News a tištěné novinové plátky, budou vyčleněny do nové entity, jejíž akcie budou nabídnuty stávajícím akcionářům Fox. Tato nová společnost by měla mít hodnotu 11 USD/akcii, což by celé transakci přisoudilo cenovku 40 USD/akcii. V době psaní článku 20% prémie k tržní ceně Fox.

Z pohledu Disney se jedná o poměrně logický krok. Horizontální integrace pravděpodobně poskytne synergie a úspory nákladů filmovým a televizním studiím. Nový obsah pro kabelové televize by navíc mohl vytáhnout z problémů divizi ESPN (zejména sport), jejíž problémy jsou již dlouhou dobu trnem v oku mnoha analytiků (nás nevyjímaje). Na druhou stranu, poslední kroky amerického regulátora, jenž se postavil na odpor fúzi AT&T a Time Warner kvůli podezření z možného zneužití monopolního postavení, nutí ke krocení brzkých vášní. O to víc, když si vezmeme, že Disney a Fox jsou přímí konkurenti, k čemuž se antimonopolní úřady staví s ještě větší nevolí.

Jelikož se jednalo už jen o finalizaci dohody, akcie reagují jen zlehka. Walt Disney se drží na včerejší zavírací ceně, Fox připisuje 2,5 %.

Telekomunikace

Americký regulátor FCC dnes jedná o odbourání „Článku 2“, jenž svazuje ruce společnostem poskytujícím internetové připojení a nutí je k nezaujatému poskytování této služby pro všechny uživatele. Pro ilustraci, AT&T se nemůže rozhodnout, že filmy od Netflix budou divákům dodávány s pomalejší rychlostí připojení. Jedná se o princip nazývaný Net Neutrality. Telekomunikační společnosti na jednu stranu říkají, že dojde-li k deregulaci,  tak se nic nezmění, protože tento princip respektují. Na druhou stranu svým investorům slibují kompetitivnější tržní prostředí se zajímavější návratností investic a investicemi do infrastruktury, dojde-li k osekání regulace.

I když trhy zatím přesně neví co od deregulace čekat, drží akcie Verizon (-1,5 %), AT&T (-0,5 %), T-Mobile US (-1 %) a Sprint (-1 %) pod pokličkou.

 
 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá 10:38  Moneta: Růst provozního zisku, tvorba opravných položek - Odhady výsledků Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688