Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  14.12.2017 08:18:53

Čínská centrální banka reaguje na Fed a zvyšuje sazby

Čínská centrální banka dnes překvapivě zvýšila úrokové sazby. K tomuto kroku přistoupila jen několik hodin poté, co svoji hlavní úrokovou sazbu zvýšila centrální banka USA (Fed). Čínská centrální banka (PBOC) naposledy zvýšila úroky letos v březnu. Peking se snaží omezit odliv kapitálu ze země a současně neohrozit ekonomický růst, napsala agentura Reuters.

Ekonomy rozhodnutí překvapilo, ale upozornili, že zvýšení je malé a spíše symbolické než podstatné. Úroky stouply jen o 0,05 procentního bodu, a to u krátkodobých a střednědobých sazeb. Čínská centrální banka označila své rozhodnutí jako normální tržní reakci na kroky přijaté Fedem.

PBOC zvýšila úroky u reverzní repo sazby, za kterou si centrální banka půjčuje peníze od komerčních bank, u půjček na sedm a 28 dní. Úroky stouply také u ročních úvěrů.

PBOC sice zvýšila úroky poprvé od března, nicméně tržní úrokové sazby v Číně rostly i v době mezitím, protože vláda se snaží prosadit řadu opatření, aby snížila zadlužení.

Analytik Bank of Communications Čchen Ťi agentuře Reuters řekl, že dnešní růst úroků byl nečekaný, ale je příliš nízký na to, aby měl významný dopad a představuje jen odpověď na zvýšení úroků v USA. "Ve skutečnosti to nemá dopad na výpůjční náklady, a kolísání těchto úrovní je na mezibankovním trhu normální," uvedl. Také další analytici se shodují, že krok PBOC byl překvapivý, nicméně ho považují za velmi mírný.

Fed ve středu večer zvýšil hlavní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu, potřetí v letošním roce. Krok Fedu se všeobecně očekával díky solidnímu výkonu americké ekonomiky.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688