Saxo Bank (home.saxo)
Komodity  |  10.11.2017 17:35:41

Ropní býci užívají geopolitické napětí, čistkami princ ukazuje svou sílu

• Ropa Brent vzrostla od 16. října, kdy irácká armáda dobyla Kirkúk, o více než 13 %
• Ropní býci vychutnávají geopolitické napětí, v Brentu drží rekordních 530 mil. barelů
• Ropná křivka stále více ukazuje na nedostatečnou nabídku ropy
• Saudské čistky vyslaly ropu na dvouleté maximum, království čelí poklesu prodeje od 2014

Ropa stále roste, zatímco se trh snaží spočítat možná rizika ohrožující nabídku poté, co v Saudské Arábii proběhlo víkendové zatýkání. Po přerušení dodávek v Severním Iráku minulý měsíc přitvrdily Spojené státy svůj postoj vůči Íránu, a ve spojení se současnými událostmi v Saudské Arábii to pomáhá vytvořit dokonalé prostředí pro ropné býky.

Ropa Brent vzrostla od 16. října, kdy irácká armáda dobyla Kirkúk, o více než 13 %.
Skutečné přerušení dodávek v tomto období přitom ve skutečnosti představovalo jen pár set tisíc barelů a nemůže odůvodnit rostoucí křivku ropy, která naznačuje budoucí nedostatek suroviny. Kombinace přerušených dodávek, silného růstu poptávky, poklesu globálních zásob a rostoucích geopolitických rizik vedla k prudkému nárůstu investiční poptávky. Vzhledem k omezení likvidity dále po křivce se bude spekulativní poptávka omezovat na přední část křivky, čímž vzniká potenciální falešný dojem, že na trhu je větší nedostatek, než tomu ve skutečnosti je.  
 

Ropní býci vychutnávají příznivé geopolitické prostředí, v Brentu drží rekordních 530 mil. barelů
Ve světě toužícím po výnosech vedl nedávný vývoj k nárůstu investiční poptávky, protože investoři se snaží využít pozitivního vývoje výnosů ropy spojovaného s deportem trhu. Rostoucí geopolitická rizika vytvořila dokonalé prostředí pro ropné býky, kteří vytlačují potenciální prodávající krátkých pozic. V týdnu ukončeném k 31. říjnu, tedy před posledním zvýšením, už vlastnily hedgeové fondy rekordních 530 milionů barelů Brentu a celkové zásoby zahrnující i WTI dosáhly 840 milionů barelů.

Ropa Brent se nyní obchoduje stabilně poté, co včera dosáhla nového dvouletého maxima. Dlouhé čisté pozice od minulého úterý dále rostly a vytváří značné riziko poklesu, které se může projevit ve chvíli, kdy se obavy týkající se vývoje v Saudské Arábii rozplynou. S každým novým maximem je riziko stále napjatější – nejen pro ropu, ale i pro jiné produkty.

Více o vývoji ropy v souvislosti s napětím v Saudské Arábii uvedl ve svém pondělním komentáři kolega z francouzské Saxo Bank Christopher Dembik, vedoucí oddělení makroekonomické strategie Saxo Bank v Paříži:

Saudské čistky vyslaly ropu na dvouleté maximum, království čelí poklesu prodeje ropy od 2014
Ceny ropy vyskočily na dvouleté maximum, protože obchodníci přidali rizikovou prémii způsobenou protikorupčním tažením v Saudské Arábii. Skutečnou otázkou však budou spíše nízké ceny ropy než vysoké. Koneckonců k čistce dochází v kritické chvíli, kdy saudské království čelí ekonomickým problémům vyvolaným poklesem cen ropy po roce 2014. Podle údajů Světové banky v posledních letech výrazně poklesl HDP Saudské Arábie, a to z 756,4 mld. USD v roce 2014 na 646,4 mld. USD v roce 2016.

Není pravděpodobné, že by politické dění mělo negativní dopad na Národní transformační program zaměřený na snížení závislosti země na cenách ropy a diverzifikaci průmyslu. Naopak by to mohlo program reforem spíše urychlit, protože by to znamenalo, že princ Muhammad bin Salmán, považovaný za liberála nakloněného otevřenému obchodu, posílí svou pozici. Čistky jsou způsob, kterým se korunní princ snaží ukázat svou sílu.

Je zatím příliš brzy na to, abychom plně pochopili konkrétní politické důsledky nedávných událostí, ale i přes odklon od rizika, který se dnes projevil v globálních aktivech, to zřejmě zahraniční investory od Saúdské Arábie nijak výrazně neodradí. Ve skutečnosti index Tadawul mírně vzrostl. Myslím, že tato čistka bude mít nulový dopad, pokud jde o příliv přímých zahraničních investic a nadcházející 5% veřejnou nabídku akcií Saudi Aramco.“

Index Tadawul All Share (TASI)
 
Zdroj: Bloomberg

Autor: Ole Hansen, hlavní komoditní stratég Saxo Bank

O autorovi:
Ole Hansen začal pro Saxo Bank pracovat v roce 2008 a od roku 2010 pracuje jako hlavní komoditní stratég. Jeho prací je tvorba strategií a analýz globálních komoditních trhů definovaných fundamentálními ukazateli, náladou trhu a technickým vývojem.

Ole Hansen je autorem týdenních zpráv, které mapují vývoj na trzích s komoditami a současně klientům poskytují názory na obchodování v rámci značky SaxoStrats. Pravidelně přispívá do vysílání i tištěných médií jako jsou CNBC, Bloomberg, Reuters, Wall Street Journal, Financial Times a Telegraph. Před příchodem do Saxo Bank pracoval Ole Hansen 18 let v londýnské City jak v obchodě tak i v oblasti multi-asset hedgeových fondů.

Má zkušenosti s obchodováním i investicemi a je respektovaným stratégem, který se pravidelně setkává s klienty Saxo Bank po celém světě. Bankovní vzdělání získal Ole Hansen v Danske Bank.

Globální online investiční banka

Skupina Saxo Bank, specialista na multi-asset obchodování a investice, nabízí kompletní sadu obchodních a investičních nástrojů, technologií a strategií. Už téměř 25 let poskytuje jednotlivcům i firmám přístup k profesionálnímu obchodování a investicím prostřednictvím svých technologií a zkušeností. Mnohokrát oceněné obchodovací platformy jsou dostupné ve více než 20 jazycích a jsou využívány více než stovkou finančních institucí na celém světě. Saxo Bank byla založena roku 1992, sídlí v Kodani a zaměstnává 1500 lidí ve finančních centrech po celém světě, včetně Londýna, Singapuru, Paříže, Curychu, Dubaje a Tokia.

Více informací na:www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688