Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  10.11.2017 14:25:51

Evropské akcie potopí jen Spojené státy


Valuace amerických akcií se nyní pohybují mnohem výše než u akcií v Evropě. Pokud vezmeme v úvahu očekávaný ekonomický růst a výši dlouhodobých sazeb, je situace na americkém akciovém trhu abnormální, ovšem v Evropě platí opak, domnívá se hlavní ekonom banky Natixis Patrick Artus. Co může být příčinou tohoto stavu?

Artus v následujících dvou grafech porovnává valuace amerického a evropského trhu (PE indexu S&P 500 a indexu EuroStoxx) s rozdílem mezi tempem růstu nominálního produktu a výnosy desetiletých vládních obligací. Čím vyšší tento rozdíl je (čím výše je nominální ekonomický růst nad sazbami), o to vyšší by se daly očekávat valuace akcií. V USA ovšem pozorujeme znatelně vyšší PE, přestože ekonomické prostředí je ze zmíněného hlediska lepší v Evropě:

Natixis na základě výše uvedeného tvrdí, že americké akcie již jsou předražené, což vnímá jako hrozbu pro evropské trhy. Pohled do historie totiž ukazuje, že korelace mezi americkým a evropským trhem je soustavně vysoká a pokud by tak americké trhy v budoucnu klesaly, podle ekonoma by to pravděpodobně stáhlo dolů i akcie v Evropě.

Co by podle Artuse mohlo spustit výprodej amerických akcií? V první řadě by to mohlo být vyčerpání volných zdrojů na americkém trhu práce, které by se projevilo poklesem tempa ekonomického růstu. Hrozí také, že dojde k obratu v oblasti korporátních investic a v neposlední řadě tu je možnost zklamání z plánovaných daňových reforem. V oblasti trhu práce bude rozhodující, zda a nakolik bude i nadále růst míra participace a nakolik bude pokračovat zpomalování tempa růstu pracovní síly – viz následující obrázek:

 

Natixis nakonec poukazuje i na vztah mezi vývojem na akciových trzích a na trzích měnových. Podle banky by mohla nastat celková kombinace slabšího růstu v USA, korekce amerického akciového trhu a oslabování dolaru. To vše by pak znatelně dolehlo na evropské akcie i přesto, že jejich současné valuace jsou ve srovnání s americkým trhem atraktivnější.

Zdroj: Natixis

 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.


Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Út 11:01  Měsíční report Photon Energy Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688