Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  12.12.2017 11:02:53

Co si vzít ze současného ocenění amerických akcií?

Americké akcie pokračují navzdory vysokým valuacím v lámání rekordů. Stále výše se šplhají i evropské a asijské tituly. Je ještě vůbec možné při současných cenách akcií sestavit zajímavé portfolio?

Analytici ze společnosti Charles Schwab upozorňují, že valuační ukazatele světových akcií jsou sice nadprůměrné, k historickým maximům ale mají ještě daleko. Ukazatel P/E se v případě benchmarku světových akcií MSCI World pohybuje kolem 21,3 bodu.

Pohled do historie ukazuje, že výkonnost akcií se v podobných situacích od roku 1969 v následujících 12 měsících pohybovala od -5 % do +45 %, v průměru ale akcie během následujícího roku zpevnily o zhruba 17,5 %.

Současné valuace akcií lze minimálně částečně vysvětlit dobrým stavem světové ekonomiky a příznivými vyhlídkami, mimo jiné díky postupu ve schvalování daňové reformy Donalda Trumpa, která by měla podpořit ziskovost amerických podniků.

Akcie rozhodně nejsou levné, vzhledem k výše řečenému však nelze vyloučit, že růst jejich cen bude pokračovat. Investování do akcií tak stále dává smysl. Ne všechny trhy jsou na tom navíc stejně. Nejdražší jsou aktuálně americké akcie, relativně příznivě oceněné jsou naopak japonské cenné papíry. P/E amerických akcií se pohybuje kolem 23, v případě evropských je P/E zhruba 18 a v případě japonských asi 15.

Analytici z Charles Schwab ale nedoporučují akciové portfolio sestavovat jen na základě valuačních ukazatelů. Ocenění akcií v USA, Evropě i Asii totiž podle nich odpovídá výkonnosti jednotlivých trhů a také reflektuje to, jaká odvětví mají na výkonnost trhů jako celků největší vliv (v USA technologie, v Evropě finance, základní materiály a telekomunikace, v Japonsku finance).

Valuace akcií podle analytiků neukazují na jednoznačného favorita napříč světovými trhy, investorům proto nyní doporučují pracovat s celosvětově diverzifikovaným akciovým portfoliem bez preference jednotlivých trhů. Potřebu diverzifikace portfolia umocňuje fakt, že korelace akciových trhů největších ekonomik je nejnižší za zhruba dvacet let.

 

Další článek: Co Twitter dal: Zelený akciový rok a bitcoin podle Schrödingera

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688