Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  12.12.2017 09:09:19

Americké akciové indexy dále vylepšují svá maxima (Ranní zpráva z akciového trhu)

Hlavní události

O turecká aktiva ČEZ vyjádřil zájem londýnský privátní fond Actis.

Rozdělení ČEZ zůstává pro Andreje Babiše nadále totálně nepřijatelné.

Pegas Nonwovens podepsal smlouvu na dodávku nové výrobní linky pro svůj závod ve Znojmě.

Evropské trhy budou na začátku seance kolísat okolo včerejších zavíracích cen.

Spojené státy dnes zveřejní ceny průmyslových výrobců a index optimismu malých podniků. V Evropě bude nejpodstatnějším číslem předstihový ukazatel ZEW v Německu.

Société Générale zvýšila doporučení pro akcie francouzské investiční skupiny Eurazeo na Držet.

Obchodování na zámořských trzích

Americký akciový trh na začátku nového týdne šplhal na nová maxima. Index S&P 500 si polepšil o 0,3 %, průmyslový Dow Jones o 0,2 % a technologický Nasdaq o půl procenta. První dva zmíněné opětovně vylepšily svoje historické rekordy. V rámci sektorů byly nejvíce úspěšnými telekomunikační společnosti, které s velkým náskokem posílily o 1,2 %. Na explozi v Manhattanu, kterou američtí úředníci označili za teroristický útok, akcie reagovaly jen velmi krátce a na cenách se prakticky projevila jen minimálně.

Asijské trhy korigovaly včerejší růsty. Většina z nich tak končí dnešní obchodování v červeném. Ztráty však nejsou hluboké, dosahovaly maximálně 0,7 % jako v případě šanghajského indexu. Výjimkou byly akcie obchodované v Austrálii, kde si index polepšil o čtvrt procenta. Malajsijský index vzrostl minimálně o 0,1 %.

Dnešní makroekonomické ukazatele trhy příliš neovlivní, jejich pozornost se totiž čím dál více uchyluje k zítřejšímu zasedání americké centrální banky. Čekáme tak spíše klidnější ráz obchodování. 

ČEZ

Londýnský privátní fond Actis vyjádřil zájem o koupi tureckých aktiv ČEZ. Skupina vlastní polovinu turecké společnosti Akcez Enerji Yatirimlari se společností Akkok. Management je prodeji těchto aktiv nakloněný.

Zpráva pro nás není překvapením, podíl na celkových výsledcích hospodaření není významný. ČEZ v minulosti několikrát účtoval o odpisech majetku zejména v souvislosti s pohybem turecké liry. Pokud by byla cena za tato aktiva zajímavá, hodnotili bychom rozhodnutí managementu prodat tento majetek pozitivně. 

Na jaře by měla vláda rozhodnout o výstavbě nových jaderných bloků, respektive způsobu jejich financování. Prioritou je dle státní energetické koncepce výstavba v Dukovanech, kde současné bloky začnou dosluhovat v roce 2035. Premiér Andrej Babiš včera pro Hospodářské noviny zopakoval své stanovisko k jejich financování, když uvedl, že ČEZ by měl ocenit Dukovany, vložit je do stoprocentní dcery a udělat tendr na dodávku technologie a financování. Oddělení distribuční a obchodní části a jejich prodej s tím, že by si stát nechal výrobu, je pro něj totálně nepřijatelné.

premiér uvedl, že rozhodnutí o jaderných blocích není pro vládu nyní priorita, je jasné, že se tomuto tématu bude muset kabinet věnovat co nejdříve. Za současných cen elektřiny je pro ČEZ neefektivní, aby výrobu financoval sám bez jakýchkoliv státních záruk. Vystavil by se tak žalobám menšinových akcionářů. Nám se zdá být rozdělení ČEZ jako rozumné, když vláda sleduje i jiné cíle celé investice než jen její návratnost.  

Pegas Nonwovens

Textilka Pegas uvedla, že uzavřela smlouvu s dodavatelem výrobní technologie, firmou Reifenhäuser Reicofil, jejímž předmětem je dodávka nové semikomerační výrobní linky pro závod ve Znojmě. Výrobní kapacita bude závislá na použité vstupní surovině a vyráběném produktu a bude dosahovat 8 – 15 tis. tun. Nová výrobní linka bude instalována již do připravených prostorů a nebude tak vyžadovat významné změny infrastruktury. V provozu by měla být od čtvrtého kvartálu 2019. Cena transakce oznámena nebyla.

Zprávu vnímáme pozitivně s ohledem na pokračují rozvoj celé společnosti. O záměru realizace této investice management již v minulosti informoval. Nečekáme výraznou reakci ceny akcií, která je nyní řízena spíše jinými faktory.

Autor: Miroslav Frayer

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

05.11.2019Americké indexy opět přepisovaly maxima (Ranní zpráva z akciového trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
30.04.2019Americké indexy dále vylepšují svoje rekordy (Ranní zpráva z akciového trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688