TNBiz (TN.cz)
12.11.2017 14:37:46

Meteorologové varují: Do Česka vtrhne zima, napadne 15 cm sněhu

Meteorologové vydali výstrahu před silným sněžením, sněhovou pokrývkou a náledím. Sněžit bude v neděli a v noci na pondělí i v nížinách. Během týdne pak bude vytrvaleji sněžit na horách.

Svatý Martin opravdu přijel na bílém koni! Do Česka totiž podle předpovědi vtrhne v neděli odpoledne zima. Nejdříve bude sněžit jen na horách, postupně se ale vloček dočkají i ve středních a nižších polohách.

"Zejména na západě Čech se bude vytvářet sněhová pokrývka a přechodně může sněžit i silně. Do půlnoci může napadnout kolem 10 cm nového sněhu, na horách kolem 15 cm," upozorňuje Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Během večera a noci na pondělí ale přejde déšť ve sněžení i ve zbytku Čech. V jiných částech republiky ale sněhová pokrývka nepřesáhne 5 centimetrů. V pondělí bude sněžení v nižních polohách slábnout a trvaleji bude sněžit jen na horách.

Meteorologové už kvůli tomu vydali několik výstrah. Před silným sněžením varují obyvatele Karlovarského a Plzeňského kraje, výstraha platí od nedělní 16. do 22. hodiny. Pro Středočeský, Karlovarský a Plzeňský kraj vydali také výstrahu před sněhovou pokrývkou, platí od nedělních 16:00 do pondělního rána.

Před novou sněhovou pokrývkou varuje ČHMÚ také část Moravskoslezského kraje, tam platí výstraha od pondělní 6. hodiny až do noci. Na většině území Čech pak mají lidé dávat pozor na náledí.

Během noci na pondělí totiž teploty v Čechách a na Českomoravské vrchovině klesnou pod nulu. "Povrchy mokré po předchozím dešti nebo od tajícího sněhu mohou místy namrzat a bude se tvořit náledí a zmrazky," varují odborníci.

Předpověď počasí na pondělí. 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty