Vánoční trhy: které evropské vánoční trhy jsou nejkrásnější

TNBiz, 20.11.2017

Advent je skoro za dveřmi a i vy možná přemýšlíte o tom, kam letos zavítat na vánoční trhy. Pokud toužíte po změně a nebojíte se vyrazit do zahraničí, abyste si trochu rozšířili obzory, máme pro vás pár tipů. Podívejte se na nejkrásnější vánoční trhy v Evropě.

Mnichov - Německo

Mnichov nabízí jedny z nejoblíbenějších trhů v Evropě. Na Marienplatzu se můžete těšit z vánoční atmosféry od 27. listopadu do 24. prosince. Nachází se zde nespočet stánků s ručně vyráběnými dárkovými předměty nebo cukrovinkami k ochutnání.

Trhy si stále drží svůj bavorský charakter, ve stáncích tak můžete objevit například ozdoby na stromeček v podobě panáčků v bavorském kroji. O pečená jablka, perníčky nebo svařené víno samozřejmě není nouze. A pokud vás tato zábava přeci jen omrzí, nezapomeňte, že se nacházíte v centru města, takže můžete zavítat i do přilehlých obchodů a omrknout předvánoční slevy. 

Drážďany - Německo

Jedny z největších vánočních trhů v Evropě vás jistě nalákají na barevná světélka, která září vysoko nad městem. Kdo tam jednou vstoupí, octne se v kouzelném světě, ze kterého se nebude chtít vrátit do civilizace. Letos se konají 583. trhy a to od 29. listopadu do 24. prosince. Každý si přijde na své.

Od tradičního přes středověký až po kouzelný Hüttenzauber. Z hlavního vlakového nádraží vede zářivá vánoční míle podél Prager Straße k Altmarktu, přes Fraunekirche, napříč Neumarktem na vánoční trh Hauptstraße na druhé straně Labe. Neustädter Advent se pak nachází přímo uprostřed barokní čtvrti.

Lille - Francie

Obrovské svítící ruské kolo je středem vánočního trhu v Lille, malebném francouzském městě. Vše se odehrává na náměstí Place Rhiour, kde najdete přes devadesát stánků s příhodnými náměty na dárky nebo dekorace a samozřejmě vánočními dobrotami. Najdete zde vánoční předměty nejen z Francie, ale také z Kanady, Ruska nebo Polska. Na trhy můžete zavítat už od 17. listopadu a těšit se z nich můžete až do 27. prosince.

Dubrovník - Chorvatsko

Koho by napadlo zamířit o adventu do Chorvatska? Kdo tak ovšem učiní, nikdy nebude litovat. Dubrovník je jednou z nejkrásnějších památek UNESCO a osvětlený vánočními světélky působí snad ještě kouzelněji. Trhy jsou doslova nacpané ručně vyráběnými dekoracemi nebo ozdobami, ty jsou ostatně i hlavní atrakcí trhu. Trhy jsou situovány v atriu Kláštera St. Claire. Vychutnat si pak můžete nespočet tradičních chorvatských dobrot, například arancini nebo kontonjata (sladké kdoule). Užít si trhy můžete od 6. prosince až do 8. ledna.

Stockholm - Švédsko

Hlavní město se pyšní nespočtem vánočních trhů, rozhodně byste však neměli zmeškat ty ve starém městě, které mají tradici od roku 1914. Rozsáhlá nabídka dekorací, ozdobiček a vánočního švédského cukroví vás nenechá chladnými ani v silném mrazu. Neměli byste se vyhnout ani Drottininggatan, dlouhé ulici v centru města, která je plná tradičních obchůdků. Na trhy na starém městě se můžete podívat od 18. prosince do 23. prosince.

Madrid - Španělsko

Hledáte ve vánočním období nějakou změnu a chcete se i trochu ohřát? Ty nejhezčí vánoční trhy v celém Španělsku jsou bez pochyby v Madridu. Najdete je na Plaza Mayor a mimo stánků s tradičními dekoracemi nebo cukrovím nabízí například výstavu kolébek z celého světa. Těšit se můžete na 104 tradičních stánků a najdete zde všechno od sošek námořníků až po vánoční stromky. Trhy jsou otevřeny od konce listopadu do konce prosince.

Verona - Itálie

Každý rok je město od půlky listopadu do ledna osvětleno stovkami světel. Potěší vás nejen samotné trhy, které nabízí ručně vyrobené dekorace a speciality z italské a německé kuchyně. Měli byste se vydat i do Arena di Verona na úžasnou podívanou s více než 400 betlémy, které jsou vystavené na pozadí světla a hudby.

Paříž - Francie

Toužíte sloučit nákupy v chic stylu s kouzelnou výpravou na vánoční trhy? Pak je pro vás Paříž jasnou volbou. Více než 350 stánků předvádí tradiční řemesla a umění. Největší trhy najdete ve čtvrti La Défense. Ty nejkrásnější pak bývaly na Champs-Elysees. Letos se sice konat nebudou, ale i tak si přijdete na své. Při procházce Mortmartrem neopomeňte zakoupit tradiční preclík. Užít si je můžete od 23. listopadu do 28. prosince.

 

Bruggy - Belgie

Pohádkové belgické město patří mezi nejmalebnější památky UNESCO. Místní obchůdky s čokoládou jsou jasnou zastávkou. Stánky se nachází navíc na náměstí Simon Stevinplein, kde je zimní kluziště. Bruslit tak můžete od stánku ke stánku. Trhy začínají 24. listopadu a končí 1. ledna.

Praha - Česko

Samozřejmě nesmíme opomenout vánoční trhy na Václavském a Staroměstském náměstí. Nachází se jen pět minut od sebe přímo v centru města a kromě tradičního staročeského trdelníku a jiných dobrot zde můžete nakoupit i vánoční ozdoby a další dekorace. Na Staromáku se navíc můžete pokochat vánočním stromkem a vychutnat si svařák nebo pečené kaštany při poslechu českých koled.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky