STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  21.11.2017 15:36:54

Vzestup ETF na globálním finančním trhu!

Autor: Zuzana Janková

Vzestup burzovně obchodovaných fondů (ETF) na globálním finančním trhu je jedním z nejvýznamnějších trendů za posledních třicet let. Drtivá většina analytiků chválila tyto investiční nástroje, které umožní investorům obchodovat intra-denně za velice nízké poplatky a poskytují investorům větší flexibilitu a daňovou efektivnost. Tyto atributy podpořily růst ETF od jednoho bilionu USDroce 2009 na více než 4,4 bilionu USD dnes dle společnosti ETFGI.

V rámci ETF dominují pasivně spravované fondy, které replikují výkon indexů, tím, že ve svém portfoliu drží stejné investiční instrumenty ve stejném poměru jako podkladový index. V posledních letech se na trhu objevují i aktivně spravované fondy, které zatím tvoří minoritní část těchto fondů. Dle společnosti FactSet tvoří asi sedmina všech aktiv těm ETF, které sledují referenční akciový index.

Rostoucí popularita vyvolala obavy ohledně toho, jaký dopad tento trend bude mít. V podstatě se tyto obavy týkají především toho, že pokud se akcie budou akumulovat v podstatě jen do ETF, tak denní pohyby budou spíše diktovány nákupem a prodejem ETF než fundamenty vlastní společnosti. Nákup a prodej takového fondu v podstatě znamená nákup a prodej všech složek základního indexu, tudíž méně obchodování vychází ze záměru společnosti, neboť držitelé těchto fondů obchodují z různých důvodů než aktivní manažeři.

Dle společnosti Goldman Sachs vlastní ETF pouze 6 % akciového trhu, což je podíl, který je zastíněn podílovými fondy (24 %) mezinárodními investory (15 %) a domácnostmi (37 %). Zatímco se jedná o jednu z nejrychleji rostoucích kategorií, její poměrně malá velikost v případě prudkého poklesu omezí hluboký propad. Eric Balchunas, ETF analytik v Bloomberg Intelligence, odhaduje, že ve dnech s velkým prodejním tlakem tvoří ETF až 40 % celkového objemu obchodů. Nicméně pouze 10 % až 20 % obchodování s ETF skutečně zahrnuje podkladové instrumenty, nikoliv obchodování akcií samotných ETF. Švýcarská banka dále uvedla, že základna investorů ETF je mnohem rozmanitější než v minulosti, to znamená, že investoři mají pravděpodobně různé investice, cíle a časové horizonty, což pomůže vyrovnat nabídku a poptávku.

Logo STOX.CZ STOX.cz je portál společnosti Grant Capital pro podporu online obchodování na více než 80 akciových trzích s minimálními náklady. Obchodování akcií v USA od 6 USD a v Evropě od 8 Eur. STOX.cz nabízí komplexně nejvýhodnější spojení pro online obchodování s akciemi a ETF na českém trhu, multiměnovou platformu v češtině a dále stálou technickou podporu. Přístup ke svému účtu je odkudkoli z mobilní nebo webové aplikace. Investoři také užívají komfort vysoce pojištěného individuálního účtu. Více na www.stox.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

24.01.2023Sentiment dle PMI v eurozóně je na vzestupu (Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
06.05.2022Zaměstnanost v USA stále na vzestupu (Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
17.03.2022Úrokové sazby navzdory nejistotě na vzestupu (Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688