JOBSTACK.IT (JOBSTACK.IT)
Práce  |  22.11.2017 18:12:44

Ženy v IT

Je spousta zaměstnání, ve kterých si stejně dobře dovedeme představit jak muže, tak ženy. Všichni známe ženy lékařky, učitelky, manažerky, ženy v politice, a dokonce i kosmonautky, ale jak je to se ženami v IT? Dobývají ženy i svět výpočetní techniky?

Co nám říkají statistiky
Dle statistiky Českého statistického úřadu tvořily v roce 1995 ženy více než třetinu zaměstnanců v IT odvětvích, jednalo se cca o 20 000 žen. Ve srovnání s letošním rokem, kdy se v IT oboru pohybuje cca 9 000 žen, se jedná o snížení na méně než polovinu. Na druhou stranu ovšem zastoupení mužů ve stejném časovém horizontu hlásí nárůst celkového počtu zaměstnanců na trojnásobek.

Česká republika je s podílem 7 % žen zaměstnaných v IT na pomyslném žebříčku druhou nejhorší zemí v Evropě, hned po Slovinsku s 3,6 %. Evropský průměr je 16 %. Možná k překvapení většiny čtenářů nenajdeme největší zastoupení žen v IT v některé ze zemí západní Evropy, ale v Rumunsku, které se svým 28% podílem získává jasné prvenství.

Mohou ženy pomoci vyřešit nedostatek IT odborníků?
IT je jedním z nejrychleji se rozvíjejících odvětví s dlouhotrvajícím nedostatkem kvalitních IT pracovníků. Někteří odborníci uvádějí, že počet nezaplněných IT pozic v Česku dosahuje až několika tisíc. Kde tedy vzít nové lidi? Zajímavou strategií pro získání nových pracovníků může být zacílení právě na ženy, které jsou v tomto oboru spíše raritou. Jejich nedostatek pramení především v nízkém zájmu o studium oborů informačních technologií, počet studentek těchto oborů se dlouhodobě pohybuje okolo 16 %.  A proč to tak je? „Na vině jsou prý vštípené sociální předpoklady nebo chcete-li předsudky, tedy tvrzení typu, že ženy jsou méně odolné vůči stresu, mají v mužském prostředí méně ostré lokty nebo že IT je obor vhodný především pro muže. Mnohé z dívek, které obor přeci jen vystudují, však nakonec zvolí pro své zaměstnání jiný obor. To je ovšem škoda,” říká Kateřina Prášilová, talent sourcing manager projektu Jobstack.it. Existuje totiž spousta důvodů, proč jako žena zvolit IT obor.

  1. Budoucnost IT. Jde o obor s největším rozmachem, v nedaleké minulosti měl počítač doma málokdo a dnes nás moderní technologie obklopují ze všech stran.
  2. Jistota. V IT bude vždy dostatek pracovních míst, na rozdíl od jiných oborů. Benefitem je i případný home office, který mohou využít i maminky na mateřské dovolené.
  3. Peníze. IT aktuálně patří mezi nejlépe placené obory v ČR.
  4. Úspěch. Kreativita, matematika, logické myšlení, originalita, zájem o grafiku -  to vše vám zajistí úspěch ve světě IT, pokud tyto vlastnosti máte.

Genderové rozdíly
I přes úspěšně zakončená studia vysokých škol, kdy bývají jejich diplomové práce hodnoceny velmi pozitivně, nemají ženy v IT lehkou úlohu.

Ve srovnání s muži jsou považovány za mnohem pečlivější, což v IT, jehož základy pramení v matematice, může být velikým benefitem. Například ženy programátorky, analytičky a testerky jsou vnímány jako preciznější a spolehlivější, na druhou stranu jim prý chybí kreativita a mají slabší představivost při řešení nových a nových úkolů. A jak jsou na tom ženy – manažerky? Jsou to prý často bojovnice, ale stěžují si, že je mužští kolegové trochu přehlížejí, zvláště tehdy, když dělají business. Možná, že jsou někdy při obchodních vyjednáváních – např. na pozici Projektových manažerů – méně tvrdé než kolegové, ale na druhou stranu umějí lépe pracovat s kompromisy, nalézat řešení vhodná pro všechny zúčastněné strany, udržovat dobré vztahy a zvládat multitasking.

Není také výjimkou, kdy jsou ženám zadávány podřadné úkoly, které mužům na stejné pozici zadávány nejsou nikdy – řeč je např. o zajišťování cateringu, či psaní poznámek. Největším kamenem úrazu pak je sexistické chování na pracovišti, mimo hlavní pracoviště, na konferencích, a to jak ze strany kolegů, tak i přímých nadřízených. Nehovoříme jen o sexistických dvojsmyslech, ale i o sexuálních návrzích. „Nemalá část žen byla nucena snášet při pracovních pohovorech a poradách v čistě mužských kolektivech nevhodná témata, rozebírat, popř. obhajovat svůj rodinný život, stav a děti, z čehož pak mohou pramenit třeba i obavy o ztrátu zaměstnání nebo potřeba zkrátit si mateřskou dovolenou,” říká Kateřina Prášilová, talent sourcing manager projektu Jobstack.it

Jak tedy přilákat více žen do IT? A jsou tam vůbec vítané?
Pomohlo by autoritativní stanovení poměrů mužů a žen v IT, tzv. kvóty? Nebylo by bylo přínosnější nechat věcem volný průběh a pouze nenásilně podporovat rozvoj potenciálu malých žen – holčiček a slečen? Dívky jsou stejně inteligentní jako chlapci a zdaleka ne všechny tíhnou k panenkám. Začněme úplně od začátku a nechme je, ať si svoji cestu vyberou samy. Nenuťme jim naši představu o tom, co se pro ně hodí a co ne, nechme je vyzkoušet si obory, které možná před pár lety ještě ani neexistovaly a ukažme jim k těmto oborům cestu. Věděli jste třeba, že již dnes existují společnosti, které se zaměřují na různá školení a kurzy IT výhradně pro dívky a ženy?

Jako ve všech oborech lidské činnosti i v IT platí, že jak ženy, tak muži mají na stejnou věc nebo problém různé náhledy a přístup a tyto se většinou navzájem doplňují a vzájemně obohacují. Proč toho tedy nevyužít?

PS: A věděli jste, že první skutečně úspěšné programátorky byly právě ženy?

Jobstack.it

Jobstack.it je nový projekt, který si klade za cíl vytvořit jednotné místo pro střetávání nabídek a poptávek práce v oblasti IT. Na webu Jobstack.it, který vznikl v červenci 2017, je možné inzerovat pracovní nabídky a podle vlastních preferencí v nich vyhledávat. Zájemce o práci si tak může vyhledat nabídku například podle platového ohodnocení, typu vykonávané práce, velikosti firmy, možného termínu nástupu či svých dovedností. Kromě toho je součástí služby také poradenská činnost pro firmy i uchazeče o zaměstnání. Tvůrci projektu Jobstack.it jsou Jan Silber, specialista na IT a management, David Salač, CEO ve společnosti APSAZ Consulting a Kateřina Prášilová, odbornice v oblasti HR, talent sourcing manager.

Více informací na: www.jobstack.it

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688