Patria (Patria Finance)
Investice  |  19.11.2017 09:04:38

Nechte daně být, vzkazuje ex-šéf Fedu Alan Greenspan Donaldu Trumpovi


Skupina odpůrců daňové reformy z pera prezidenta Spojených států amerických Donalda Trumpa se rozrůstá. Jejím nejnovějším členem je Alan Greenspan, ekonom a bývalý šéf amerického Fedu. Greenspan Donaldu Trumpovi podle zpravodajského serveru CNN.com vzkázal: „Teď není v Americe čas na velké škrty.“

Greenspanovy obavy plynou z jednoduché úvahy: Pokud daňová reforma počítá se škrty sazeb, musí země počítat s nárůstem zadlužení. „Ekonomicky je to chyba, že bychom se museli vyrovnat s prudkým snížením daní," řekl Greenspan televizi Fox Business. Podle Greenspana není ještě v USA vhodná doba na to zavádět fiskální stimuly, třeba v podobě daňových škrtů nebo navýšení státních výdajů. „Musíme zadlužení země stabilizovat ještě před tím, než budeme moci myslet na zmíněné nástroje," řekl Greenspan.

Daňové změny prý nepřicházejí v dobrý čas 

Jak ale poznamenávají komentátoři CNN.com, Greenspanovo vyjádření je v přímém rozporu s naléhavostí prosazení nižších daní, které chce zavést americký prezident Trump. Ten opakuje, že americká ekonomika doslova „zoufale" potřebuje „masivní" snížení daní. Jenže jeho požadavek přichází navzdory zrychlujícímu se ekonomickému růstu USA a nejnižší nezaměstnanosti za 17 let. Bílý dům konstatoval, že snížení daní je ale zapotřebí k udržení tempa růstu ekonomiky a zlepšení růstu mezd. I to ale Greenspan kritizuje, protože podle něj se nabídka a poptávka po pracovní síle a dík situaci na trhu práce způsobí, že se mzdy „zvýší" rychle samy. Administrativa USA by se nyní podle něj měla spíše soustředit na to, aby zajistila zemi udržitelnou fiskální cestu.

„To, o co bychom se měli zajímat je fakt, že federální dluh se rychle zvyšuje. A v překládaných návrzích daňových reforem není nic, co by zadlužování zastavilo," vysvětlil Greenspan Fox Business. CNN.com připomíná, že politika Greenspana, kterou zastával při vedení FEDu a která spočívala, zjednodušeně řečeno, v „mírné“ regulaci trhů při nízkých úrokových sazbách, byla sice ekonomickými médii a komentátory oceňovaná, ale podle kritiků přispěla k finanční krizi v roce 2008.

Nic se nejí tak horké, jak se uvaří 

V jednom se ale skupina odpůrců zavedení daňových reforem v USA s Alanem Greenspanem shoduje. A to v tom, že podoba daňových změn by zhoršila státní zadlužení USA. Některé odhady tvrdí, že rozpočtový schodek se při takto nastaveném daňovém systému může během 10 let zvýšit až o 1,7 bilionu dolarů. Odhady počítají s tím, že veřejný dluh USA se do roku 2027 zvýší na 97,1 % hrubého domácího produktu, zatímco ve stávající daňové struktuře by činil jen 91,2 % HDP. Zadlužení k HDP USA v současné době činí zhruba 75 %. Administrativa prezidenta Trumpa ovšem argumentuje tím, že daňové změny, které navrhuje, zrychlí ekonomiku natolik, že bude schopna dluhovou zátěž sama vyřešit.

Alan Greenspan ovšem neodmítá všechny Trumpovy návrhy na daňové změny. Zastává totiž názor, že 20% sazba daně z příjmů pro právnické osoby v USA, jak navrhuje Donald Trump, by byla dobrá, a to kvůli tomu, aby Spojené státy byly konkurenceschopnější. Podle něj nesmí být ale snižování daňových sazeb hlavním motorem pro zvyšování růstu ekonomiky.

(Zdroj: CNN, CNBC, Fox Business)

 
 
 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Daně a daňová přiznání - informace, termíny, formuláře



Více zpráv k tématu Daně






?

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688