Patria (Patria Finance)
Investice  |  25.11.2017 09:05:48

Mediální expertka: Prodej TV Nova otřese televizním trhem. Důležitá bude strategie placených kanálů

Prodej skupiny kolem TV Nova může zásadně ovlivnit celý český televizní trh. Především bude záležet na tom, zda bude Nova nadále volně šířit všechny svoje kanály prostřednictvím pozemního digitálního vysílání, nebo část kanálů zpoplatní. ČTK to dnes řekla mediální expertka a majitelka distribuční firmy Axocom Erika Luzsicza.

Agentura Reuters uvedla, že čínská energetická a investiční skupina CEFC a česko-slovenská finanční skupina Penta Investments chtějí koupit od americké mediální firmy Time Warner její podíl ve společnosti Central European Media Enterprises (CME), která vlastní Novu.

"Pokud by noví majitelé posunuli alespoň část portfolia do placené části, tak by to nejen mohlo mít dodatečný pozitivní vliv na TV Nova, která by tím mohla ekonomicky posílit, zároveň by to mohlo motivovat určitou část diváků těchto kanálů k objednání placené nabídky. To by vzhledem k chystaným novým technologickým a vysílacím standardům mohlo výrazně pomoci celému trhu tematických kanálů. Díky nárůstu nových předplatitelů by se celý segment mohl dále rozvíjet," podotkla Luzsicza.

Podle jednoho ze zdrojů Rauters by hodnota transakce měla činit 500 milionů eur (10,8 miliardy ). Tržní kapitalizace firmy se nyní pohybuje kolem 623 milionů USD (13,5 miliardy ). CEFC má na nákup poskytnout hlavní část financí. Akcie CME na pražské burze po zveřejnění informace posílily skoro o pět procent.

Čínská skupina #CEFC a #Penta chtějí koupit mediální skupinu $CETV, tvrdí zdroje #Reuters - https://t.co/aYfYPIGu3z pic.twitter.com/oJ9JqNgdUK

— Patria.cz (@PatriaCZ) November 22, 2017

Mluvčí Penty Ivo Mravinac nechtěl na dotaz ČTK informaci komentovat. "Spekulace nekomentujeme," řekl. Již v minulosti se o Pentě jako o jednom z vážných zájemců o Novu hovořilo, podle informací ČTK sice skupina o koupi CME jedná, ale zatím dohodě s Time Warner uzavřena nebyla a ani být nemusí. Podle informací z médií mají o Novu zájem i investiční skupina PPF nebo skupina J&T, ve které by mohla v dohledné době získat 50 procent právě čínská CEFC.

CME působí v šesti zemích střední a východní Evropy. Tahounem jejího zisku jsou aktivity v Česku a Rumunsku. Součástí CME je společnost CET 21, která je držitelem licencí na vysílání televizních stanic Nova, Nova Cinema, Nova Sport, Nova 2, Nova Action, Nova Gold a Nova International.

Penta je středoevropská investiční skupina založená v roce 1994. Působí ve zdravotnictví, finančních službách, výrobě, maloobchodu či na realitním trhu a také v tištěných a internetových médiích v Česku a na Slovensku. Mimo jiné vlastní druhé největší české vydavatelství Vltava Labe Media.

Čínská CEFC loni koupila od Penty pražskou kancelářskou budou Florentinum za 7,6 miliardy a další majetek. V minulosti investovala do mediálních skupin Médea Group a Empresa Media, spolupráci s nimi však již ukončila.

Time Warner vlastní v CME 46,5 procenta akcií s hlasovacími právy. Na základě warrantů, tedy cenných papírů s opcí, které může uplatnit do května 2018, může mít v CME podíl 75 procent.

 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688