Patria (Patria Finance)
Investice  |  11.11.2017 12:53:47

Souboj o zákazníky v prodeji léčiv: Vyhraje Amazon nebo „ti druzí"?

Retailový gigant Amazon se rozhodl, že zvýší své příjmy vstupem do farmaceutického byznysu. Ve dvanácti státech USA na konci října získal oprávnění pro velkoobchodní prodej léků. Ač americká média tvrdí, že zmíněné „razítko" neznamená, že Amazon může prodávat léky koncovým zákazníkům, neboť nemá (zatím) povolení na zřízení sítě lékáren, které to mohou činit, farmaceutická konkurence na to musela rychle reagovat.

Ve Spojených státech se tak zřejmě, alespoň podle některých komentářů, rozjíždí nový souboj a trend – společnosti z farmaceutického sektoru začínají kvůli pronikání dot.com prodejců do nových a nových segmentů, jako je právě prodej léků, využívat jejich osvědčených praktik. Nepočítaje do toho objednání zboží online, jde o rychlost dodání a nutnost dojít si do lékárny osobně pro položky na receptu od lékaře.

E-shopy versus lékárny

CVS Health se rozhodla, že ochrání své hospodaření a „území" tím, že využije zavedené praktiky Amazonu v posilování počtu zákazníků. Firma oznámila, že v celém světě bude schopná dodat klientům položky z jejich receptů do druhého dne. Plně až od roku 2018, na druhou stranu někde týž den.

Po oznámení získání licence na velkoobchodní prodej léčiv Amazonem oslabovaly akcie nejen společností z farmaceutického průmyslu, jako jsou CVS Health či Walgreens, ale i cenné papíry distributorů léčiv jako Cardinal Health, AmerisourceBergen či McKesson. Důvod? Podle CNN se investoři obávají toho, že Amazon, který díky akvizici Whole Foods rychle mění zavedené nákupní návyky zákazníků ve prospěch online nakupování, bude stejně rychle postupovat a tím i ohrozí firmy v segmentu léčiv. Z Amazonu se tak pro společnosti z farmaceutického sektoru stává hrozba číslo jedna.

Všichni chtějí miliardy dolarů, nakonec ale prý zvítězí zákazník 

Akvizicí Whole Foods získal Amazon přístup k americkému trhu s potravinami, který agentura Bloomberg ohodnotila 800 miliardami dolarů. Pokud Amazon uspěje se stejnou strategií i na farmaceutickém trhu, půjde o rozsah 450 miliard dolarů.

S orientací firem z farmaceutického segmentu na online prodejní aktivity souvisí podle CNN.com ale i další trend – příležitosti k fúzím, hlavně při spojování farmaceutických firem a zdravotních pojišťoven. Dosud byly hlavním důvodem případných krachů plánovaných fúzí hlavně regulatorní podmínky, ale nyní, i kvůli vstupu e-commerce firem do segmentu, se podmínky pro možné propojení aktivit rychle zhoršují.

Analytici soudí, že finálním vítězem v souboji o zákazníka i v silně regulovaných segmentech, jako je právě prodej léků, mezi e-shopy a farmaceutikami ve způsobech prodeje, bude vždycky zákazník. Nejen volný prodej léčiv, ale i léky na předpis mohou totiž zažít vylepšení spotřebitelského komfortu a rychlejší zavádění novinek při nakupování léků online nebo mobilními zařízeními či dokonce pomocí hlasových asistentů, jako je Alexa. Ta od Amazonu.

 

 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688