Češi jsou národem marodů, jaké nemoci letos potrápily nejvíc lidí

TNBiz, 15.11.2017
Letošní nemoci Čechů

Češi už letos promarodili téměř 14 miliard korun! Každý člověk v průměru prostonal pět dnů, nejčastěji kvůli nemocím dýchácích cest. Počet vydaných neschopenek meziročně vzrostl o deset procent.

Češi promarodili jen od ledna do září neskutečných 53 milionů dnů. Tento údaj je pro mnoho lidí opravdu těžko představitelný, vyplývá z údajů České správy sociálního zabezpečení.

Nejkratší dobu trávili na neschopence pojištěnci v Praze, kteří stonali v průměru 33 dnů, naopak nejdéle se doma léčili marodi ve Zlínském kraji a to 51 dnů.

Lidé si letos vzali kvůli nemoci téměř 1,3 miliony dočasných pracovních neschopenek, což je meziročně o devět procent více. Na nemocenském se tak za tři čtvrtletí vyplatilo téměř 14 miliard korun.

Nejčastěji lidé v Česku trpěli nemocemi dýchací a pohybové soustavy. Dohromady kvůli tomu bylo na neschopence 57 procent lidí! Z toho až deset procent dospělých a pětina dětí onemocní chřipkou. Každoroční chřipková epidemie podle hygieniků dorazí opět kolem Vánoc.

Nejdéle se Češi letos zotavovali z tuberkulózy (211 dnů), jen o něco kratší dobu trvala léčba onkologických onemocnění (182 dnů). Nejméně času potřebovali na zotavenou lidé s trávicími problémy (29 dnů).



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky