Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  21.11.2017 18:54:13

Konopná revoluce na akciích, v Řecku i u nás?

Mnozí čtenáři jistě zaregistrovali, že naši suchozemští Piráti by chtěli provést významnou změnu v přístupu ke konopí. Rádi by navrhli zákon o jeho regulaci a zdanění, podle jejich odhadů by jeho legalizace státu na daních přinesla 3,2 miliardy . Tento příjem by měl směřovat do zdravotnictví. Tématu konopí se zde občas věnuji i já, protože značně přesahuje i do investiční oblasti: Marihuanové akcie jsou v USA a Kanadě intenzivně probíraným tématem a nyní se dokonce objevily úvahy, že konopí by mohlo zachránit jednu značně strádající ekonomiku. Ale vezměme to vše popořádku.

Jak ukazuje následující graf s marihuanovým indexem tvořeným 35 společnostmi z USA a Kanady, tento segment akciového trhu dokáže investory povozit na pěkné horské dráze. Její tvar určuje zejména jeden dominantní faktor – postoj vlád ke konopí a příslušné změny v zákonech. Společnost EY přitom přišla před několika dny se studií, kde tvrdí, že kanadské marihuanové společnosti navyšují své produkční kapacity, protože očekávají znatelný růst poptávky po konopí poté, co v této zemi proběhne jeho očekávaná legalizace. EY ale zároveň hovoří o pokračující právní nejistotě a nedostatku kapitálu v odvětví. Tedy stále určitě nic pro konzervativní investory.

Zdroj: marijuanaindex.com

Pirátský expert pro zdravotnictví Zdeněk Hřib tvrdí, že cena konopí by se u nás mohla/měla pohybovat kolem 110 korun za gram, přičemž 30 korun z toho by tvořila spotřební daň. Podle jiných názorů je ale taková prodejní cena nezisková, protože nepokryje výrobní náklady. Piráti přitom nechtějí, aby trh s konopím ovládla jediná firma, stát by na jeho pěstování vydával koncese, doma by bylo možno pěstovat maximálně 10 rostlin.

Z vývoje v Severní Americe i u nás je tedy zřejmé, že vše je zatím v plenkách, a i kdybychom šli cestou uzákonění, vše se bude ještě nějaký čas usazovat. Přesto se domnívám, že potenciál konopí je obrovský a možná tu stojíme na prahu zlomu, který se nakonec může svým významem blížit revoluční destrukci retailu Amazonem, či elektrifikaci automobilové dopravy. Společnost ArcView tvrdí, že prodeje legálního konopí v Severní Americe v roce 2016 vzrostly meziročně o 34 % na téměř 7 miliard dolarů. Do roku 2021 by se měly vyšplhat na 22 miliard dolarů. Taková očekávání do značné míry stojí na probíhajícím posunu postojů veřejnosti k legalizaci této komodity.

Optimismus je někdy značný, což ukazuje v úvodu avízovaná marihuanová injekce jedné strádající ekonomice. Bloomberg totiž minulý týden informoval, že někteří investoři by rádi vybudovali celé nové konopné odvětví v Řecku. Tedy v ekonomice s mimořádně vysokou nezaměstnaností, nacházející se roky v hlubokém útlumu a zatížené dluhy, které podle střízlivých odhadů nemohou být nikdy splaceny (ale stále se předstírá, že k tomu jednou dojde).

Řecký ministr pro rozvoj venkova Evangelos Apostolou prý tvrdí, že investoři chtějí do rozvoje konopných farem v jeho zemi nasypat více než 1,7 miliardy dolarů. Podle některých odhadů by farma s 12 – 15 skleníky zaměstnala asi 400 lidí. Premiér Tsipras hodlá navrhnout zákon o legalizaci léčebného konopí ještě do konce letošního roku, aby první úroda mohla být sklizena již v létě 2018. Zájem na schválení rekreačního využití konopí ale prý v Řecku není. Možná by i Piráti mohli svůj konopný program okořenit mezi politiky tak populární zmínkou o tvorbě nových pracovních míst (i když v současné fázi cyklu nás trápí spíše opačný problém). Konkurenční výhoda tu ale asi bude na straně Řecka.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Po 16:40  Akciové trhy: Praha roste, Evropa v červeném navzdory pozitivnímu otevření v USA -.. Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Po   9:38  Burzovní kalendář 12/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (AlgoImperial)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688