Opuštěné chaty a chalupy lákají zloděje zejména v zimním období

Chaty a chalupy ve Středočeském kraji jsou v rámci České republiky na prvním místě co do četnosti vloupání. Jen během posledního týdne policie zaznamenala několik krádeží na Dobříšsku, po pachatelích se stále pátrá.

„V zimním období bývají rekreační objekty více opuštěné a této skutečnosti využívají zloději, kteří zde berou vše, na co přijdou. Je důležité lépe chránit svůj majetek, nenechávat v chatách přes zimu cennější věci a využívat různé prostředky, které ztěžují vniknutí do jejich vnitřních prostor, např. bezpečnostní zámky, mříže, uzamykatelné okenice,“ upozorňuje tisková mluvčí por. Bc. Monika Schindová, DiS. Policie ČR Příbram.

Podzimní a zimní měsíce patří z hlediska vloupání k rizikovým. Zloději zneužívají toho, že chatařské kolonie zůstávají mimo sezonu prázdné. „Nepřítomnost majitelů pak využijí nejen ke krádežím, ale nezřídka si udělají z jejich víkendového sídla zároveň noclehárnu nebo se stane doupětem pro narkomany. Chatařům tak nezpůsobí jen materiální škody, ale hlavně jim nabourají pocit soukromí, což je pro řadu lidí stejně zásadní faktor jako újmy na majetku. Ztrátu intimity obývaného prostoru bohužel nevyřeší žádná pojistka. S nepříjemným pocitem, že někdo cizí obýval chatu, se lidé vyrovnávají těžko,“ podotýká odborník na zabezpečení nemovitostí Ivan Pavlíček ze společnosti NEXT.

Zlodějům hraje do karet také lehkovážnost majitelů. „Lidé nechávají na svých chatách a chalupách elektroniku, finanční hotovost, šperky nebo jiné cennosti, které je lepší, co nejdříve převést na bezpečnější místo a neodkládat stěhování z týdne na týden. V okolí chaty není vhodné nechávat trubky, nářadí a jakékoli předměty, které mohou zlodějům usnadnit vniknutí do obydlí. Jednou za čas na chatu zajeďte, překontrolujte její stav a odkliďte sníh. Vzbudíte tím dojem, že obydlí není zcela opuštěné, což bude zloděje odrazovat,“ doporučuje Ivan Pavlíček, odborník na zabezpečení domácností.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky