BHS (BH Securities a.s.)
Investice  |  30.11.2017 10:53:01

Bilancování odcházející vlády - ekonomika v dobrém stavu, klíčové reformy ale chybí


„Odcházející vládě se podařilo snížit nezaměstnanost. Více než 358 tisíc lidí našlo práci, což podpořilo ekonomický růst,“ říká hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.„Největším úspěchem končící vlády je rekordní přebytek státního rozpočturoku 2016 ve výši 62 mld. . Vládě se však nepodařilo prosadit významné reformy v oblastech důchodů, zdravotnictví a školství,“ říká hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček. 

Poslanecká sněmovna je ustanovena. Vláda nyní musí podle článku 73 odstavce 2 Ústavy České republiky podat demisi. Při této příležitosti se BH Securities rozhodlo shrnout, co vše se v ekonomice změnilo. 

Výkon ekonomiky se za uplynulé čtyři roky zvýšil o 926 mld. . Ještě v roce 2013 dosahovala tuzemská ekonomika hrubého domácího produktu 4098 mld. . Za rok 2017 je odhadováno, že hrubý domácí produkt dosáhne úrovně 5024 mld. . Za takto dobrý výsledek však nemůže pouze vláda. Již na konci roku 2013 začala Česká národní banka masivně intervenovat proti koruně. Podhodnocení kurzu posléze vedlo k podpoře exportu a zlepšení zahraničního obchodu. Dominantní roli na růstu tuzemské ekonomiky však měli čeští podnikatelé a zaměstnanci, kteří bez ohledu na centrální instituce dokázali navyšovat produktivitu a konkurenceschopnost.

 

Nebývalý růst národního hospodářství pomáhal vylepšovat většinu dalších makroekonomických indikátorů. V lednu 2014 bylo v České republice registrováno 629 274 nezaměstnaných. Přestože v zimních měsících je nezaměstnanost vždy trochu vyšší tehdejší úroveň 8,6 % byla z dnešního pohledu nepředstavitelná. Aktuálně je registrováno pouze 271 173 nezaměstnaných a podíl nezaměstnaných osob klesl na 3,6 %. 

 

Za právě končící vlády pokračoval trend snižování schodků státních rozpočtů. Zatímco v roce 2017 bylo dosaženo deficitu -77,8 mld. , v minulém roce Česká republika dosáhla historického přebytku 61,8 mld. . Letos by státní rozpočet opět mohl skončit v přebytku. V současnosti jsou totiž příjmy státu o 26,5 mld. vyšší než výdaje. Vládě se však nedařilo plánování státních rozpočtů a po celé období docházelo k velkým odchylkám mezi návrhy státních rozpočtů a skutečností. 

 

Za uplynulé čtyři roky se též dařilo růstu mezd. V prvním čtvrtletí 2014 dosahovala průměrná hrubá mzda výše 24 931 . Dnešní hodnota je o 4 415 vyšší a dosahuje úrovně 29 346 . Přestože ceny zboží, služeb, a především bydlení za uplynulé čtyři roky výrazně narostly, reálně došlo ke zlepšení mzdové úrovně obyvatelstva. Po konci intervencí České národní banky se navíc s posilující korunou i zvyšuje kupní síla Čechů v zahraničí. 
 

I přes tyto úspěchy existuje řada témat, které vláda nebyla schopna vyřešit. Například v otázce přijetí eura stále nepadlo definitivní rozhodnutí. Neproběhla žádná významná reforma penzijního a zdravotního systému. Výstavba dopravní infrastruktury postupovala pomalu. V elektronizaci státní správy je Česká republika stále na chvostu Evropské unie a náš vzdělávací systém v mezinárodním srovnání upadá.   

 

   

 

Ing. Štěpán Křeček, MBA

Hlavní ekonom​​
BH Securities a.s.


BH Securities a.s - jeden z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry s 20ti letou zkušeností na kapitálových trzích. Hlavní činností je zprostředkování obchodů v tuzemsku i v zahraničí, obhospodařování individuálních portfolií, obchodování na úvěr a obchodování s deriváty.
Více informací na:
www.bhs.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:45  Růst cen akcií a cena za riziko Patria (Patria Finance)
Čt 17:30  Bitcoin roste o 4 % před čtvrtým půlením💥 X-Trade Brokers (XTB)
Čt 16:44  Akciové trhy: Evropské trhy většinou rostly - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688