chytryhonza.cz (chytryhonza.cz)
Finanční rady  |  06.12.2017 13:19:51

Návod pro OSVČ: jak si pořídit hypotéku a nezešílet

Na hypotéku ještě nedávno mohl prý dosáhnout skoro každý. Ale ani tehdy to stoprocentně neplatilo pro lidi pracující na vlastní triko. Ale i OSVČ chtějí bydlet ve vlastním. Na co by si tedy měli dát pozor a na co se připravit? 

CHCE TO ČAS

Ten budete potřebovat ze všeho nejvíc. Musíte doložit daňová přiznání, uplatnění nákladů (reálné vs. výdajový paušál), obrat, předmět podnikání, zajištění, doložení účelu hypotéky, informace o nemovitosti atd. Doporučujeme minimálně půl roku rezervu. Bez legrace. A pokud s podnikáním začínáte, rovnou přidejte dalších šest měsíců. 

… A PENÍZE

Nezapomínejte, že 100% částku na byt či dům si už půjčit nemůžete. Takže bez vlastních úspor nebo alespoň tzv. hypomixu jsou vaše šance na vlastní bydlení prakticky nulové. 

NECHTE SI PORADIT

Podívejte se předem na jaké hypotéky dosáhnete na srovnávači, oznamte vaší účetní, že hypotéku zvažujete, případně věc proberte s úvěrovým specialistou. Může vám to ušetřit čas, peníze i nervy. Ale pozor. Někteří poradci nemají ani zdaleka přehled o všech nabídkách na trhu a “tlačí” jednu dvě banky. Vy chtějte víc. 

NOVÁČKY ČEKAJÍ KOMPLIKACE                                                    

Jako OSVČ budete muset bance doložit dvě poslední daňová přiznání. Pokud máte jen jedno, některým bankám to možná bude stačit. Pokud jste daňové přiznání ještě nepodávali - raději si na něj pár měsíců počkejte. Podobně problematická je i živnost sezónní (například ji na zimu přerušujete). O hypotéku totiž můžete žádat až po 12 měsících podnikání. 

...ZKUŠENÉ OSVČ NEJSPÍŠ TAKY

Problémy se ale nemusí vyhnout ani ostříleným OSVČ-ařům. Ti totiž ve snaze ušetřit na daních a povinných odvodech na zdravotní a sociální pojištění optimalizují daňová přiznání a vykazují nižší příjmy, než ve skutečnosti mají. To sice prospívá podnikání ale ne vlastní bonitě u banky. A vysvětlujte bance, že váš příjem je vlastně daleko vyšší a jste schopný splácet víc. 

NENÍ OSVČ JAKO OSVČ

Máte tzv. výdajový paušál? Můžete si trochu oddechnout, protože máte odvody již zahrnuty v nákladech a banky pro výpočet příjmu zabrousí do příznivějších čísel. Ale pokud vedete daňovou evidenci, tak tam už víc záleží na bance, jak odvody započte a k jakému čistému příjmu nakonec dospěje. 

TŘI BANKY = TŘI NÁZORY 

Co to v praxi znamená? Nic horšího než to, že u jedné banky vám může vyjít “uznatelný příjem” 15 000 , u druhé 17 000 a u třetí 20 000. A někdy těch “pár tisíc” rozhodne, jestli na hypotéku máte vůbec nárok. Co s tím? Na srovnávači hypoték si vyberte ideální banky a zašlete jim svá daňová přiznání, ať vám příjem vypočtou. Přinejmenším budete v obraze.

KDYŽ VŠECHNO SELŽE

Co když u žádné banky na hypotéku nedosáhnete? Máte hned tři možnosti:

  • Začněte od píky a udělejte si pořádek v daních a s odbornou pomocí přizpůsobte hypotéce další daňová přiznání a zapracujte na své bonitě. Ideální je doložit příjem tak, aby se splátka hypotéky pohybovala kolem 40 % jeho výše.

  • Na to není čas? Pak je tu tzv. obratová hypotéka, kdy je příjem odvozen z obratu živnostníka. Je ideální pro ty, kteří nechtějí upravovat daňové přiznání a současně mají vysoké obraty. Jako čistý roční příjem se počítá kolem 20 - 25 % z tohoto obratu v závislosti na metodice konkrétní banky. Poptejte se v bankách, jak se k této možnosti staví.

  • Obrat taky nic? Pak zbývá už jen tzv. bezpříjmová hypotéka. Daňová přiznání sice doložíte, ale jen pro kontrolu, že například nejste ve ztrátě a jaký máte obrat. Příjem stvrdíte čestným prohlášením. Bude vás to ale něco stát. Připravte se až na dvojnásobný úrok než při standardním čerpání, většinou kolem 4 %.


Více informací o společnosti Chytrý Honza

Chytrý Honza nabízí klientům rychlé srovnání finančních produktů a služeb mnoha desítek finančních institucí působících v České republice. Některé si mohou rovnou i sjednat, což udělalo z Chytrého Honzy první český e-shop s financemi. Akvizicí sítě finančních poradců Bonnet.cz v roce 2014 získal Chytrý Honza více než 1 800 specialistů ve všech regionech ČR. Zakladateli portálu jsou Jiří Paták a Jakub Havrlant.


Zprávy a články k hypotékám


Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Po   8:38  Energie v roce 2024: Jak získat nejvýhodnější sazbu? Jan Béreš (Kalkulátor.cz)
Po   8:00  Jak maximálně využít výhody spořících účtů Petr Holub (MojeNebankovka)
Pá   8:00  Spoříte na spořícím účtu? Tohle je potřeba vědět Petr Holub (MojeNebankovka)
St 12:30  Historické okénko rekvalifikace a kde získat nové dovednosti v Brně Zuzana Dubová (RekvalifikacniKurzy.cz)







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688