TNBiz (TN.cz)
Práce  |  13.11.2017 06:10:15

Každý druhý Čech má dluhy. Odborníci dnes pomohou zdarma

Téměř polovina Čechů splácí úvěr, velký podíl dlužníků je navíc v nepříznivé finanční situaci. I letos se koná vzdělávací akce Den bez dluhů. Lidé, kteří se potýkají se splácením svých dluhů, se můžou na 35 kontaktních pracovištích Úřadu práce ČR po celé republice zdarma poradit s odborníky, jak svou finanční situaci řešit. Odborníci budou na kontaktních místech k dispozici v pondělí a ve středu.

Je tomu již pošesté, kdy v České republice společnost KRUK zabývající se správou pohledávek finančních ústavů a korporátních zákazníků pořádá ve spolupráci s celou řadou dalších partnerů včetně Úřadu práce ČR vzdělávací akci Den bez dluhů.

„Na kontaktních místech budou připraveni odborníci, kteří zhodnotí finanční situaci dlužníků s ohledem na jejich příjmy a závazky, které musí splácet. Výsledkem je konkrétní plán, jak krok za krokem postupovat, kde omezit náklady, jak sehnat další zdroj příjmů nebo jak rozložit závazky na delší časové období. Základem je ale vždy komunikace s věřitelem a realistický pohled na vlastní finanční možnosti,“ říká Markéta Kolářová, tisková mluvčí společnosti KRUK.

Podle průzkumu splácí téměř polovina (44 %) Čechů nějaký úvěr. Přibližně třetina ze zadlužených lidí (32 %) nemá zaměstnání a polovina se nachází v horší finanční situaci (51 % lidí s úvěrem). Průměrná zadluženost Čechů v rámci spotřebních úvěrů (tedy bez zahrnutí hypoték) je 26 500 korun.

Nejvíce dluží lidé z Prahy (v průměru 33 000 korun), nejméně pak obyvatelé Královehradeckého kraje (průměrně 23 000 korun). Úvěr má prakticky stejný počet mužů i žen (45 resp. 43 % obyvatel ČR), zpravidla ve středním věku (56 % lidí ve věku 35 až 44 let). Nejčastěji si půjčují lidé z vesnic do 1 000 obyvatel (52 %), nejméně pak Češi žijící ve velkoměstech nad půl milionu obyvatel (33 %).

Na kontaktní místa se neobrací jen lidé, kteří mají problémy s dluhy, odborníci nabízí pomoc například rodičům, kteří jsou na své děti sami a musí bojovat o každou korunu

Úřad práce ČR klade velký důraz na prohloubení finanční gramotnosti. Ta je také součástí řady projektů určených konkrétní cílové skupině uchazečů. Právě tato oblast je pro lidi, kteří jsou dlouhodobě bez práce, velmi důležitá. Je to cesta, jak zamezit tomu, aby se ocitli v dluhové pasti. Popřípadě z ní dokázali vystoupit, a naopak se snažili, aby zaměstnání či samostatná výdělečná činnost a podobně pro ně byly skutečně hlavním zdrojem příjmu,“ shrnuje generální ředitelka Úřadu práce ČR Kateřina Sadílková.

Veškeré informace, jsou k dispozici na stránkách www.nasedluhy.cz. Poradenské služby lze využít rovněž na bezplatné telefonní lince 800 800 123.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.


Poslední zprávy z rubriky Práce:

Čt   9:16  BDO: Zaměstnávání dohodářů bude výhodné, ale jen když je firmy zaregistrují jako... BDO Česká republika (BDO Česká republika)
Po 12:19  Firemní benefity v roce 2024 Pluxee Česká republika (Pluxee ČR)
11.04.2024  Když se dlouho nedaří získat nové zaměstnání Hays plc (Hays plc)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688