TNBiz (TN.cz)
Makroekonomika  |  22.11.2017 21:07:50

Na platy sociálních pracovníků nebudou peníze. Mají mít přidáno

Provozovatelé zařízení pro seniory, postižené a další potřebné mají obavy z příštího roku. Budou jim prý chybět více než 3 miliardy korun. Tvrdí, že státní rozpočet ve svém návrhu nepočítá s dostatkem peněz na pokrytí zvyšování platů sociálním pracovníkům, které před volbami schválila vláda.

Omezení služeb nebo rovnou rušení některých z nich. I o tom už někteří poskytovatelé uvažují, pokud nedostanou dost peněz do státu. "Buď to bude fungovat, nebo ta služba nebude," řekl František Hynek.


Jinde zase kvůli nedostatku peněz zdraží služby pro klienty. "Domov u Biřičky zcela jistě bude zdražovat od února minimálně o 500 korun," řekla Daniela Lusková, ředitelka domova.

 

Na sociální služby má jít v příštím roce necelých 12 miliard korun, potřeba je prý ale 15. Vláda totiž nařídila zvýšení platů sociálních pracovníků, jenže v návrhu rozpočtu na příští rok prý na to není dost peněz navíc.

 

 

"Očekáváme to, čeho jsme byli svědky v roce 2009, 2010. V té době více jak 100 sociálních služeb zaniklo," řekl Jiří Horecký z asociace poskytovatelů sociálních služeb.

 

Nejvíc to prý zasáhne soukromé a neziskové organizace, kterých je velké množství a jsou na výši státních dotací hodně závislé. "Odhaduje se to až na dva tisíce poskytovatelů. Tím pádem nemůže dojít ani k navýšení mezd," řekl Pavel Drahovzal.

 

Kvůli tomu pak budou odcházet další a další sociální pracovníci, kterých je už teď velký nedostatek. "Už v letošním roce jsme se potkali s tím, že omezovali kapacity, uzavírali se oddělení nebo se omezovali návštěvy pečovatelek u seniorů," dodal Jiří Horecký.

 

V minulých letech vždy našlo peníze, které chyběly, ve svých rezervách ministerstvo práce a sociálních věcí. "V tuto chvíli tam žádné rezervy v řádech miliard nevidíme," řekl David Pospíšil, ředitel odboru sociálních služeb.

 

Ministerstvo financí zase tvrdí, že peněz dává na sociální služby dost. "Od roku 2013 setrvale roste, za posledních 10 let o více než 60%," řekl Michal Žurovec, mluvčí ministerstva financí.

 

Poskytovatelé sociální péče, musejí v tuto chvíli jen čekat, jak se k problému postaví nová vláda, která je zatím v nedohlednu.
 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688