ČSÚ (ČSÚ)
Makroekonomika  |  08.11.2017 13:03:00

Letos k nám přijelo nejvíc turistů od začátku tisíciletí

Od počátku roku do konce září se v českých hotelech, penzionech a dalších zařízeních ubytovalo 15,85 miliónu turistů. Za první tři čtvrtletí jde o nejvyšší číslo od roku 2000. Více turistů k nám jezdí ze sousedních států a z asijských zemí. Přibylo také turistů z Ruska.


Od  ledna do září přenocovalo v tuzemských ubytovacích zařízeních o 9,7 % více hostů než ve stejném období loňského roku. Převažovali domácí turisté, kterých se ubytovalo přes 8 miliónů. Hostů ze zahraničí přijelo 7,8 miliónu, meziročně o 10 % více. Nejčastěji k nám turisté míří z Německa (1,5 miliónu), Slovenska (524 tisíc) a Polska (485 tisíc). V porovnání se stejným obdobím minulého roku se nejvíce zvýšil počet turistů z Číny (o 44,2 %), Ruska (o 40,8 %) a Jižní Koreje (o 31,0 %).

Česká republika se stává oblíbenou turistickou destinací pro asijské země. Výrazně roste počet turistů z Číny a Jižní Koreje. Více turistů k nám míří i z Japonska a Tchaj-wanu. Na rozdíl od situace v letech 2015 a 2016 se začal meziročně zvyšovat také počet turistů z Ruska,“ potvrdila předsedkyně ČSÚ Iva Ritschelová.

Meziročně vyšší počet hostů i přenocování zaznamenaly všechny kraje. V devíti krajích vzrostl počet ubytovaných hostů o více než 10 %. V pražských hromadných ubytovacích zařízeních se ubytovala více než třetina všech turistů, celkem 5,7 miliónu. „Drtivou většinu hostů pražských hotelů a penzionů tvoří cizinci. Od počátku roku využilo ubytovacích služeb pražských zařízení 4,9 miliónu zahraničních turistů a necelých 800 tisíc rezidentů,“ dodává Pavel Vančura, vedoucí oddělení statistiky cestovního ruchu ČSÚ. Více než milión turistů přespalo jak v Jihomoravském, tak Jihočeském i Královéhradeckém kraji. Na opačném konci žebříčku se s necelými 400 tisíci ubytovaných hostů umístil Pardubický kraj.

Více hostů přenocovalo ve všech hlavních kategoriích ubytovacích zařízení. Nejvyššího meziročního růstu dosáhly penziony, kam přicestovalo o 15,8 % více hostů. Čtyřhvězdičkové hotely ubytovaly o 11,4 % více hostů, v luxusních pětihvězdičkových hotelech vzrostla návštěvnost o 10,4 %.

 

 

Kontakty
Petra Báčová
tisková mluvčí ČSÚ
T
274 052 017 | M778 727 232


E petra.bacova@czso.cz   | Twitter @statistickyurad

 

Přílohy

  • csu_tz171108_letos_k_nam_prijelo_nejvic_turistu_od_zacatku_tisicileti.docx
  • Prezentace z tiskové konference
 
 

8. listopadu 2017

 

Letos k nám přijelo nejvíc turistů od začátku tisíciletí

 

Od počátku roku do konce září se v českých hotelech, penzionech a dalších zařízeních ubytovalo 15,85 miliónu turistů. Za první tři čtvrtletí jde o nejvyšší číslo od roku 2000. Více turistů k nám jezdí ze sousedních států a z asijských zemí. Přibylo také turistů z Ruska.

 

Od ledna do září přenocovalo v tuzemských ubytovacích zařízeních o 9,7 % více hostů než ve stejném období loňského roku. Převažovali domácí turisté, kterých se ubytovalo přes 8 miliónů. Hostů ze zahraničí přijelo 7,8 miliónu, meziročně o 10 % více. Nejčastěji k nám turisté míří z Německa (1,5 miliónu), Slovenska (524 tisíc) a Polska (485 tisíc). V porovnání se stejným obdobím minulého roku se nejvíce zvýšil počet turistů z Číny (o 44,2 %), Ruska (o 40,8 %) a Jižní Koreje (o 31,0 %).

 

Česká republika se stává oblíbenou turistickou destinací pro asijské země. Výrazně roste počet turistů z Číny a Jižní Koreje. Více turistů k nám míří i z Japonska a Tchaj-wanu. Na rozdíl od situace v letech 2015 a 2016 se začal meziročně zvyšovat také počet turistů z Ruska,“ potvrdila předsedkyně ČSÚ Iva Ritschelová.

 

Meziročně vyšší počet hostů i přenocování zaznamenaly všechny kraje. V devíti krajích vzrostl počet ubytovaných hostů o více než 10 %. V pražských hromadných ubytovacích zařízeních se ubytovala více než třetina všech turistů, celkem 5,7 miliónu. „Drtivou většinu hostů pražských hotelů a penzionů tvoří cizinci. Od počátku roku využilo ubytovacích služeb pražských zařízení 4,9 miliónu zahraničních turistů a necelých 800 tisíc rezidentů,“ dodává Pavel Vančura, vedoucí oddělení statistiky cestovního ruchu ČSÚ. Více než milión turistů přespalo jak v Jihomoravském, tak Jihočeském i Královéhradeckém kraji. Na opačném konci žebříčku se s necelými 400 tisíci ubytovaných hostů umístil Pardubický kraj.

 

Více hostů přenocovalo ve všech hlavních kategoriích ubytovacích zařízení. Nejvyššího meziročního růstu dosáhly penziony, kam přicestovalo o 15,8 % více hostů. Čtyřhvězdičkové hotely ubytovaly o 11,4 % více hostů, v luxusních pětihvězdičkových hotelech vzrostla návštěvnost o 10,4 %.

 

 

 

Kontakty

Petra Báčová

tisková mluvčí ČSÚ

T 274 052 017   |   M 778 727 232

E petra.bacova@czso.cz   |   Twitter @statistickyurad

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Út   9:34  Indexy v pondělí poskočily výše Research (Česká spořitelna)
Út   9:31  Ranní okénko - Dnešní den ve znamení PMI Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Út   8:12  MNB srazí sazby o dalších 50 bazických bodů ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688