Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  22.11.2017 14:56:19

Strategie ČEZ na Slovensku: Decentralizovaná energetika, ústup z prodeje elektřiny i plynu domácnostem

Energetická skupina ČEZ bude na Slovensku rozvíjet takzvanou decentrální energetiku prostřednictvím své dceřiné firmy ČEZ ESCO. Na dnešní konferenci v Bratislavě to oznámili zástupci firmy. Z maloobchodního prodeje elektřiny a plynu domácnostem se ČEZ na Slovensku naopak stahuje.

V oblasti decentrální energetiky se chce firma v zemi zaměřit například na modernizaci teplárenských systémů, výstavbu čistých zdrojů pro výrobu elektřiny a tepla, ekologizaci dopravy a renovaci systémů veřejných osvětlení.

Generální ředitel ČEZ Daniel Beneš řekl, že v energetice přichází doba generační obměny. "Velké elektrárny v budoucnu doplní řada malých decentrálních výrobních zdrojů, které vyrostou v místě samotné spotřeby. Stojí za tím nejen evropská legislativa, ale i technologický pokrok a požadavky samotných zákazníků, kteří chtějí ekologická a úsporná řešení přizpůsobená přímo jejich konkrétním potřebám," podotkl. Slovensko označil za klíčový trh a vlajkovou loď pro export know-how společnosti ČEZ v této oblasti.

ČEZ by mohl v oblasti poskytování energetických služeb na Slovensku spolupracovat se státem ovládanou plynárenskou společností SPP. "Věřím, že do konce letošního roku budeme umět představit společnou představu našich aktivit," řekl na dnešní konferenci předseda představenstva SPP Ján Valko.

#CEZESCO je v oblasti nové energetiky a těchto řešeních jedničkou na českém i středoevropském trhu a chceme toto své know-how uplatnit i na Slovensku. Ve spolupráci se slovenskými společnostmi nabídneme kompletní řešení energetických potřeb. pic.twitter.com/HhUx5fePgc

Pavel Cyrani (@pcyrani) November 22, 2017

ČEZ naopak na Slovensku opouští prodej elektřiny a plynu domácnostem. V současnosti tam mezi nimi má zhruba 65.000 zákazníků. Kupujícím má být Východoslovenská energetika (VSE) z energetické skupiny innogy.

"Důvodem prodeje retailového portfolia je to, že se na slovenském trhu chceme soustředit především na nabídku pro firemní zákazníky a energetické služby (ESCO) pro firmy a veřejný sektor. ČEZ ESCO je jedničkou na trhu energetických služeb v Česku a nyní tyto služby začne nabízet aktivněji i slovenským klientům," uvedl dnes mluvčí ČEZ Roman Gazdík.

ČEZ ESCO už na slovenském trhu realizovala některé zakázky prostřednictvím svých dceřiných společností. Firma ENESA například v nemocnicích v Dunajské Stredě, v Trebišově a Svidníku uskutečnila projekty komplexních energetických úspor s celkovou roční garantovanou úsporou téměř 500.000 eur (12,7 milionu ). Firma AZ Klima pak dodala vzduchotechnické jednotky pro haly továren na výrobu automobilů Jaguar Land Rover, KIA Motors a PSA.

Společnost ČEZ ESCO vznikla v roce 2014. Skupina pokrývá energetické potřeby firem, obcí a institucí. Mimo jiné zajišťuje dodávky komodit, energetické audity, energetické poradenství nebo výstavbu kogeneračních jednotek a instalací fotovoltaických elektráren. Komplexní energetické služby (ESCO) nabízí ČEZ kromě Česka a Slovenska také v Polsku a Německu.
 
 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář









Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688