Patria (Patria Finance)
Investice  |  16.11.2017 13:22:21

Sedm důvodů pro další pokračování býčího trhu


„Na trhu se pohybuji již 20 let a během této doby jsem se naučil, že je nutné využívat pozitivních kombinací faktorů, které tlačí ceny nahoru... Nevím, zda tento býčí trh bude trvat ještě tři týdny, tří měsíce, tři roky nebo ještě déle. Ale spíše se domnívám, že to bude delší období,“ píše na svém blogu investor Joseph Fahmy, který stojí v čele společnosti Zor Capital. Důvody jeho optimismu jsou následující:

Za prvé, trhu nahrávají technické indikátory. „Klientům neustále připomínám, že trh ovládají velké finanční instituce a proto je důležité sledovat, co dělají. Když kupují, svezte se na trendu, když prodávají, jděte jim z cesty,“ píše investor. Instituce podle něj akumulují akcie od července 2016, kdy znovu ožil současný býčí trh. Od té doby platí, že pokud dojde k nějakým prodejům, „obvykle trvají až k nějakému smysluplnému supportu a pak instituce začnou znovu kupovat.“ Trh je navíc „neuvěřitelně odolný a ztráty nedrží dlouho, jako by věděl, že před ním stojí něco velkého“. 

Za druhé, pozitivně přispívá i fundament. Řada firem je na samém počátku akcelerujících zisků a tržeb. Medvědi sice tvrdí, že valuace se nacházejí příliš vysoko. Musíme mít ale na paměti, že trh diskontuje očekávané zisky a obvykle se řídí tím, co je očekáváno za 6 – 12 měsíců. Jinak řečeno, pokud bude růst zisků silný, současné valuace jsou v pořádku. 

Za třetí, probíhá globální růst, takže vyšší zisky nejsou generovány jen v USA. Většina tržeb firem zahrnutých v indexu S&P 500 pochází ze zahraničí a jak ukazuje následující graf, nacházíme se nyní z globálního hlediska ve výjimečném období. Soudě podle nejnižšího počtu zemí v recesi na tom globální ekonomika nebyla dokonce nikdy lépe než dnes:

Za čtvrté, stále se nacházíme v prostředí nízkých sazeb a na Wall Street se ne nadarmo říká, že „s Fedem se nebojuje“. Jiný známý investor David Tepper v této souvislosti uvádí: „Vzbuďte mě, až se výnosy desetiletých dluhopisů dostanou na 4 %.“

Za páté, sentiment je pozitivní, protože většina lidí se na trh stále dívá s nevraživostí. Je to vidět pokaždé, když trh oslabí – indikátory sentimentu se pak vždy přesunou do extrémně medvědích hodnot.

K tomu všemu můžeme přidat technologickou revoluci a vládu, která podporuje korporátní sektor a podnikání. Většina médií sice tvrdí, že Trump nic moc nedokáže a trh také s ničím velkým nepočítá. Pokud by se ale například podařilo prosadit daňovou reformu, bude to významný katalyzátor dalšího růstu cen akcií. A když se tak nestane, je tu stále ona technologická revoluce.

Další posilování trhu nebude pravděpodobně bez rizika. Budou jej doprovázet občasné korekce a některé z nich budou budit dojem, že představují konec býčího trhu. Já jsem ale optimistou, i když ne slepým. Podle mého názoru platí dvě věci: Svět se postupně zlepšuje. A lidé si většinou myslí, že opak je pravdou. A pokud se mýlím, včas své pozice uzavřu. 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688